• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
  bridge - специалист
Изображение Изображение

Кранчето се счупи в адаптера в стената. Ваденето стана с подрязана ножовка и изчопкване с отвертка и малко чук. По-лошото е, че всички ВиК изводи са с такива кучи кранчета, които само от поглед се разпадат. Трябва да ги сменя, защото са с клеясали/блокирали врътки. Някой к*п*т за по-евтинко е заложил тези мини навремето и сега ще гърмят в моите ръце.

Изображение Изображение

Въпросът ми е - има ли технология, по която да се развият без да се счупят? Нещо от сорта на охлаждане = с какво? Или нагряване с пистолет за горещ въздух, като тук съображението ми е да не пострада PPR-a. Охлаждането или загряването може евентуално да ги поразхлаби. Някой правил ли го е?
Последна промяна от bridge на вт дек 31, 2024 8:35 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Няма такава технология. Материала е калпав и вече е напукан целия. За развиване след счупване някои ползват голям размер Тorx - T70 или T80, набива се в остатъка и се развива. От голям болт с ъглошлаиф също може да се спретне нещо за набиване в счупените остатъци.
kr1100 - майстор
вт дек 31, 2024 8:30 pmESPACE написа:
Няма такава технология. Материала е калпав и вече е напукан целия. За развиване след счупване някои ползват голям размер Тorx - T70 или T80, набива се в остатъка и се развива. От голям болт с ъглошлаиф също може да се спретне нещо за набиване в счупените остатъци.
+ триъгълен шабър от стара пила
brum - майстор
Такива на външен вид съм слагал преди близо 20 години и още си седят там. Не им се върти врътката разбира се (за тия пари толкова), но едното е подменяно и не е имало драма.

Вече слагам само от хубавите. Щото не-въртящата се врътка си е проблем като се стигне до ремонт.
zz_stefanov - майстор
Брум, и при мен е така.
Само дето ми е трудно да намеря кои са хубавите. :)
kozl - майстор
Специално купувах шабър и го доработвах за да развивам скъсана резба от СК 1/2".
Обаче от години не ми се е случвало и нямам и идея къде съм го забутал.
Като разгледах снимките, според мен това са кранове от цам.
Аз не всеки път но запилвам някъде лъскавото да проверя какво ще се покаже под него.
bridge гледам, че си се регистрирал в София. Софийската вода е мека. У нас и по роднините кранчета на 20+ години не изглеждат така и на външен вид.
Този външен вид от цама ли е или от водата :?
brum - майстор
Леките са фира (цам), тежките обикновено са читави. Също както при усилвателите едно време.

На цама още като му нарязваш резбата за уплътнителят се хваща. А нея я режа дори като ползвам "модерният" конец.
kozl - майстор
brum с извинения и към добавки:
Може би имаш в предвид усилвателите от времето преди импулсните захранвания.
А оно си е доста време :wink:
Може би нарязвам, не е точната дума, а надрасквам, нащърбвам или :?
Аз го правя с парче от старите модели ( по-широките) листове за ножовки.
brum - майстор
Да. Затова съм писал "усилватели от едно време".
chapara - майстор
ср яну 01, 2025 10:07 amzz_stefanov написа:
Брум, и при мен е така.
Само дето ми е трудно да намеря кои са хубавите. :)
Тези са от хубавите:

https://baniastil.com/%D1%81%D0%BF%D0%B ... %B0/schell
  • 1
  • 2

Тема "Бомба със закъснител = келявото кранче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: