Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Домашен немайстор
Живея в ЕПК блок и през банята ми минават 3 вертикални щранга. Преди няколко години един от тези три щранга започна да тече и дойде майстор, който ги затапи долу в мазето. Сега възнамерявам да ги отрежа и трите, тъй като са корозирали до степен да мога да ги счупя с огъване напред-назад, а и така или иначе системата е затапена, или поне така си мислех. Обаче слязох в мазето и бяха затапени само два от трите щранга. Затапените два щранга са тези с отводи за щранг-лира в банята ми. За какво служи третият, незатапен щранг и как да разбера дали е безопасно да го отрежа? Доколкото разбирам от интернет, това би трябвало да е "циркулационен" щранг, но не знам каква функция изпълнява и дали мога да го отрежа в този случай. Въпросният незатапен щранг има поставен кран в мазето, който не знам дали е отворен или затворен, но в краен случай бих могъл да го завъртя и да видя дали ще се случи нещо. :)

В случай, че има значение, топлата и студената вода за ползване в банята и кухнята идва от отделни вертикални щрангове, които се намират в кухина, до която имам достъп през ревизионен отвор. Тези три щранга, които минават директно през банята и които искам да режа, май са само и единствено с цел да затоплят щранг-лирата.

Благодаря предварително!
Домашен немайстор
Съжалявам, че темата е в грешна категория. Моля да я преместите в правилната категория. Благодаря!
Домашен немайстор
Четох допълнителни материали и разбрах, че съм допуснал грешки в терминологията. Щранг-лира било друго - просто по-дебели тръби със значителна отоплителна мощ, а не както си мислех отоплително тяло в банята. Трите вертикални щранга, които искам да режа, май са половин цол. Двата затапени щранга имат отводи за отоплително тяло, а третият, който не е затапен и който се чудя каква му е функцията, просто си минава и няма отводи.

Също така разбрах, че "циркулационен" щранг щеше да има, ако този третият незатапен щранг беше свързан към чешмата и душа, но той не е. В такъв случай четох, че може да е просто за обезвъздушаване. :? Съвсем се обърках.
radius - майстор
Най-вероятно е за разш. съд горе на покрива, когато системата е била отворена. Сега, ако имате централно парно и с-мата е преправена, не се знае ползва ли се.
Много готин ник :lol:
kozl - майстор
Този ник е некакъв специален Домашен немайстор, защото нема инфо или при мен не излиза :?
Двете тръби са за отоплителното тяло в банята. Третата трябва да проследиш къде е вързана в абонатната. И това са тръби за отопление. За водоснабдяване са други тръбите.
А как се отоплявате?
Примерно в старите жилища със системи под гравитачно налягане и разширителен съд на покрива има една тръба - преливник от РС, но обичайно диаметърът е по-голям от 1/2 цол.
Понеже вече се монтират абонатни с пластинчати топлообменници и с РС в сутерена, то старата инсталация се преработва, като се затапват тръбите към стария РС и се поставят автоматични или ръчни обезвъздушители задължително в най-високите точки.
Така в баните на последните етажи се появат кранчета за обезвъздушаване и като никой кран не бара, щтранга с въздух се напълни и "парното" го нема.
Домашен немайстор - напреднал
Благодаря за включванията!

Никът, под който пуснах темата, беше анонимен (без регистрация) и затова не виждате профил. Но вече го регистрирах и имам профил. :)

Нямам достъп до абонатната станция, но довечера ще проследя къде отива незатапената тръба. Във всички случаи тръбата е студена целогодишно и не усещам движение на вода в нея.

Отоплението е централно, като имам радиатор в хола (живея в гарсониера). Довечера ще видя дали в мазето тръбите, отиващи към банята ми, и тези за отоплението в хола са свързани по някакъв начин. Аз съм на първия етаж между другото, ако това има значение.
Домашен немайстор - напреднал
Оказа се, че незатапеният щранг все още е свързан към отоплителната система. Макар в мазето да има кран, който мога да спра, няма да рискувам и ще оставя този щранг цял. Другите два затапени щранга ще ги отрежа в банята. Благодаря за помощта!

Така и така съм пуснал темата, ще попитам и още нещо. Споменах, че съм на първия етаж. Както се вижда на снимката по-долу, вкъщи влизат 3 щранга, които са за отоплението на всички апартаменти над мен, както и две тръби, които са индивидуално за моя радиатор. Има и някакво U-образно разклонение на топлата тръба с кран и тапа накрая. Долу в мазето двете индивидуални тръби за моя радиатор и трите щранга са вливат в 3 големи "магистрални" тръби. Защо моят радиатор използва индивидуални тръби вместо да го свържат към трите щранга най-вдясно, както е направено при апартаментите над мен? Да не е за някакво обезвъздушаване на системата? Питам, тъй като след края на този отоплителен сезон ще правя основен ремонт, ще махам радиатора и ще режа двете тръби колкото се може по-близо до пода, а ако няма да е проблем, обмислям да ги отрежа директно от мазето и изобщо да не влизат вкъщи. Необходимо ли е да запазя U-образното разклонение? За 5 години никой не ми е искал достъп до него.

Изображение
kozl - майстор
Защо ап. на първия етаж не е от другите вертикални тръби?
Вероятно отговора се крие в сметките на проектанта за диаметъра на тръбите по вертикалите и твоят радиатор е изключен от тези сметки със собствени тръби директо свързани към хоризонталните тръби в сутерена.
Съвет: Режи тръбите в сутерена, а не в плочата, за да избегнеш неприятности от някой теч в плочата. Това което наричаш "U" разклонение е обезвъздушителя на твоя радиатор и ако на некой му е трябвал достъп до него, това е бил ползвателя на радиатора в този апартамент и вероятно за последните 5 години това си ти.
Защо схемата на ОИ е тритръбна аз немам отговор.
Възможно е 3-тата тръба да е за преливник от РС над последния етаж. Тогава в абонатната станция третата тръба трябва да се излива в канализацията.
Възможно е абонатната да е с два топлообменника, работещи в паралел или някога да е било така, ако в последсвие е подменяна.
А на колко етажа е сградата и как са включени радиаторите по етажите към тръбите? И как са свързани трите тръби в сутерена в абонатната. Отговорите на тези въпроси може би ще внесат пояснение за схемата :?

Тема "Казус с вертикални щрангове в баня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: