Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
atom3 - специалист
Имам най-обикновен прав сифон, който е тежко корозирал по периметъра на гърлото му, засега няма оплаквания но е въпрос на време. Нямам опит с ремонти в баня, затова дойдох да питам как мога да го сменя най-лесно? Квадратната му пластина е 100мм което е добър размер като гледам какви са размерите на новите сифони но дълбочината му е много малка на този ~36мм, в сравнение с 60-65мм за тези които виждам. Това е едното ми притеснение, другото е, че не знам как е захванат за тръбата, залепен ли е, с нагряване ли е вкаран или с резба? Когато тръгна да го вадя как да знам че няма да разместя тръбата под мазилката?
Изображение Изображение Изображение
chapara - майстор
Това не е сифон и вероятно смърди страхотно.
Еевентуално може да има сифон в който е набита желязна фтулка. Предполагам тръбата се вижда на долен етаж. Като цяло без къртене нвма да мине, както и без човек, разбиращ от това.
atom3 - специалист
Няма миризми всъщност, апартамент е също така, тръбата върви в пода докато не се включи в главната отточна тръба на няколко метра разстояние, така си мисля не съм правил аз ремонта но няма други варианти просто. Интересува ме какъв е най-лесния начин да се подмени било то с къртене или без. Ако може някой с подробности да напише ще съм благодарен.
MamaMy - майстор
Изкъртваш подменяш и замазваш като лепиш нови плочки. Потърси сифон който да не е алуминий. Може пластмаса, може неръждавейка, най-добре е бронз.
atom3 - специалист
Но трябват ми и подробности. Как се захваща сифона за тръбата под него например, какво се слага около тялото на сифона, как се преценя колко да се изкърти, модели или линкове към хубави строителни материали които ще ми трябват за моята ситуация, сифон, замазки, лепила, фугин и каквото още ще ми трябва?
zz_stefanov - майстор
съб апр 04, 2026 3:29 pmatom3 написа:
Но трябват ми и подробности. Как се захваща сифона за тръбата под него например, какво се слага около тялото на сифона, как се преценя колко да се изкърти, модели или линкове към хубави строителни материали които ще ми трябват за моята ситуация, сифон, замазки, лепила, фугин и каквото още ще ми трябва?
... и пръч за козата :)
atom3 - специалист
Който не иска да помогне да не спами поне, по-добре да стои празна темата отколкото поредната запълнена с глупави шеги.
kozl - майстор
Е кво ти пречат шегите - заслужи си ги. За съжаление ни си разрбрал защо.
съб апр 04, 2026 11:33 amatom3 написа:
Имам най-обикновен прав сифон .....
И аз съм на мнение,че това не е сифон. Някога може и да е било сифон и да е изчезнала гривната - праг на преливника, но не и в комплект с тази решетка на снимката.
На мен това ми при прилича като капак над сифон (основа и решетка).
Аз имам такъв сифон в банята и подобен капак над него.

Първо е необходим оглед за да се определи на какава дълбочина е положена хоризонтаи тръба и да се вземат мерки от място, за да се търси подходящ по размер сифон, ако изобщо има такъв.
Смяната или инсталирането ва нов сифон ще почне с разкъртване както писаха.
Но защо да къртиш ако нямаш стратегия какво ще сменяш и с какво :?
И грозния капак, дето го мислиш за сифон върши работа да изтича водата през него, но не става против миризми. Всъщност гледам по магазините клапи против миризми, но трябва диаметъра да съвпада и да има дълбочина за да влезе клапата, а по снимките това няма как да се прецени.
Може да смениш само капака (на снимките) лесно ако не е лепен към долната част, която от снимките поне аз не мога да отгатна какво е. Обаче аз такива капаци с щуцер отдавна не съм виждал по магазините :roll:
MamaMy - майстор
Тая работа без да се хванеш в ръце и да разкъртиш няма как да стане. Никой не знае кой и какво е творил при теб. Даже при съвсем стандартни детайли видях един "майстор" как осра нещата. В едно мазе редеха тръби ф110 за мръсен канал и един бърка и вади уплътнителите и тогава нанизват тръбите. Викам му: - Какво правиш ти бе? Нормален ли си? А той ми вика домоуправителя така каза защото тръбите не влизат една в друга. Тръгвам да го търся този домоуправител и намирам един чичак над 90г. Потвърди, че той им е казал така. Нямало проблем. На времето що каменинови тръби бил положил...- Само ще мазнат на снадката с хоросан и к'во толкова?
Отказах се да се разправям. Аз там бях да помогна на приятел.
Та поуки много. Докато не се разкърти, няма да се разбере. Другия вариант е да намериш майстора и да го питаш
atom3 - специалист
Разбирам. Майстора който е правил банята е изгубен в историята, аз така купих апартамента преди години и между другото този сифон нямаше капак, този от снимките не е оригиналния, напълно възможно е оригиналния капак да е бил някакъв специален който да върши функцията на сифона но не знам модела за да намеря правилния капак нито пък съм се замислял преди за това. Все пак проблем с миризмите няма, нещо друго ме пази явно. Аз ако намеря точно същия сифон работата ще се улесни значително, ако успея да го извадя без да нанеса щети на тръбите, направо ще сложа същия нов и ще уплътня отстрани с фугин или силикон. така си мисля поне. Ако не стане обаче по този най-лесен начин, ще имам проблем да намеря точно същия модел плочки за да сменя тези около сифона, които ще трябва да счупя. Нали няма начин да ги отлепя без да ги счупя? А колко време ще бъдат техническите срокове за засъхване на материалите ако трябва да къртя, и май ще трябва на два пъти да се завърши работата нали, първо лепя плочките и чакам да изсъхнат и после пълня фугите и пак чакам и чак тогава може да се ползва банята нали?

Тема "Как се подменя прав сифон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: