• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
d.ivanov - напреднал
пон мар 09, 2026 9:10 pmchapara написа:
Не хоризонтален, а с наклон, нали. И каква тръба е заложена? И с какво завършва при гофрето? Защо няма коляно при гофрето? По принцип е редно до гърнето да е ПВЦ връзка и маншон. Така се прави, другото е компромис.
Банята е правена преди повече от 10г , проблема е от малко над година , затова предполагам ,че наклона го има(или го е имало).На другите въпроси не мога да ти отговаря за жалост.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон мар 09, 2026 10:04 pmd.ivanov написа:

Банята е правена преди повече от 10г , проблема е от малко над година , затова предполагам ,че наклона го има(или го е имало).На другите въпроси не мога да ти отговаря за жалост.
Казваш, че белият гофър от снимката е ползван десет години??
chapara - майстор
Тоя куфар е като разлепен кашон, та и по зле. Ако тръбата не тече, то от кашона, ама няма как да не тече. Задължително ревизиране и преправяне.
kozl - майстор
пон мар 09, 2026 10:04 pmd.ivanov написа:
пон мар 09, 2026 9:10 pmchapara написа:
Не хоризонтален, а с наклон, нали. И каква тръба е заложена? И с какво завършва при гофрето? Защо няма коляно при гофрето? По принцип е редно до гърнето да е ПВЦ връзка и маншон. Така се прави, другото е компромис.
Много често низ от компромиси в стил "На баницата мекото и на работата лекото". :roll:
Дълго трасе до вертикалния щранг, малък или никакъв наклон е = на бавно оттичане и задържане на вода в участъка. И слаб да е теча, той става продължителен.
Проблема е от година :?
А кога последно сменя меката връзка?
нед мар 08, 2026 8:13 pmd.ivanov написа:
Първи майстор – дойде с електрическа спирала ама беше къса. Казал че проблемът е при мен, заради дългия път до щранга (1.3-1.4м) и според него е за къртене(виж снимките). Идва 2-3 пъти, взима пари, след 20-30 дни пак същото…
Втори майстор – той дойде с по-дълга ръчна спирала. Според него проблемът не е при мен а по-надолу – на около 7-я метър спиралата му запънала. Неговата работа държа около 6 месеца, така че явно е бил по-близо до истината.Живея на 2-ри етаж, кооперацията е само 2 етажа.Съседите отдолу нямат никакви оплаквания от канала.
Възможно е да има някакво препречване в канала, но:
Ако има запушване и впоследствие забавено оттичане то веднага ще се усети в тоалетното седало. Нивото след постъпване на промивната вода от казанчето се вдига и задържа дълго време.
То при майка ми правихме второ седало в банята, че нямаше и твърдата тръба до вертикалния щранг се получи с 3 колена на 90° и почити без наклон. Оттичането не промивната вода е забавено, сравнено с другото седало.
И най интересното по темата. По некое време оттичането стана още по тегаво. Разглобих чинията и в първото коляно открих заседнала пластмасовата част от ароматизатор за седало, който задържаше и натрупваше най-вече тоалетната хартия.
Една проверка с камера ще покаже ако има нещо подобно, но както писах вече каналът трябва да е уплътнен, а при теб има теч.
Възможно е този теч да си е бил винаги и вследствие затруднено изтичане да се увеличава.
А сега се сетих и доста стар случай, когато отпушвах канал на роднини в едноетажна къща. Парче керамика изпуснато в канала кой знае кога :? . Къщата е от преди соца. Години, години ползвано така докато старите се изнесоха на оня свят и се нанесе младото поколение и се почна една подобна на твоята сага с отпушване на канал когато положението стане безотточно.
Отпуших го канала и нарочно извиках младите да видят какво "засне моята камера" (какво извадих от канала) :shock: :shock: :shock:
Да каналът е за лайна, а не кош за хигиенни отпадъци и употребени балончета за пишоци. :roll:
chapara - майстор
И в потвърждение думите на kozl /b] , точно ззаради скоростта на промиване натъртих за ползването на гофрета и др. До цукалото трябва да се изгради с ПВЦ И ЛЕПЕНЕ.
Освен това гумените маншони са два вида, за фитинг и за тръба. И последното се отнася за всички преходи гум.маншон към ПВЦ връзка. И дори е добре вместо коляно, да се ползват двве дъги, ако е възможно. И всичко невертикално се лепи!
d.ivanov - напреднал
Гофрата коментирахме,че е сменяна 3 пъти мисля откакто са проблемите.Последно да кажем преди 8 месеца долу горе.
Ако приемем,че тече тоя куфар постоянно и системно не би ли било редно комшиите отдолу да са изревали много отдавна?
kozl - майстор
вт мар 10, 2026 5:02 pmd.ivanov написа:
Гофрата коментирахме,че е сменяна 3 пъти мисля откакто са проблемите.Последно да кажем преди 8 месеца долу горе.
Ако приемем,че тече тоя куфар постоянно и системно не би ли било редно комшиите отдолу да са изревали много отдавна?
Ти това ли чакаш #-o
В канала ти (от седалото до вертикалния канализационен щранг) има неплътност и от него изтича. А това не трябва да е така.

Пишеш във форума, търсиш съвет и го получи. И сега какво още очакваш, някой да ти пише, че е нормално каналът ти да е неплътен :shock:
Не искаш да провериш с тоалетната хартия точно от къде тече, предполагам страх те е от ремонт може би и търсиш начин да го заобиколиш :?
d.ivanov - напреднал
вт мар 10, 2026 7:59 pmkozl написа:
вт мар 10, 2026 5:02 pmd.ivanov написа:
Ти това ли чакаш #-o
В канала ти (от седалото до вертикалния канализационен щранг) има неплътност и от него изтича. А това не трябва да е така.

Пишеш във форума, търсиш съвет и го получи. И сега какво още очакваш, някой да ти пише, че е нормално каналът ти да е неплътен :shock:
Не искаш да провериш с тоалетната хартия точно от къде тече, предполагам страх те е от ремонт може би и търсиш начин да го заобиколиш :?
Не , просто питам - точно затова пиша в форум да взема правилното решение за мен , ти разбираш казваш мнение , аз питам допълнителен въпрос и така :)
Не ме е страх от ремонта , явно няма друг изход(или да давам пари като на абонамент да го отпушват).
За тоалетната хартия щях да го пробвам вчера ама сега не сълзи от както писах темата спря.
iliya_i - майстор
Понеже преди 2 години играх същия филм в който си влязъл, ще споделя моя опит, без да претендирам да съм експерт по темата.
Та мека връзка като твоята, вкарана в ПВЦ ф110. Само че моята тръба не е затворена в куфар.
След 8 - 9 години експлоатация, текна като при теб.
Сменях меката връзка. Няма ефект.
Купих маншон за връзка ПВЦ- каменина. Такъв. Вкарвам по-тясната страна в ПВЦ-то и вътре меката връзка, да уплътни на гумата. Пак тече. Между черцният манщон и ПВЦ.
Запретнах по-широката назад върхо ПВЦ-то. Машона за ПВЦ е достатъчно мек, като го напънеш да се обърне. Пак тече. Между черния и ПВЦ.
Накрая запретната част в бандажирах към ПВЦ-то с бандажна лента подобна на тази. И вече 2 години така. До кога - незнам.

Не съм мерил, но на око ми се стори, че ПВЦ-то е придобило елиптична форма. Явно не трябва да се оставя свободно, както е при нас.

Та ако скъсиш куфара с 1 плочка, може да опиташ моя метод.

Постоянното решение го е предложил Чапара,
chapara написа:
По принцип е редно до гърнето да е ПВЦ връзка и маншон. Така се прави, другото е компромис.
  chapara - майстор
Че и не е като да правиш ракета 😁
  • 1
  • 2

Тема "Канализацията на тоалетната връща вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: