Всички имаме коли, нали ?
hidrazin - майстор
И що лапате въдицата кат шарани? Дизела на ЕКО няма нищо, ама абсолютно нищо с авиогоривото.
Най-обикновена нафта. Просто на колонката има турнат един филтър. :lol:
http://www.eko.gr/en/stations/kafsima-l ... esel-avio/
Заради един филтър в колонката, цената от 2.33 е направо "убийствена". :-D
:partyman:
kuger - майстор
Е, аз на гола кука не кълва :-D , но и малко или много съм наясно с "авио горивото" на ЕКО. В смисъл, че горе долу знам какво е JET.
DundyTheCroc - майстор
Авиогоривото или керосина може да е близко до нафтата, ама не съвсем. Гори при много висока температура и със сигурност ще скапе стандартен дизелов двигател много бързо. Може да се добавя в нафтата зимата в малки количества, но не и да се кара само на него, изключение правят всегоривните военни двигатели, но дори там не се кара с чист керосин.
Chefo77 - майстор
toolegittoquit написа:
ОВМ-то във Варна чух, че смъкнало и то цените до почти тия на Марешки. Значи може. А тук в Бургас си плащаме пак на 2.03лв. :x
Само за инфо - ОМВ - Юрий Гагарин - цена 2.06. Не е на всяка ОМВ бензиностанция, май само на "Република" и на "Смирненски".

ЕДИТ: Отпреди половин час: ОМВ Република - 1.77, ОМВ Автогара - 1.87.
Интересно ми е - какво мислят г-на Борисов и неговата очевадно недъгава комисия, която разследва картелите - дали варирането на цените на ЕДНА верига бензиностанции в рамките на почти 20%, не означава висок процент печалба, а като се има предвид, че всички вериги поддържат еднакъв процент печалба, дали няма някаква договорка? Или само си говоря глупости, защото тази абсолютно независима и неподкупна комисия наскоро отрече такива споразумения (да се ударя през пръстите)?
Последна промяна от Chefo77 на съб ное 07, 2015 8:40 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
А тази с 1,77 вече е затворена :-D
kozl - майстор
Споразумението м-у фирмите незаконно ли е?
Име ли закон, който да регламентира печалбата?
И каква е логиката държавата да намалява цени ако това данъчните приходи ще намали :?
Avas_co - майстор
Картелите и картелните споразумения са забранени, защото при тях цените не се определят от пазара, а от желанието за максимална печалба на участниците в картела.
Преди няколко години Европейския съюз наложи глоби за милиарди, на четирите най-големи компании за асансьори опериращи на европейския пазар.
Chefo77 - майстор
kozl написа:
Споразумението м-у фирмите незаконно ли е?
Име ли закон, който да регламентира печалбата?
И каква е логиката държавата да намалява цени ако това данъчните приходи ще намали :?
Споразумението между фирми не е незаконно по принцип, но в случая става дума за национален мащаб - всички държат еднакви цени.
А и въпросната комисия изкара, че всички работят едва ли не на загуба ... 4 ли беше, 6 стотинки на литър ли ... :wink: Живи да ги оплачеш. В един момент едната верига сваля цената в 2 клона с 30 стотинки, друга - с 36 ... И всичко е ОК :lol: :lol:
Изобщо - не знам как досега не са друснали на В.М. глоба за подбиване на цените ...
KingLin - майстор
Снощи заредих на ОМВ на кръстовището Смирненски/Освободител, цена на дизела 1.77 лв. На останалите бензиностанции, по правата към Метро, цените бяха аналогични. По-късно, на по чашка, авери казаха, че всички малки бензиностанции в града първи са последвали цените на Марешки, а големите вериги - малко след това. Предполагам от тромавостта в по-големите фирми относно администрация и т.н. Обаче на връщане погледнах Лукойла на околовръстното в Левски и там цената беше 1.99 и 2.01 (кое дизел, кое бензин не сварих да прочета, че жената караше, пък аз бях омаян). Чудя се обаче, дали това ще се отрази на околните градове и села и дали ще има промяна и в държавата като цяло, ако се вдигне още по-голям шум около цените тук. Тук има хора, които би следвало да калкулират разходите за гориво в ценообразуването си - как/дали ще промените цените си, ако гориво ви е по евтино? Ама честно!
stan73 - майстор
По мои наблюдения за съжалелие при вдигане на цените на горивата, търговците винаги си вдигат и цените, след това обаче при спадане на цените на горивата, търговците цени не смъкват. При следващо повишаване на цени на горива, естествено вдигат още цените на стоките... :(

П.П. Вчера с мацката заредихме внейната кола с дизел от бензиностанцията на Марешки на 1,79 за литър. Не забелязах тягата на машината (131к.с, 310N.m.) да е нарастнала. Принципно сякаш пак не е зле, но от предното зареждане (от Еко), сякаш политаше при рязко натискане на газта (в обороти (от 2000), на втора предавка и на равно) по-охотно. Аз и не знам до каква степен всъщност компютърчето на колата компенсирва промени в горивата де (а иначе машината и е много гледана (да не кажа направо глезена (което си е в реда на нещата по-принцип (колкото ти имаш едно нещо, толкова и то има теб, в смисъл гледаш добре колата и тя ти служи добре и е надеждна (вероятно Дъмби би колабирал ако дава подобни средства за поддръжка на кола, но така стоят нещата, техниката си иска своето))).

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: