• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
boyo - напреднал
Моля за съвети за проблем с монтаж на статичен параван за душ, че нещо технологията се оказа доста непозната в БГ :)

На стената имам монтиран 2 метра висок П-профил за стъкло, който влиза зад плочка - ето такъв https://topgroup.bg/produkti/profil-za- ... -2m-inoks/

Първоначалната идея беше на пода да има същия профил, но тъй като трябваше да се сложи и профил за наклон ( https://topgroup.bg/produkti/lyav-podov ... een-sifon/ ) нещо не се комбинираха добре и не беше възможно да има стъкло само върху част от профила за наклон. Но тъй като гледах по разни чужди сайтове че го правят само с профил на стената, а на пода към плочката само силикон, и реших че ще действам и аз така.

Сдобих се с
- стъкло 8мм триплекс
- набивен уплътнител за стъкло към П-профила - два варианта
- с триста зора намерих и подложки за монтаж на стъкло (прозрачно пвц със специална твърдост, в бг се оказа никой не внася такива, та ги взех от немски сайт). Водят ги задължителни между плочка и стъкло, за да не се чупи, а и а да нивелират. Идеята е да има 2-2 мм между стъклото и пода, където да се сложи силикон.

Нивелирах си подложките на пода и поставих стъклото в п-профила. Всичко изглеждаше супер до тук. Поставих една летвичка между стената и стъклото да не го бутна без да искам и започнах да слагам набивния уплътнител откъм "външната" (на душ зоната) страна. Влизаше супер трудно, мазоли ми излязоха, но лека полека започнах да го вкарвам. И с двата модела обаче стана едно и също - след като вкарам първите 30-40 см стъклото започва да бута към душа зоната , тоест да се "отваря" като врата. Като сложа целия уплътнител натискът е доста силен (летвичката си го държи де, но ме е страх, че само силикон между стъклото и пода няма да издържи на този натиск. Иначе е перфектно нивелирано в правилната си позиция.

Бъркам ли някъде или просто набивният уплътнител не върши работа като е само на стена П-профила? Той е най-дебел в първите си 2-3 мм , навътре става по-тънък, а и стига само до към средата от дълбочината на профила. И явно понеже външният ръб на профила е и загладен, като натиска там стъклото просто тръгва да пивотира по ръбчето.

Гледам един немски сайт където продават такива профили , подложки и тн - https://www.kristhal.de/edelstahlprofile/ - та тук пише ,че в този профил стъклото се слага в силикон, а не с набивен уплътнител. Така би трябвало натискът да е равномерен от всички посоки и стъклото да си седи в позиция. Това което се чудя е как точно обаче да сложа силикона , така че да запълни празното място изцяло и равномерно от всички страни? Така че ако някой е правил нещо подобно да даде съвет моля :)

Този план как ви се струва:
1. слагам по една лента силикон в двата вътрешни задни ръба на профила по цялата височина.
2. слагам стъклото на място и слагам дистанционери по 1мм от двете страни на стъклото за да застане в средата на профила
3. след това до-запълвам през процепите със силикон - тук се чудя през 1 мм процеп дали въобще ще мога да сложа нещо, но пък ако сложа много силикон на стъпка 1 може да не успея да позиционирам стъклото в средата?
4. чакам 24 часа за да се уверя, че в стената държи здраво и тогава слагам и между стъклото и пода

Ще стане ли така? Някакви проблемни точки? Съвети за работата със силикона?
chapara - майстор
Мислиш ли ако се наложи сваляне на паравана за какво става въпрос?
Кой е казал че стъклото трябва ва е в плътен силикон?
Ползвай хартиено тиксо за предпазване стъклото и профила от цапане със силикона, което се маха веднага след заглаждането.
Сложи стъклото и го нагласи. Фиксирай го с по три капки силикон двустранно. На другия ден облепи и силиконирай фугата. После пода и толкоз.
Ако се наложи някога демонтаж, режеш с макетния нож и вадиш стъклото. Ако от горе няма капачка уплътни за да не влиза вода.

Успех.
boyo - напреднал
пон сеп 18, 2023 4:55 pmchapara написа:
Мислиш ли ако се наложи сваляне на паравана за какво става въпрос?
Кой е казал че стъклото трябва ва е в плътен силикон?
да, ще е зор да се изреже целият силикон, това е ясно.

иначе така пише в немския сайт , където бях сложил линка

имат и диаграма:

Изображение

те реално показват и на гърба даже да има силикон и никъде стъклото да не докосва профила
Ползвай хартиено тиксо за предпазване стъклото и профила от цапане със силикона, което се маха веднага след заглаждането.
Сложи стъклото и го нагласи. Фиксирай го с по три капки силикон двустранно. На другия ден облепи и силиконирай фугата. После пода и толкоз.
имаш предвид в П-профила да сложа силикон само в три точки? Това дали ще е достатъчно здраво? Стъклото е 2 метра на 75 см, 8мм, тежи си, 6 точки силикон не знам дали ще го фиксират плътно. Наистина може да не слагам по цялата височина за да си улесня живота ако се наложи да се маха, но примерно точки през 10-15 см ми се струва минимума

Другият ми проблем е че ако първо сложа стъклото и тогава ще фиксирам със силикон - отворът е 1 мм само и не мога да сложа силикон чак до дъното на профила. За това писах че трябва да сложа силикон в дъното преди да поставя стъклото и веднага да сложа стъклото докато силикона е течен и ще се разлее където трябва.
Ако се наложи някога демонтаж, режеш с макетния нож и вадиш стъклото. Ако от горе няма капачка уплътни за да не влиза вода.
Да, отгоре ще уплътня със силикон, макар че и да влезе вода тя ще се стече долу върху плочките :) Това е хубавото на този профил че няма дупчене и не нарушава хидроизолацията никъде.
boyo - напреднал
п.с. писах на тези немци и те потвърдиха , че препоръчваната от тях технология (а техният профил е почти идентичен с моя) е първо силикон по цялата дължина на профила и после стъклото и дистанционери, и ако трябва накрая се дофугира. Четвъртък ще се пробвам :)
tarlyo - специалист
Лепил съм стъкло 8мм по този начин в профил за безпрофилно :) остъкляване на тераса. Няма излизане, ако се наложи. На мен ми се наложи и рязах профила с ъглошлайфа. Вече слагам по една ивица в началото на канала и набивам стъклото. Влиза малко и отзад, но не е много и ако се наложи, с корда или капронов конец ще се пререже лесно.
chapara - майстор
Защо питаш като си го решил :shock:
Питай си немците и готово. Дано не ти се налага демонтаж, тогава ще се сетиш за българите.

Успех.
boyo - напреднал
вт сеп 19, 2023 6:09 pmtarlyo написа:
Лепил съм стъкло 8мм по този начин в профил за безпрофилно :) остъкляване на тераса. Няма излизане, ако се наложи. На мен ми се наложи и рязах профила с ъглошлайфа. Вече слагам по една ивица в началото на канала и набивам стъклото. Влиза малко и отзад, но не е много и ако се наложи, с корда или капронов конец ще се пререже лесно.
то в банята просто свалям 8 плочки и се вади целия профил :) колко му е хаха

иначе да, мисля да не слагам по гърба а само на входа от двете страни, за да може с нож да се реже и вади ако се наложи
chapara - майстор
чет сеп 21, 2023 10:57 amboyo написа:

иначе да, мисля да не слагам по гърба а само на входа от двете страни, за да може с нож да се реже и вади ако се наложи
Правилно. Ти ако искаш сложи 3-4 гумени дистанционера на гърба на профила за собствено успокоение и после стъклото.
boyo - напреднал
Сложих го, ще видим след 1-2 дни като стегне как е.

Преди да го сложа открих откъде идваше проблема с набивния уплътнител. Първо самият профил е вертикално нивелиран, но е завъртян 2-3 градуса по оста си точно в посоката, която отваряше. Отделно така е направен , че от едната страна металът е огънат навътре след ръбчето но свършва 2-3 мм след това (и се образува като кукичка, респективно под нея кухина), а от другата страна си продължава до края, съответно има повече място да "отвори" в тази кукичка и така ще завърти поне 10-на градуса преди да опре и да спре.

Поради горното сложих плътна лента силикон вътре в кухината в лявата част. В дясната част пък сложих само няколко точки съвсем в началото на входа.

След това сложих стъклото, сложих дистанционерите, проверих че е перфектно нивелирано и започнах да пълня със силикон. Слагането на силикон е нещото , което не ми се отдава въобще, но благодарение на тиксото горе долу стана. Може би грешка беше , че се юрнах да напълня целия вертикал преди да почна да заглаждам, което си отне време и съответно като заглаждах вече беше почнал да втвърдява, та на места не стана съвсем гладко, но ако не се взираш отблизо изглежда добре :) Сложих и по пода силикон.

Сега стискам палци като стегне да е достатъчно здраво :) Спрямо как е ще преценя и дали да слагам горе допълнителен държач към стената от тези металните - грозни са и исках да ги избегна за съвсем изчистен дизайн (а и по чуждите сайтове пишеше че чак при над 1 метър ширина е необходимо), но предвид проблемите с монтажа няма да рискувам и освен ако не е супер стабилно ще сложа държач.

Естествено при днешния трети опит за монтаж най-накрая треснах стъклото почти на финала, та едното ръбче се пукна леко (добре че е триплекс). За щастие цялата пукнатина е общо 3-4 см висока на няма и 1 см широка, така че реално цялата си влезе вътре в профила и не се вижда.
вт сеп 19, 2023 9:54 pmchapara написа:
Питай си немците и готово. Дано не ти се налага демонтаж, тогава ще се сетиш за българите.
То аз не исках въобще сам да го правя, ама майсторите , които правиха банята не бяха и чували за този тип, фирмите за душ паравани, които прозвънях също и накрая по принуда... :sad:
chapara - майстор
Жив и здрав, дано никога не се налага демонтаж👍
  • 1
  • 2

Тема "монтаж на стъклен параван в П-профил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: