• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
schuldiner - майстор
ПТП без пострадали. Човекът не оспорва вина. Понеже и двамата нямаме формуляри, а стана ракиено време, разбрахме се утре да попълним като намерим. Обадили сме се в КАТ и имаме номер. Въпросът ми е какво пропускам и какъв всъщност е редът. Предполагам като се обадя на застрахователя ще разбера, но не ми се иска да се набутвам с ремонт за моя сметка и питам. Застраховката е ГО.
velsi - Почетен майстор
И двата автомобила трябва да се закарат на оглед! Това обикновено не се знае.
schuldiner - майстор
Да, след цял изгубен ден и една туба нафта да се въртя из града, мога да докладвам...
Първо, не трябва да има пострадали, дори леко, за да не се вика КАТ (а не се вика, за да няма излишни актове за виновния). Като се разберете кой е виновен, минавате нататък.
Попълвате "двустранен протокол за ПТП" - ако си нямате, по ракиено време е трудно да се намери. Виновният се вписва на първо място. Нататък попълването е ясно. Да не забравите в "забележка" и двамата да напишете, че не сте употребили алкохол. Самият протокол се взема от кой да е офис на застраховател, като някои се опъват и не дават, но вторият попитан даде без никакви въпроси.
Звъни се на дежурния в КАТ, за да дадат номер на ПТП-то - примерно 25 от дата еди коя си. В работно време отивате до КАТ да ви заверят и подпечатат протокола - отнема минути, ако знаете кое къде как. Ако не знаете телефона на дежурния, не се притеснявайте да звънкате на 112 - обяснявате, че няма пострадали и нататък са много любезни.
Идва време за оценка на щетите - зор ми беше да намеря мястото за огледи на застрахователя на виновния, щото той ще плаща (уж). Трябва да присъстват и двамата водачи. Попълвате каквото там искат. После снимат и оценяват щети, т.е. техническа експертиза. Колко ще ви излезе ремонтът е друг въпрос и друга застраховка (не ГО).
Накрая ви пишат някаква сума, целувате ръка и довиждане. Сумата се изплаща на името на собственика на автомобила по регистрация. Така че ако колата е на друг, ще ви трябва и нот. заверено пълномощно, за да изтеглите парите.

ПП Почти съм сигурен, че от цялата работа ще съм на минус. Въпросът е дали съм повече вътре като си търся "правата" или като си трая. Още не съм убеден, че разкарването си струваше. Чакам да видя колко ще излезе ремонтът...
bulhomes2 - майстор
schuldiner написа:
....Звъни се на дежурния в КАТ, за да дадат номер на ПТП-то - примерно 25 от дата еди коя си. В работно време отивате до КАТ да ви заверят и подпечатат протокола - отнема минути, ако знаете кое къде как. ...
Ха. Това не знаех, че може. Винаги съм си мислил, че при ПТП си длъжен да викаш КАТ. Всъщност сигурен съм, че си длъжен да ги викаш. Преди няколко години ми взеха книжката за месец, че съм напуснал ПТП-то. А с другия се бяхме скарали де (даже малко го наритах).
ArturDent - Почти Безобиден
schuldiner написа:
Идва време за оценка на щетите - зор ми беше да намеря мястото за огледи на застрахователя на виновния, щото той ще плаща (уж). Трябва да присъстват и двамата водачи. Попълвате каквото там искат. После снимат и оценяват щети, т.е. техническа експертиза. Колко ще ви излезе ремонтът е друг въпрос и друга застраховка (не ГО). Накрая ви пишат някаква сума, целувате ръка и довиждане.
Ама се подписа , че си съгласен със сумата, нали? Можеш и да не се съгласиш. Но тогава първо си правиш експертизата другаде, ремонтираш и след това си търсиш парите от другия водач, а пък той се оправя със застрахователя си.
Ти не си длъжен да се съобразяваш с оценката на неговия застраховател - нямаш договорни отношения с него.
Смисъла на задължителната ГО, е че след като си търсиш парите от виновника, ще си ги получиш. Не знам дали си струва времето и нервите обаче.

Вярно, ремонта ще ти струва повече от това което си получил сега, но нали има овехтяване. Застрахователя плаща по цената на частите които са били в колата, а не такива каквито ще си купиш.
Представи си го така: Застраховаш къща на 100 г. в която може да се живее нормално. Тя изгаря в пожар. Ако имаш застраховка, ще ти платят цената на твоята къща, а не сума която би ти стигнала да построиш нова със същите параметри.
schuldiner - майстор
Не съм още, но ще подпиша, че не ми се занимава. Първо ще мина през майстор ("независима пазарна оценка"). Вчера заснехме щетите, да не излезе, че при огледа майсторът е доповредил нещо - има такава вероятност.
Като цяло идеята ми беше да се опише стъпка по стъпка кво се прави при леко ПТП. Щото яко се нервя за два чупени стопа да ми кибичат в трафика разни да чакат КАТ.
Chefo77 - майстор
Артъре - никой, по никакъв начин, не може да те задължи ако си виновен да платиш сумата на потърпевшия, а после да си търсиш парите от твоя застраховател. Това са отношения между потърпевшия и твоя застраховател. В края на краищата, затова е тази ГО - някой друг да плаща за магариите ти и да не се занимаваш ти.
schuldiner - майстор
Chefo77 написа:
Артъре - никой, по никакъв начин, не може да те задължи ако си виновен да платиш сумата на потърпевшия, а после да си търсиш парите от твоя застраховател. Това са отношения между потърпевшия и твоя застраховател. В края на краищата, затова е тази ГО - някой друг да плаща за магариите ти и да не се занимаваш ти.
Ъхъ. Само дето всички знаем, че премиите по ГО са силно занижени по политически причини. Гони се масовост, а в масовия случай ГО над 200 лв. просто не се купува и съответно сумите по обезщетения са малки. Но това си е проблем на застрахователите - формално и аз, и другият имаме задължителната застраховка и ако не сме удовлетворени, можем да си търсим правата по друг начин. Специално Артър знае, че е мит, дето не можело да осъдиш общината, държавата или голяма фирма.
Аз съм реалист - поне половината разходи да ми покрият и ще съм доволен.
bulhomes2 - майстор
Един съвет. Ако можеш да си откриеш кола като твоята подготвена за вторични. С брат ми миналата година си взехме такава за 350 лв. Зимата един го поблъсна - за ремонта додаде около 200 лв, а застрахователите от ГО му платиха 775 лв. И имаме още доста чаркове за ползване и за вторични...
bivolan - напреднал
schuldiner написа:
Да, след цял изгубен ден и една туба нафта да се въртя из града, мога да докладвам...
Първо, не трябва да има пострадали, дори леко, за да не се вика КАТ (а не се вика, за да няма излишни актове за виновния). Като се разберете кой е виновен, минавате нататък.
Попълвате "двустранен протокол за ПТП" - ако си нямате, по ракиено време е трудно да се намери. Виновният се вписва на първо място. Нататък попълването е ясно. Да не забравите в "забележка" и двамата да напишете, че не сте употребили алкохол. Самият протокол се взема от кой да е офис на застраховател, като някои се опъват и не дават, но вторият попитан даде без никакви въпроси.
Звъни се на дежурния в КАТ, за да дадат номер на ПТП-то - примерно 25 от дата еди коя си. В работно време отивате до КАТ да ви заверят и подпечатат протокола - отнема минути, ако знаете кое къде как. Ако не знаете телефона на дежурния, не се притеснявайте да звънкате на 112 - обяснявате, че няма пострадали и нататък са много любезни.
За да пишете двустранен трябва:
-съгласие за вина
-само 2 автомобила да участват
-да няма пострадали хора
-да няма други материални щети,освен по автомобилите(мантинели,огради,сгради,билбордове и т.н.)
-колите да са в движение
-водачите да имат валидна ГО
-валидни СУМПС

Относно даването на самата бланка за Двустр. п-л не знам кой е тоя застраховател,дето се опъва да ти даде бланка,още повече,че бланките ги има и в интернет.Можеш да ползваш стандартната бланка,както и такава с логото ,на който и да е застраховател.По вероятно е да е нямал,отколкото да се опъва.Да не бъркаш брокер със застраховател!
След като полълните протокола НЕ трябва да ходите до КАТ да го заверявате/подпечатвате - за това си има номер,който просто се записва най-отгоре на п-ла.
Не е задължително да ходите и двамата заедно на огледа.Ти с тоя протокол като невинен можеш да си заведеш щетата и догодина ако искаш по Гражданска.
  • 1
  • 2

Тема "формуляр при ПТП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: