Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
кака Лара - специалист
Ще се почва и мойта, няма накъде вече, та да питам:

Искам да залепим огледалото (120*100см) на стената при поставянето на плочките и да се огради с пури. Какво лепило ще хване и има ли нужда от предварителна обработка на огледалото от задната страна?
emil_v r - майстор
Каке , здр.
Става дума в/у готовият фаянс , нали ?
Никакво почистване освен от прах .
Прозрачен силикон , понеже не ,цапа лепи го толкова здраво , че няма сваляне цяло да знаеш.
Сложи 4 точки в ъглите ,и една /две по средата , ако се подпреш на него :wink: да не се счупи .
Фризовете все пак го пазят по кантовете .
ако мислиш точно да влиза в тях направи твърд шаблон , иначе ние майсторята не можем да го олучим до мм.
Ние мерим до мм. , драскаме с тебешир ,и режем дет резне машинката , но диагоналите ... може и огл. да не е идеално и да има неравни фуги покрай фризовете .
Глей колегата да не посуче плоскостта на стената(фаянсът) , иначе може да е права, но не равнина .
Като залепиш там огл. то остава леко огънато , а ти леко пълничка :)

Аъ , подсещам те за кабели за лампа , и евент отопление зад него , против изпотяване , паралелно с лампата напр.
Внимавай с височината на поставяне .
кака Лара - специалист
Емчо, мерси ти
ама не може ли направо на мазилката да го лепне майстора?
:?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Моето не е обработено, но впоследствие чух и четох какво ли не, та ако искате, за всеки случай, го лакирайте или боядисате. Съвременните оледала се влияят от мазнини и киселини. Та с това съобразете.
Лепенето - на гребен, с флексово лепило. Като огромна плочка. Аз всичко правя с терафлекс.
emil_v r - майстор
n_a ,
Те нали са защитени с една сива боя , да не вземат да о/у/лучат :sad: някаква агресивна боя .
Нямам мн. опит в химията , не знам .
Няма начин да не стане и в/у мазилката с теракол .
Ноо трябва дъното да се премазва вероятно допълнително ...
по принцип тия пури се слагат гадно , понеже пречат да мериш по стената с мастарЯ , освен това ако не съвпадат с верт /хор. фуги пак е гадно ...
Не знаеш и колко е гадно да започваш над огл. новият ред с пури ,и напасването на горният ред над оглед. с останалия горен ред фаянс (но всичко може де :) )
Аз бих искал още 100лв допълнително .., не 150лв ? Изв. Каке , почнах да гледам на теб като на храна , извинявай.
Бее вие клиентките все гледате да ни е гадно май.
кака Лара - специалист
n_a, още един човечец ме посъветва да го лакирам отзад, ще взема първо да купя 3-4 парченца огледало и да мажа с боя и лак отзад, и като изсъхне, което ме прави по-хубава, то ще да е :cool:
Емо, ти ме хвърли в размисъл, верно май ще е голяма играчка...Сигурно е утежняващо обстоятелството, че самата пура не е абсолютно равна и ще стане една синджир-фуга....... :?
младежи, а кое се лепи първо - огледалото или пурата?

Прикачен файл

1155218223big.jpg
1155218223big.jpg (6.08 KиБ) Видяна 5090 пъти
emil_v r - майстор
Пръво пурата се лепи , но дай да млъкна , да пишат и др. колеги
понеже мойто мнение е субективно и има и др. алтернативи .
emil_v r - майстор
Не е проблемът Како , че е играчка или трудно , ние сме за това , тва да се трудим .
Въпросът е да стане перфектно , понеже ще се сблъскаш с точностти от 2 мм.
Самото оглед. не е толкова точно може би, а влезе ли в рамката ще се виждат и 2мм грешкъ.
Трябва да ти е ясен всеки детайл още преди почването .
Дай снимчица , как ,кък разполагаш фризувете :sad: спрямо фугите на стената .

Да те предупр. за наште безбройни трикове :) :-D - ако след свършване на даден етап ти искам например 1290лв , то това ,тва е тест доволна ли си ,и дали си стисната - давай 1300лв.

Ако сме двама ,и единият те попита невинно -доволна ли си от качеството и цената , другият ти следи гримасите .
По лицето ти минава за миг гримаса както емотикионите ,и разбирам истинското ти мнение :-D, квото и да кажеш.
Поради що се прави от двама и има ли защита -не казвам . Ха,ха.
SHL - специалист
Здравейте :)
На мен идеята с вградено огледало вътре в плочките ми допада доста отдавна. Правил съм две до момента. Едното е за клиент, а първото си го направих за мен на село в банята. Огледалото за клиента беше поръчвано три пъти и все за моя сметка :-D Първия път го счупи помощника ми от незнание и бързане ( както винаги ), следващия път си го счупих аз от изнервяне поради липса на точен размер и на огледалото и на фризовете. Огледалото беше с 1мм по голямо от рамката, а рамката беше с 1мм по малка в другия си край. На третата поръчка всичко беше добре.

Ще посъветвам да се лепи със силикон за огледала - всяко друго лепило може да повреди амалгамата на огледалото! Лепи се по следния начин: Слага се от силикона на няколко равномерно разпределени точки по гърбъ на огледалото и след това задължително се нанася дебела, плътна и непрекъсната ивица по краищата на огледалото на отстояние 1см. от ръбъ му. Това е с цел да не пропуска влага през фугите в бъдеще.
Основата за огледалото трябва да е много равна и гладко шпаклована!
Относно начина на работа: Още при подвеждането на банята майстора трябва да знае за вграденото огледало и да си изчисли и оразмери стената с цел точното и правилно подвеждане на плочките. Центъра на огледалото трябва да съвпадне с центъра на мивката ( ако ще се монтира над нея ). Съветвам огледалото да се поръча при майстор с точните размери. Размерите стават ясни след като се направи рамката му с плочките, тоест стената трябва да бъде завършена до горе. Сега идва ред на лепенето на пурите. Лепят се внимателно, баво и точно по кантовете на вече готовата рамка. Зацепването на вътрешните ъгли се извършва по два начина - единият е по лесен, като се допират един до друг в ъгъл под 90 градуса, а дъгият е като се запилят под ъгъл 45 градуса и се допират пилените им страни, така се образува диагонална фугичка в ъглите на рамката, която после се фугира като обикновенна фуга.
Чак сега се взима точната мярка на огледалото и се носи на майстор-стъклар да я направи. Поръчайте си я с фаска, по-красиво изглежда. Размерите се взимат след като е готова рамката, защото размера на предварително готовото огледало може да не съвпадне с размерите на плочките плюс тези на пурата. Рамката на огледалото трябва да завършва от всички страни с цели фаянсови плочи, иначе би било грозно изпълнението.
За монтажа на огледалото се използват задължително вакумни лапи и то метални, двойни или тройни. По евтините пластмасови могат да не издържат тежеста на огледалото.
Когато огледалото е залепено се чака 2-3 дни да изсъхне силикона по него и се пристъпва към фугиране. Пурите се фугират с обикновенна фугираща смес. Фугата между огледалото и плочката е хубаво да се фугира със санитарен силикон. Най-добре е силикона да е с цвета на пурите.
Само като забележка ще добавя, че за размери от рода на 120х100см ще бъде необходимо използването на два флакона силикон.

Това са снимки на мойте две работи. Първата е за клиента, втората е мойта си на село :)

Тук огледалото е готово, но не е фугирано по кантовете. Впоследстие фугите между него и плочките бяха запълнени с черен санитарен силикон.

Изображение

Изображение

Изображение

А това е огледалото на село и това е единствената снимка, която му направих по време на работата - тогава банята не беше довършена още...

Изображение
Time2Burn - специалист
Не говоря за изпълнението а по принцип - според мен изглежда ужасно!
Като в селски кенеф картина стои. Никога не бих си направил подобна грозотия в къщи. Всеки си има вкус де. А това от снимките не ми харесва изобщо. По - добре щеше да е ако върху готова стена се лепне огледалото и около него кефти пак си слагай пури, кеф ти фризове, кеф ти нищо не слагай. Като не те кефи махаш със струна и правиш друго.

Тема "Огледало за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: