Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ve4er - напреднал
Здравейте. Да попитам хора които са го правили по най-добрия начин. Стара е къщата, тухли единички зидани с кал и замазка кал и слама и отгоре гледам слой хоросан. Помещението определено за баня - един огромен килер на втория етаж. След като започнахме да я махаме тая мазилка то отдолу - дунавски вълни на единичките. То ясно сега че трябва да измажем, щем не щем, но как трябва да се подготви основата - грундове чигъркане, че да залепне нещо по тези окаляни тухли, нека някой каже цялата технология. Взех да съжалявам, че не се насочихме към гипсокартон въпреки, че не съм му голям фен... то не е и късно все още.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
То никога не е късно за картон :-) И стена да няма, пак с картон може да я направиш. Действай
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
И помислете, вместо плочки, да ползвате винилов тапет за баня по стените
plamen6703 - майстор
Дувара на къщата на баба ми беше така, ще ти кажа как процедира майстора, който го измаза. Изкъртва се всичко до тухла, почиства се и навлажнява стената, ползва се цимент и пясък с гъстотата на боза, като цимента има превес над пясъка. Армирахме целият дувар и мазача първо минава с канчока и "бозата" цялият дувар. След това вече се измазва с хоросан или както му казват по-начетените майстори вароциментова мазилка :wink:
Отгоре захлупихме с "шапка" и стана дувар джам гиби :)
Тази операция се прави предимно от майстори на около 60 год. възраст, по-младите гледат да правят евроремонти и не се занимават с такива "архаични" занимания :-D
Успех! :partyman:
ve4er - напреднал
Към plamen6703 - със какво армирахте - рабица ли? Четох, че пръскат с пръскачка преди това с импрегнатен грунд, като изсъхне пак с контактен грунд церезит, след това мрежа за изолация и шпакловка с термофлекс и накрая мазилка каквато е нужна, ако е дебело се слага и рабица.
plamen6703 - майстор
При мен армирахме с мрежа рабица /кокошарска мрежа/, наковахме я с пирони и лимонадени капачки, и след това с "бозата", и измазване :wink: ! :partyman:
ve4er - напреднал
Благодаря за съветите, успех на всички.
zz_stefanov - майстор
Имам външна стена на къщата, зидана с единички с кал, която я измазах с флексово мразоустайчиво лепило за плочки. Разхода изглежда голям, но заздравяването е истинско, а дебелината над лицето на тухлите е минимална.
jekasus - майстор
ve4er написа:
Взех да съжалявам, че не се насочихме към гипсокартон въпреки
Недей. Става за баня, но реалната технология е толкоз сложна, че не е за всеки.
plamen6703 написа:
като цимента има превес над пясъка
Знам го 1/1 или 1/2
Има по модерни варианти със контактен грунт, като добавка в сместа, но старата смес от цимент и пясък си е добър грунт за циментови мазилки.
plamen6703 написа:
с хоросан
Пясък, вар и малко цимент, наистина никой не ползва...
ve4er написа:
Стара е къщата, тухли единички зидани с кал
Предполагам, че от тези леко изпечени тухли, дето лесно се ронят.
Бих сложил рабица или мрежа 5х5 но не плътно по тухлите, все пак не стабилна основа за мазилка
chapara - майстор
Имам стара селска къща измазана от мен преди 30+ години, с рабица и капачки, после пръскана мазилка. Не е мръднала :!: Тогава нямаше ни лепила, ни грундове. Щприц от пясък и цимент и толкова. Какво влизате във филм, ще ли небостъргач да строите :lol: :-D

Тема "Замазка върху тухли единички зидани и мазани с кал" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: