Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
i486 - специалист
При пускане на студената вода на мивката или казанчето на WC се чува едно кратко бучене/мучене/свирене от бойлера. Първо мислих дали не е от натрупване на налепи, което се получава по нагревателя. Но по-вероятно е от предпазния вентил - вероятно е започнал леко да пуска вода в обратна посока (от бойлера към студената). Получава ли се такова нещо с времето и какво може да се направи, освен смяна на вентила? Или има друга причина?
LazarGanev - "Велик майстор"
нед сеп 05, 2021 12:26 ami486 написа:
Но по-вероятно е от предпазния вентил - вероятно е започнал леко да пуска вода в обратна посока (от бойлера към студената).

Вярно, че е от възвратно-предпазния клапан, но не е повреден той, а вероятно редуцир-вентила :wink: . При мен също се получава този ефект, като даде фира
kozl - майстор
Е i486 не е писал има ли няма ли редуцир вентил, но ако има и той вече е почнал да пропуска някакъв малък дебит, налягането след него ще се повишава при липса на консумация и бойлера ще изпълнява ролята на РС.
И при положение, че предпазния клапан е 3в1, то при всяко пускане от само на студена вода след редуцир вентила, през този клапан ще протича вода от бойлера в посока редуцир вентила до изравняване на налягането м-у това в тръбите и това в бойлера.
А предпазния клапан на бойлера е възможно да не е 3в1, ами да пропуска в обратна посока, което гарантирано ще създава шум подобно към нискочестотните вибрации.
zz_stefanov - майстор
Смених си оригиналния клапан (пластмасов с метална гривна) на бойлера на село заради този звук. Получаваше се при отварянето на някой от студените кранове.
Сега с новия нямам проблем, защото се оказа менте и възвратната му функция бързо се скапа. (и него трябва да сменя) :)

Тема "Свирене/бучене на бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: