Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте!
Поздравления за чудесния форум с много полезни съвети.
Моля за мнение и съвет за следния проблем: в къща, строена преди околко 35 години плочките в банята са лепени и недолепени. Налепен е целият под в банята, стените до определената височина, но между пода и първия ред плочки има едно разстояние около 30-40 см, което е на цимент. Някога идеяата е била отдолу да се налепят други плочки, но ... плочки няма. Банята се ползва и уж нямаше проблем, докато не видях в коридорчето, че на външната страна на стената с душа е на път да се откърти цялата мазилка - надула се е и според мен е въпрос на време да падне.
Идеята е да се налепят плочки само на мястото, на което няма. Банята е много голяма, останалите плочки са здрави, няма паднали и няма възможност на този етап всичко да бъде къртено и подменяно.
Пърият проблем е, че банята се ползва, съответно мястото се мокри. При това положение, колко време трябва да се изчака, за да се лепи, евентуално може ли да се залепи/монтира нещо временно, за да се даде шанс на цимента и тухлите да изсъхнат.
Вторият - трябва ли да се прави замазка/шпакловка или грунд + хидроизлоация + грунд ще свършат работа.
И трето - мястото е неудобно, има тръби, бойлер, а пода не е идеално прав - удачно ли да се налепят от малките стъклокерамични плочки (като тези за басейн), че иначе ще падне голямо рязане на плочки. Прилагам снимки за по-голяма яснота.
Ще съм благодарна ако ми препоръчате и продкти на коя фирма да ползвам.
Благодаря предварително на всчики отзовали се !
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Влагата по стената с душа е от проблем с тръбите.
Душът мокри напред, а не стената на която е.

Отделно от това, можете много да направите. Плочки само на цокъла да залепите или просто да намажете с хидроизолация. Може да грундирате с грунд за върху плочки + тънка шпакловка за заличаване на фугите + хидроизаолационен грунд + да залепите по целите стени винил за баня. Много неща можете да направите
Благодаря за съветите! Дори не ми мина през ума, че проблема може да е в тръбите или вече налепените плочки. Съсредоточила съм се в недовършеното и мислех, че проблема идва от там. Успешен ден!
И все пак смятате ли за удачно да бъдат налепени стълкокерамични плочки на цокъла, за да покрие тази част от банята?
jekasus - майстор
evtima написа:че на външната страна на стената с душа е на път да се откърти цялата мазилка
Точно това е проблема, че няма плочки долу, а не заради тръбите вече налепени стари плочки.
Какви-то плочки да сложиш - все тая...
ivailokrustev - специалист
Наистина проблемът ви е сериозен. Трябвало е много отдавна да се залепят плочки. Според мен е хубаво поне два, три дена мястото да изсъхне, включете поне някаква печка, за да стане по-бързо. После е хубаво да се изкърти част от замазката, която е куха и да се прешпаклова с лепило за плочки. Хидроизолация категорично няма да навреди, има такива, които се нанасят лесно само с четка. Ако не сложите от хидроизолацията, задължително сложете грунд. Може да сложете стъклокерамична мозайка, виждал съм в http://www.gaudi-ds.com/plochki-za-banya доста модели от този тип мозайка. Те най-често са или на мрежа, или на хартия и поставянето е лесно, ако сте малко по-сръчен, ще се справите без майстор. Тази мозайка знам, че е най-добре да се залепи не с класическото лепило за плочки, а с специално, което е бяло на цвят. Надявам се, че съм ви бил полезен, дано проблемът ви да се разреши.
alabal - напреднал
Според мен преди каквито и било плочки да се лепят би трябвало да се сменят тръбите. 35 години е долу горе живота им ако са замазани в мазилката. От тях сигурно вече е останало само цинковото покритие. В противен случай след някоя година ще трябва да сваляте плочките за да сменяте тръбите.
Благодаря на всички!
Доколкото ми е известно няма вградени в стената тръби. Единствената стара тръба, която се вижда на една от снимите е "преминаваща" - само минава през стената. Полиетиленовите са слагани сравнително скоро - преди 5-6 години за парното и са висящи в нищото, но парнаджията така е преценил, така ги е монтирал.
Малко ме притеснява положението с къртенето на замазката – стената е тухлена, замазката е стара – чудя се дали няма да изпада цялата ... И може ли къртенето да почне в периода на изсъхване или първо да се изчакат няколко дни.
Хубав ден!

Тема "Ремонт на недовършена баня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: