Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
DeyanS - специалист
След студената зима и мой пропуск, резултата е спукано гърне. Премахнах го, купих ново, което по размер на основата съответства, но тук излезе следния проблем. Уточнявам, че гърнето е с долно оттичане.
Видно от снимката на старото гърне, тръбата му за оттичане излиза извън ръба на основата и по този начин при монтаж на гърнето тази тръба влиза в дупката в пода.
Но при новото гърне тази тръба стига до ръба на основата и по този начин при поставянето й се получава луфт между тръбата и дупката в пода. Няма как да разбера колко е този луфт и дали е възможно част от водата да не изтича в дупката, а да влиза под гърнето, но не бих рискувал и искам да направя някакъв байпас с допълнителна тръба.
Размерът на дупката е 10,5 см., а на тръбата от гърнето 10 см. Нещото, което се сещам е с обикновена пластмасова тръба с [i]ф[i] 10 см. да й нагрея единия край и да я вклиня към тръбата на гърнето, но все пак бих искал да се допитам за някакво по-добро решение, ако има такова.
В допълнение искам да попитам за подходящ материал за залепване на гърнето. Старото е било с цимент и стоеше добре, а и лесно се махна. Сега чета за санитарен силикон, който служил за залепване и запълване на фугите. Какво бихте ми препоръчали? Вариантът с винтове е изключен.
ivo_steel - специалист
Там от където си купил тоалетната чиния , трябва да продават и маншони за долен монтаж. А какъв е проблема с пробиването на пода ?
DeyanS - специалист
ivo_steel написа:Там от където си купил тоалетната чиния , трябва да продават и маншони за долен монтаж. А какъв е проблема с пробиването на пода ?


Защото към пода специално е правена основа, върху която да легне чинията и не й знам състоянието, съответно какво ще се случи ако тръгна да пробивам.
ivo_steel - специалист
Щом те съмнява основата наложи чинията , бележи дупките и пробивай с бормашината само на въртене,без удар и няма опасност. Аз си помислих , че минава тръба в близост ... , но щом не е това , по-добре си я фиксирай с крепежите и лепи със силикон :)
jekasus - майстор
Аз поспрях да ползвам силикони за подобни монтажи и използвам подходяща фугираща смес за запълване и фиксиране на т.чинии. Засега смятам, че се представя по-добре от силикона...
Екцентричен или прав маншон е добро решение, но имам спомен, че опира в пода и му трябва "малко място", демек леко да се крътне около тръбата.
П.С. - с тия структури почвам да забравям тънкости покрай моноблоци...
chapara - майстор
Би трябвало да стане без крътване при този вид чиния, с ексцентричен или прав маншон според случая. Да, фугиращата смес е по добрия вариант , но и полиуретановия уплутнител е с предимства пред силикона :wink: . Хубаво е да си има и крепежи :wink:
DeyanS - специалист
Благодаря на всички за съветите! Направих дупки за дюбел, както и очаквах част от основата се откърти, но по като го гледам имам съмнение, че някой навремето е направил равна основа, която си е здрава, а впоследствие като е сложил доволно количество цимент, се е оформила формата по старата тоалетна чиния и това ме е заблудили, че едва ли не са си играли да изливат основа по конкретна форма. Както и да е, мисля че нещата ще станат. Ще поизчистя стария цимент, взех си бял цимент и ще захвана гърнето едновременно с цимент и винтове.
Интересно, когато взимах материали от Практикер, ми препоръчаха някаква гума, която се слагала под гърнето и се използвала вместо санитарен силикон - само винт и гумата.
preslav - майстор
DeyanS написа:Благодаря на всички за съветите! Направих дупки за дюбел, както и очаквах част от основата се откърти, но по като го гледам имам съмнение, че някой навремето е направил равна основа, която си е здрава, а впоследствие като е сложил доволно количество цимент, се е оформила формата по старата тоалетна чиния и това ме е заблудили, че едва ли не са си играли да изливат основа по конкретна форма. Както и да е, мисля че нещата ще станат. Ще поизчистя стария цимент, взех си бял цимент и ще захвана гърнето едновременно с цимент и винтове.
Интересно, когато взимах материали от Практикер, ми препоръчаха някаква гума, която се слагала под гърнето и се използвала вместо санитарен силикон - само винт и гумата.

И на мен от Практикер ми набутаха гумата, но майсторчето (казвам го с уважение) като я видя ми каза да си я навра (знаеш къде). Беляза отворите за дюбелите, разпроби, слижи чинията, нивелира с клечки, обмаза със силикон или акрилен уплътнител (не помня), дюбелира и си взе парите. Това преди 4 години на почти външен тоалет. Белият цимент или фугиращата смес се изяде на места между плочките (ползвам кислол за чистене), силиконът не е мръднал, а върху чинията сядат почти 100 килограмови хора 2 бр. почти 80 килограмови още 2 бр. и един от 60 килограма с мокри дрехи, всеки ден.
DeyanS - специалист
Да се отчета с постигнатия резултат. Не е най-доброто изпълнение, но като за първо гърне съм доволен. Използваните материали - винтове и бял цимент. Аз съм около 90 кг. - не мръдна. Наесен може и да му придам малко вид. Сега времето отива в градината. Благодаря за мненията на всички.

Тема "Проблем с монтиране на WC чиния с долно оттичане" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: