Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,

Необходим ми е съвет/помощ. Жена ми иска да преместим пералнята от кухнята в банята и да купим сушилня. В банята съм с душ кабина, така, не мисля, че ще има проблем с водата. Единственото място (има достатъчно) в банята е до бойлера, но ток имам само от кабела на бойлера. Кабела, който захранва бойлера е 4 квадрата, но не знам дали е достатъчен да захрани и трите уреда. Само бойлера е 3 kW.
Мислех си дали не може да се сложи някакъв вид прекъсвач, с който бойлера да работи без да се изключва и когато се включи някой от останалите уреди, например пералнята, автоматично да го изключва. При спиране на пералнята, пак автоматично да се включва бойлера. По този начин да не се натоварва мрежата/кабела прекалено много. Предполага и бушона следва да е по-голям. Сега ако не се лъжа е 36 А.

Ще съм благодарен ако някой може да сподели мнение или идея.

Пожелавам хубав ден на всички!
kozl - майстор
Не си писал мощностите на пералнята и сушилнята. предполагам, че пералнята е с макс.мощност към 2,5 киловата, сушилнята по-малко, така че комбинация бойлер+пералня или бойлер+сушилня няма проблем с кабел 4 мм2 и 36А предпазител.
Бих се замислил какво ще стане в комбинация ел.готварска печка (котлони и фурна) + бойлер+пералня :?
Здравей,

Благодаря за бързия отговор!
Не съм писал мощностите, защото на пералнята не мога да намеря книжката, ама тя е стара Indesit и предполагам е колкото ти си посочил. Колкото до сушилнята, още не съм купил. Мисля да взема някоя A++, че да е по-малко от 2 kW.
Надявам се майсторите, при строителството на блока ( през 2007г.) са предвидили и не са сложили на един кабел и бойлер, печка, печка и котлони.....
Тъй като не знам всички бушони, кой за какво отговаря, трябва да проверя на принципа на изключването да видя колко уреда на един бушон са закачени.
ivo_steel - специалист
По правило бойлера трябва да е самостоятелен на един бушон , с 4 кв. кабел не би трябвало да имаш проблем да свържеш и пералня, а като искаш да си по-сигурен , не ти трябват прекъсвачи просто отбягвай да се къпеш докато пералнята работи и така :)
Keresteliev - специалист
ivo_steel написа:.....просто отбягвай да се къпеш докато пералнята работи и така :)


А може ли пералнята да работи след като се изкъпе?

:lol:
preslav - майстор
Той и сега бушонът ти е достатъчно голям, а 4 квадрата кабел са ти достатъчни за близо 6 киловата мощности т.е. бойлера + пералня ИЛИ сушилня. Отделен е въпросът, че аз никога не бих сложил такива уреди в банята - не се връзвай на женски акъли!
ivo_steel - специалист
Keresteliev написа:
ivo_steel написа:.....просто отбягвай да се къпеш докато пералнята работи и така :)


А може ли пералнята да работи след като се изкъпе?

:lol:

Това го казах в кръга на майтапа ;) Иначе относно въпроса ти , пропуснах да допълня ,че може да пусне пералнята след около близо час след баня :)
Но стига сме говорили простотии !
Няма да има проблем с инсталацията ! Кабела ще издържи ! Бушона да не се заменя с по-голям ,все пак нали предназначението му е да изключи ,при претоварване !
DundyTheCroc - майстор
Пералнята и сушилнята ще го подгони ръждата за норматив от влагата, но не това е проблема. Ще имаш 2 електроуреда на 230 волта на сантиметри от мокрите плочки с единствена изолация гумени крачета. Надявам се поне инсталацията да е трипроводна с ДТЗ...
preslav - майстор
DundyTheCroc написа:Пералнята и сушилнята ще го подгони ръждата за норматив от влагата, но не това е проблема. Ще имаш 2 електроуреда на 230 волта на сантиметри от мокрите плочки с единствена изолация гумени крачета. Надявам се поне инсталацията да е трипроводна с ДТЗ...

Да бе да, как ми се иска и на мен инсталацията да беше трипроводна, че и ДТЗ да е монтирано. Да не говорим, че най-големият бич за ел.уредите ще е не ръждата, а влагата по електрониката.
Или както казваше един колега "винаги когато съм слушал жена у чужд мъж съм бъркал".

Тема "Бойлер, пералня и сушилня на един кабел" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: