• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
Пък аз се обръщам внимание на акумулаторите. Днес е ред на тоя, 5г.6м.10д. Добре ли е?

https://photos.app.goo.gl/6PmhWKLVvUc6hnbM9

Ама обгрижвайте ги бре! Късмета виновен!!!
silent - майстор
Най-евтиния. Колко ще изкара е божа работа. Сега всичко е едни лайна.
Svetoslavoff1 - майстор
Ако решиш мога да те закарам до заводО и обратно, ама да не е в часове пик , че нЕмам нерви да пъпля
[/quote]
Благодаря много за предложението!
Сантименти по завода ли са те налегнали. Шегичка. :) Я как ме обгрижва Общината - безплатна пенс. карта, автобуса спира до нас и до завода. Колко му е да прескоча до там.
iliya_i - майстор
нед яну 18, 2026 7:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
Пък аз се обръщам внимание на акумулаторите. Днес е ред на тоя, 5г.6м.10д. Добре ли е?

Трифонов, това което показваш нищо не означава.
До сега акумулаторите са ми отказвали заради окъсена клетка.
А това с този уред не можеш го хвана предварително. И не зависи от обгрижването.
Както и прекъснал мост между клетките.
Последна промяна от iliya_i на нед яну 18, 2026 8:03 pm, променено общо 1 път.
pipilica - майстор
Да споделя и аз за акумулатприте, вече са само марки пък и тука нямат много общо с това което може да намериш на сайта на бош или варта примерно.
Купувай най-тежкия с най-голям стартов ток който се събира в кутията.
Аз доста отдавна купих такъв и още е жив и пали в студа, те темата да видиш от кога е
http://clubcitroen.bg/forum/viewtopic.p ... 80#p755899
За Тома неверни ако се намери някой да спори ще го снимам на кантара.
Читавия акумулатор има много олово а то си тежи, та така с новите акумулатори.
нед яну 18, 2026 8:01 pmiliya_i написа:
нед яну 18, 2026 7:19 pmТрифон П.Трифонов написа:

Трифонов, това което показваш нищо не означава.
До сега акумулаторите са ми отказвали заради окъсена клетка.
А това с този уред не можеш го хвана предварително. И не зависи от обгрижването.
Както и прекъснал мост между клетките.
Да бе! Нищо не "търся" да хвана. Просто правя нужното- поддържам. Този "уред" е зарядно.
По същия начин мога да апострофирам Espace- какъв приятел, какъв автомобил, в какво състояние електрика, как се експлоатира автомобила. Но не го, понеже е с ранима душа- чувствителен е.
пишман_майстор - майстор
нед яну 18, 2026 8:01 pmpipilica написа:
Да споделя и аз за акумулатприте, вече са само марки пък и тука нямат много общо с това което може да намериш на сайта на бош или варта примерно.
Купувай най-тежкия с най-голям стартов ток който се събира в кутията.
...
Читавия акумулатор има много олово а то си тежи, та така с новите акумулатори.
Съгласен за тежината, за стартовия ток обаче-не.
Стартовия ток е по-нисък при акумулаторите с дебели , истински плочи олово.
Когато се гони макс висок стартов ток, то е за сметка на плочите ( тяхната дебелина и изработка)
На камиони и други големи професионални машини, акумулаторите им често имат посочен стартов ток , сравним по големина с наполовина по-нисък Ач по коли .
И аз съм търсил 75-80ач, но да е с нисък стартов ток ( до 400-500а да речем) , ама вече отдавна няма .
нед яну 18, 2026 8:55 pmпишман_майстор написа:
.......
И аз съм търсил 75-80ач, но да е с нисък стартов ток ( до 400-500а да речем) , ама вече отдавна няма .
https://autospot.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE% ... dual-80-ah
пишман_майстор - майстор
Не съм се зачитал по такива, знаех, че има полутягови . Не съм обръщал внимание на амперите отдаван ток.
Полутяговите не мрат ли по-скоро при всекидневно неколкократно студено стартиране ( и на коли уличници) ?
Не им е много силата там предполагам, за останалото-съгласен. Вероятно който се насочи към такъв, ще е най-добре колкото се може по-голям Ач да е.
П.п. ще трябва в скоро време пак да се купува акумулатор на една джипка и да видим какъв ще е.
Като стана пък на въпрос кой колко изкарвал с една автърмаркет батерия, да спомена че един молл го търкалям от 2012-та, произведен 42 седмица на 2011-та. Още е напълно в кондиция. Новите им не знам как ще са. За съжаление са сравнително по-скъпи.
MamaMy - майстор
Ексайд отдавна не са това което бяха. Първо ги внасяха от Испания, а сега от Турция. Разликата е огромна. Турски Бош също както и Вартата от там също не си заслужават парите. Има турски акумулатори собствена марка Мутлу които са много по-добри на същата или по-ниска цена. Ако намерите австрийски също си заслужава без значение марката Банер, Барен, Мол. За Оптима няма да ви говоря. Едва ли ще си я позволите особено морския вариант с кръглите клетки. Магнет Марели и АцДелко също са добри. Купете най-големия който се събере с най-малкия стартов ток. Ако е обслужваем най-добре, но май вече няма такива. И да знаете, дори необслужваемите трябва да се долеят след втората година ако искате да ги имате дълго. Всички губят вода просто при тях е по-малко, но не значи, че не се доливат. Изчислени са да докарат гаранцията. След това ако не долееш, нов.
Аз бях много доволен от един китайски Крепауър и един украински Електра. Бяха от на-тежките и поживяха над 6 години което за дизел е супер. Не съм сигурен обаче как са в момента.

ПП За Молла пише, че са немски, но на мен ми ги показаха в ценовата листа при австрийските. Аз купих Барен. Не ми се даваха много пари, но пък за боклуци и малко не ми се дават. Продават 10-тина супер неизвестни марки. Всички са произведени от Монбат. На тях йезуитски е написано произведено в ЕС. Не е лъжа, но... Сами си преценете защо премълчават чистата истина. Вече избирам българското само в краен случай. Нашите производители и преработватели останаха само разни измамници приближени до властта. Да не го обръщам на политика, че е лайняна история.
  • 1
  • 2

Тема "избор на стартов акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: