Пазара на труда също е пазар и за него важат всички правила и норми както и за стоковия пазар. Истината е, че който плати повече той ще натовари. Вече се вижда, че с не пазарни методи работа не става. Нашите експлоататори е време да разберат, че европейския съюз по естествен път регулира пазара. Вярно малко по-бавно заради мащаба, но... Всички местни номера и тарикатлъци са до време. Западните държави отдавна минаха по този път и оцеляха само тези които се приспособиха. И в Германия ревяха, че немците искат големи заплати. Седяха без кадри и откриха евтините турски гастербайтери. Тези им номера с внос на евтина работна ръка им изигра лоша шега. Заедно с работната ръка си внесоха и хашиш, проституция и всякаква престъпност и тероризъм. Ненаучили урока си сега почнаха пак и пак с тарикатските номера. Ще внасят мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак но с условия. Ще си подбират само образовани каквито им трябват, пък останалите да си ги бием ние в главите. Да ама не. Ние имаме поговорка: "Циганин българин не храни". Вече затварят кепенците. Новодошлите не работят така както са работили по 18 часа на маковите полета. Тук лежат и чакат социални помощи. Няма камшици и автомати и те проявяват съвсем друг манталитет. Даже и образованите. Изнасилват, грабят и плячкосват. Германия пак е в шах. Така са всички които не четат хубаво и внимателно историята. САЩ още преди 150 години установи, че внос на белокраки е проблем който вече им изяде главите. В БГ си внесохме виетнамци. И какво стана? От строители всички се преквалифицираха на шивачи и търговци. Захванаха далаверата с фалшивите дънки и край на работата. Вноса беше спрян и едвам се отървахме. Истината е една: Евтина работна ръка не може да има. Доказа го и опита с изнесените производства. Американците дълги години ще се хапят по гъзовете като се сетят как научиха китайците да работят. Подариха им нови технологии и цели поточни линии. Сега същите китайци ги манипулират икономически. Никой не е по-голям от хляба. Време е нашите работодатели да започнат да копират и добрия пример.
Имам клиент италианец. Шивашка фирма. Нови сгради, просторни и светли. Столова с богата и разнообразна храна на супер ниски цени. Служебен транспорт, талони за храна, стриктно работно време, двойно заплащане за извънреден труд по желание и ... Освен всички съвременни придобивки получават заплати несравними с другите в бранша. Когато попитах за работа там ми отговориха: - Трябва някой да умре защото от тук никой не напуска.
Имам клиент италианец. Шивашка фирма. Нови сгради, просторни и светли. Столова с богата и разнообразна храна на супер ниски цени. Служебен транспорт, талони за храна, стриктно работно време, двойно заплащане за извънреден труд по желание и ... Освен всички съвременни придобивки получават заплати несравними с другите в бранша. Когато попитах за работа там ми отговориха: - Трябва някой да умре защото от тук никой не напуска.