Всички имаме коли, нали ?
Здравейте,
обмислям покупка на електрическа кола от Америка – конкретно Audi Q6 e-tron Sportback 100kW(388/456hp) – и искам да попитам дали някой има реален опит с внос на EV от САЩ в България.

Основната причина да гледам коли оттам е, че цената излиза почти с ~40–50% по-ниска, което е доста изкушаващо.

Имам обаче няколко сериозни притеснения и ще съм благодарен, ако някой сподели реален опит:

Гаранция
Разбирам, че при внос от САЩ гаранцията отпада или не важи в Европа – някой имал ли е проблеми с това? Има ли начин да се обслужва в официален сервиз тук?

Зареждане
Знам, че в Америка стандартът е различен (CCS1/NACS), а в Европа е CCS2
- Реално как се живее с адаптер?
- Работи ли навсякъде или има ограничения?

Попаднах на мнение в Reddit:

"Charge connector is different... adapters exist but have limitations."

Това малко ме притеснява – дали няма да стане проблем с бързото зареждане или определени станции?

Софтуер / навигация / екстри
Гледах, че трябва да се препрограмира целият компютър, а дори и за някои EV да се смени модула, чух само за една фирма, която го прави и обмислям да се свържа и с тях да поговоря https://www.softelectronic.com/, също така по групите видях, че един човек беше написал, че може да го направи за под 1000 eвро. Но след това има ли проблем с по долу написаните.

– Работи ли европейска навигация?
– Може ли да се препрограмира (MMI, карти, LTE и т.н.)?
– Някой правил ли е такъв retrofit в България?
Общи впечатления
– Има ли скрити проблеми при такива коли?
– Сблъсквали ли сте се с ограничения при сервиз, части или диагностика?

Ще се радвам на всякакъв реален опит – дори и да е с друга електрическа кола от САЩ, не само Audi.

Благодаря предварително! :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед май 03, 2026 1:16 pmvladko22 написа:

Основната причина да гледам коли оттам е, че цената излиза почти с ~40–50% по-ниска, което е доста изкушаващо.
Как докара тази цена?
hidrazin - майстор
само за една фирма, която го прави и обмислям да се свържа и с тях да поговоря...
Бягай надалеч от тая фирма. Там са 100% измамници и не само ще те одерат жив ами и нищо няма да свършат.
:partyman:
vlax - майстор
нед май 03, 2026 2:26 pmhidrazin написа:
само за една фирма, която го прави и обмислям да се свържа и с тях да поговоря...
Бягай надалеч от тая фирма. Там са 100% измамници и не само ще те одерат жив ами и нищо няма да свършат.
Кое те кара да мислиш така,познаващ ли ги? Сайта им изглежда нормален.
нед май 03, 2026 1:27 pmn_a написа:

Как докара тази цена?
Разглеждам минали търгове от copart и IAAI. Зависи, в какво състояние искаш да вземеш колата - да може и 30% само да спестиш, но спрямо цените в mobile.de за точно този модел ми се виждат поне 40% - след транспорт, мито, ДДС и евентуално някакви ремонтни дейности.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ясно. Не знам защо си мислех за нови коли...
MamaMy - майстор
Разликата между американските и европейските модели е доста голяма по принцип, а какво остава за електричка. Дори радиата им не работят тук. Електрозахранването е друг вид и напрежение, мигачите им са червени и отзад мигат стоповете. Тотален гърч. Тук ще се побъркаш и от бюрокрацията на КАТ и Технотест. Накрая ще излезе по-зле и от англичанка и смяната на дирекцията. Цял живот ще ти правят впечатление разни недоизкусурени неща. Аз за англичанките си мислех, че е сравнително просто докато не попаднах на някакъв готов кит за конверсия. Вътре имаше конзолно табло, арматурно табло, кори за предните врати, рейка и конзоли покрай мотора, огледала, фарове и 1000 дреболии за които не би се сетил ако не знаеш, че са различни. Софтуера беше най малкото зло. Цената на кита + цената на колата надвишаваха цената на същата кола европейска версия с почти 1000€. Е ами труда? Дори и сам да го правиш пак не е оферта. Отделно съм се зарекъл повече да не си купувам екзотики и уникати. Ремонтите и поддръжката ти излизат златни. Само масовки. Дори и при луксозните пак имаме масови. Не говорим за поръчкови Ролсове, Майбах, Мазерати... Там няма да имаш такива проблеми и подобни въпроси. :-D
zz_stefanov - майстор
Дъщеря ми си вкара FHEV HYUNDAI SantaFe, с дребно прожулване над едната врата. Светлините ги оправят тук. Технотеста минава без проблем. Определено на сметка, ако всичко по обявента кола е реално. Риск има.
burkov - специалист
От търговете, нямаш никаква гаранция за състоянието на автомобила.
Т.е. run & drive, не е гаранция за нищо.
Първите коли на платформата на VW(id.4 Q4 etron...) имаха проблеми с модули на батериите, които се сменят по гаранция, АКО Е ВАЛИДНА.
У нас не признават гаранция на автомобил предназначен за друг пазар от европейския.
У нас отказват каквато и да е работа по електрички произведени за друг пазар(специално Hyundai, но са го казвали познати и за другите марки).

Зареждането с адаптер на бързи станции не е голяма мъка, но има малки ограничения.
MEB платформата на VW не е някакъв шампион по скорост на зареждане, така или иначе.

Адаптирането на навигация и стопове, надали е кой знае каква мъка, може би малко скъпо.
Нямаш никакви възможности за дистанционно управление на автомобила от приложението, което си е загуба.

При товаренето на колата се ползват само мотокари, и риска от повреда по батерията не е никак малък.

На края, един автомобил дори да е с 20% по-евтин на вторичния пазар, колко ще струва с всички по-горе проблеми?

Ако е някоя стара тесла, може би си заслужава, ако я намериш в прилично състояние и с доклад за батерията, защото така или иначе е много евтина, но вече има такива и в Европа.

Ако ти се кара електричка, свържи се с някой от редовно внасящите и дай бюджет, да ти покажат какво можеш да получиш реално у нас.
Доста от цените по търговете не са крайни, също има и затворени търгове с доста прилични цени.
MamaMy - майстор
Беше ми попаднал линк за един швейцарски сайт за употребявани автомобили. Цените бяха супер ниски. Проблема е, че не запомних къде го запазих и сега няма откриване. Абе старост нерадост. Склерозата ме гони, че даже ме е стигнала. :lol:

Тема "Електрически Автомобил от Америка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: