Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
  laptop2
Здравейте :)
Прави ми впечатление следното странно явление: винаги като ползвам смесена/гореща вода, след като спра чешмата, студеният водомер започва да начислява като вентилатор, а горещият да връща - пак като вентилатор :) Плюс това горещата вода винаги трябва да я точа, докато дойде (всички щрангове са сменени). Според мен е повече от очевидно, че водата по някакъв начин се върти - на спрени чешми влиза студена вода през студения водомер и отива назад през горещия, превъртайки го в обратна посока.

Бойлер няма, на ТЕЦ сме. Като "устройства" имам 3 нормални смесителя, един вграден за биде+душче и един душ с термостат. Подозирам вградения за биде като виновника. Не че се оплаквам, горещата вода е по-скъпа от студената :-D :-D :-D , но някак не ми се иска да живея на гърба на съседите (макар че те крадат парно).

Дали някой е срещал подобен казус и дали знае на какво се дължи точно и как да се разреши? Благодаря :)
jekasus - майстор
laptop2 написа:
и как да се разреши
http://www.shop.bg-maistor.com/thermado ... 3-4-detail
Такива или подобни с метална клапа монтираш след водомерите.
chapara - майстор
Възвратния кклапан преди топлия водомер при наличието на ТЕЦ е задължителен :idea: :!:
radius - майстор
jekasus написа:
с метална клапа
Какво им става на пластмасовите, че аз все съм слагал уж хубави, но с пластмасова клапа?
lov - майстор
След не дълго време клапата се разкривява. Бях сложил такъв на солара от зор. А уж го дават че трябва да издържа и работи при доста по висока температура.
radius - майстор
Да, но ако е на студената вода дали е проблем?
kozl - майстор
На другите пък проблема е в пружината. Слагат пружини де след некоя година се разпадат на пружинки и клапана не работи.
Но тя тенденцията е вече такава "еbеш и фъргаш". Т.е. еднократна полза :lol:
lov - майстор
Само с един клапан няма как да минеш щото не знаеш по коя тръба ще имаш по ниско налягане и ще започне да прехвърля от там. И понеже по горе стана въпрос от къде му идва проблема. на автоматичния термосмесител би трябвало да има такива обратни клапани на двата входа. Или някой гламав майстор ги е махнал или са се скапали. Щот това първото го видях на живо след като почнаха да ми обясняват какви глупави тапи заглушки слагали. Та някъде виждах и такива клапанчета да се предлагат като резервна част. Даже на обикновени качествени батерии ги слагат като бонус. А на питащия ще му е по лесно да смени само тях. Вероятно може да му изровя ако каже че има легла за такива на смесителя и диаметъра. Аз съм ги свалял от термосмесители защото ги ползвам да работят на обратно за едни управления на подово.
Благодаря на всички за отговорите, "lov", на теб специално, т.к. само ти задоволи любопитството ми от къде всъщност идва проблемът. Наистина на термостатния душ не му сложиха фабричните S-ове с клапите и обезшумяването, понеже ме нямаше да предотвратявам творчески изблици - били се скапвали някви гуми, били се запушвали цедките им и т.н. Като не е пуснат на максимум (с 30 см пита е) вие ужасно, но свикнах - но щом и тази циркулация идва от там - ще извикам да ги сложат - в мазето са и търпеливо чакат, заедно с още куп "измислици".

Благодаря пак :)

ПП: Винаги съм се чудел на това как много майстори низвергват новите и фабрични неща и ги заменят с добрата стара пошлост, с която изглежда прекалено са свикнали... Защо?... :?
kozl - майстор
Всеки смесител може да стане байпас м-у студена и топла вода. Достатъчно е по общите тръби да има едновременно два работещи консуматора и да се получи преточване от единия в другия. Обичайно студената вода е с по-голямо налягане и пробива е от студена към топла. То топлата вода е подгрята студена, но с по-голямото съпротивление по транспортния поток, в динамичен режим налягането на топлата вода се оказва по-малко от това на студената.
Как обикновения смесител става байпас. Волно като му запушиш в момент на течаща смесена вода изхода при цедката. Неволно като си монтираш аератор. Всеки аератор има стеснение, некои даже пущат малка струя, а ръкохватката на смесителя завъртяна до края.
Нашата сграда бе предадена от изпълнителя съгласно проекта с клапи при водомерите и на топла и на студена вода. Клапите са стар модел на гравитачен принцип. Т.е. нямат пружина, тапата приляга от собствената си тежест. За това трябва да се монтират само в едно положение - хоризонтално с тапата нагоре. Да ама наводомците почват реконструкция и некъде съвсем без клапи, другъде клапите изместени вертикално от пишман мАстори и тези вертикално разположените клапи са там, ама неработоспособни.
Та по комшийски много начини да си разреждаме ракията :-D Извода е клапи на входа, поне и обезатебно на топлата вода (да +1 Чапаре ако четеш дълги-и постове :lol: ). И а дано клапата да е с пружинка, която не се разпада след време, че вече няколко клапи свалям от дръти вадопроводи с няколкогодишен трудов стаж и пружинките им се разпаднали.
Но не съм ревизирал моите гравитачни клапи с над 15 г стаж :?
И ето сега пример от нашата сграда. Примера е случай с бойлер. На един от абонатите топлия водомер почва да върти наопаки и така за две години към 400 кубика. Първата година при отчета на Бруната хващат разликата и го пускат в калкулацията на база. Е аз съм отговорник и това не съм го видял. Иначе сметките ги дават на мен да ги раздавам. Но аз ги проверявам, само когато има оплакване. Втората година към сметката на абоната имаше любезно писмо да си поправи инсталацията, та така разбрах за случката. Последваха "искрени" извинения и монтаж на ОК, защото същия се оказа с преработен водопровод и ептен без клапи.
Като извод за оправия в ЕС, то тя е колективен отбор и отношенията зависят от тренера. А тренерите де са :? Докато разни фирми разпределят баницата, кво им дреме, че некой гепва от комшиите :? Важното е да си сберат парата. То на практика и това правят. За тва на товарното магаре шъ му са скинат жилите :evil:
Те и за тва Топлофикацията е станала на те оплюфикация :lol: Оти създава комфорт на измама и нелоялност м-у комшиите и безхаберие в обслужването.
И не само Топлофикация :sad:

Тема "Топлият водомер връща, студеният начислява..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: