• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Gatta_Negra - напреднал
Привет.
Кооперация тухлена, строена 1960та г.
Баня с тухлени стени, вътрешна.
Последен етаж (4ти) ,среден апартамент, краен вход.
Плочките са серия Frame .
Нещо като 25х75 см са.
Лепени (уж) на гребен и качествено с cm16 върху мазилка (май няма картон, освен на един куфар с тръби).
Напука се глазурата няколко месеца след залепването, сега в жегите, когато денем е 35 градуса, а нощем 15. Има фуги 3 мм с фуга Церезит, плочките са до 2м височина, нагоре е мазилка и латекс.
Напукана е само една стена (около вратата) и куфара за тръбите до нея, два цвята (син и индиго). В банята има още 2 стени - бели и шарени от същата серия, те не са мръднали.
Като се потропа на тях звукът е неравномерен.
Как да разбера майстора, плочките , мазилката или блока е виновен?
Дали понеже разликата между дневни и нощни температури е над 20 градуса това не е причината?
Дали ги е залепил смотано, и от напрежението са се напукали?
Дали не са твърде големи самите плочки за тая баня на последен етаж?
В смисъл вече съм платила и плочките и труда, ясно ми е ,че за плочки купени миналата година дори да е кофти серия едва ли ще ми върнат пари, както и майстора не ми се вярва да си признае вина, но все пак тази баня трябва да я вкарам в експлоатация, тоест ще търся някой да я оправи, поне проблемната стена, ама как да се избегне да не се случи същото, това е въпроса!?
Благодаря.
Последна промяна от Gatta_Negra на пон сеп 04, 2023 1:22 pm, променено общо 2 пъти.
MamaMy - майстор
И в моята баня има спукани плочки покрай вратата. Получилото се е следствие слягане. Това не пречи за нормална експлоатация на банята. Все пак не е аквариум пълен с вода. Дори и да се намокри съответната стена, по-вероятно е вратата да изгние отколкото да подпухне стената под съответната плочка.
След 15 години.

ПП При мен е къща тухлена строена 38 година
Последна промяна от MamaMy на нед сеп 03, 2023 2:09 pm, променено общо 2 пъти.
chapara - майстор
Ако е напукана само тази цветова гама на 99% плочите са дефектни! От темп.разширения само външно може да дефектира при рязко засенчване и то по обяд нагрята повърхност, но невъзможно
при СМ16 да дефектира вътрешна облицовка.
Наснимайте и опитайте в магазина. Мисля че има смисъл.
chapara - майстор
нед сеп 03, 2023 1:55 pmMamaMy написа:
И в моята баня има спукани плочки покрай вратата. Получилото се е следствие слягане. Това не пречи за нормална експлоатация на банята. Все пак не е аквариум пълен с вода. Дори и да се намокри съответната стена, по-вероятно е вратата да изгние отколкото да подпухне стената под съответната плочка.
Кооперация тухлена, строена 1960та г.
Gatta_Negra - напреднал
chapara, от дълго време чета форума и уважавам много Вашите мнения, много благодаря, че отговорихте и на мен. Ще опитам в магазина, наистина.
Хубава Неделя !
Lutchezar - майстор
Вътрешна баня, сигурно ли е че температурата се движи в този диапазон? В стара къща стените акумулират и не позволяват рязка промяна на температурата. Мисля че другаде е причината.

Напукана е само глазурата, но не и плочките?
Възможно ли е да има теч зад тях? Или да е имало? Къде е отдушникът, на същия участък ли е?
Gatta_Negra - напреднал
нед сеп 03, 2023 2:21 pmLutchezar написа:
сигурно ли е че температурата се движи в този диапазон?

Напукана е само глазурата, но не и плочките?
...теч зад тях?
...отдушникът, на същия участък ли е?
Ами дневно време в дневната (съсдено помещение) стайният термометър отчиташе 35-38 градуса . Нощно време напоследък взе да става направо студено. Това на отворени прозорци на апартамента, разбира се. Смените не са резки, изстива си и се затопля според както пече слънцето, климатик нямаме.

Самите плочки още не съм ги свалила, но визуално не виждам освен глазурата да има спукано в дълбочина (гледам колоната до вратата, там се вижда ръба на плочките страничния).

Принципно зад едната напукана колона плочки минават водостока и черния канал, там май има картон над шахтата, но е слаган преди много време, пред другата напукана колона вървят тръби от парно, но не съм ги усещала никога топли, май са за обезвъздушаване, ние и съседите отдолу нямаме лири в банята. Зад третата и последна напукана колона няма тръби никакви.
Ето една много смотана снимка на цялата стена, самите пукнатини не се виждат но представете си тънки като паяжина и хаотични. С един маркер отбелязвах на кои плочки се виждат.
Банята е залепена преди няколко месеца, даже не е и ползвана освен за миене на ръце и едно инцидентно полуизкъпване миналия месец, понеже още не са запълнени каналите от ел. инсталацията, а и плочките са доста тъпо налепени почти плътно до касата на вратата и още се чудим каква точно лайсна да се сложи, да не се виждат къде са рязани (но не, не я застъпват, да кажеш, че се е издула и ги е напънала, има разстояние). Плочкаджията мислел,че ще се сменя касата, ама всъщност ние не сме искали или мислили за такова нещо изобщо, за това така ги напльокал, аз, понеже нещо сроковете се бяха разтеглили твърде много му казах да ги остави и че ще се сложат лайсни, да не кърти и да не прелепва.

Ондушникът е на стената под прав ъгъл над душа, там са шарени плочки и са си ок.
Да уточня, след фугирането преди месеци ги мих с гъба с веро и си бяха ок. Сега реших пак да ги измия,че имаше прах и видях пукнатините, тоест пресни са, не са от незапомнени времена, аз много внимателно разглеждах всяка плочка именно с такива цели по време на първото миене.
https://ibb.co/PgVML1B

https://ibb.co/0XNgS26

И светлите И тъмните са с хаотични пукнатини.
От тъмните има две без пукнатини, от светлите -една.
Ще ходя да разглеждам дали случайно няма нещо характерно, примерно прш причукването да са строшени, или нещо от сорта, но например пукнатините са по целите повърхности, не само в ъгъл или само в средата.
chapara - майстор
Плочките са. Ако някога, някъде са седяли във влажна среда и минусови температури са замръзнали и ефекта е на лице. При грес не се получава, но при фаянс - ДА😉
Gatta_Negra - напреднал
Хъ,
ами не мога да разбера от сайта им фаянс ли е, що е...
https://www.ragnoworld.com/collections/frame/
jekasus - майстор
Плочки трето качество(трета, десета), обикновен фаянс, а не гранитогрес.
Вероятно ' примоция' , но виновни - сграда, лято, и разна там уйня....
Този, дето лепил, виновен само за това, че е налепил тоя боклук на стените, а трябваше да откаже...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Помощ! Пукнатини в глазурата на плочки - италиански фаянс)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: