• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
svg - специалист
Добро утро на всички! :)
Имам няколко въпроса за баня с тоалетна, с фаянс поставен преди 1989-та. Помещението не е голямо: 2,5х2.0х2,50. Блокчето е с тухлени стени, но от онези, качествените тухли :)
Плочките са здрави. Няма пукнати, няма отлепени. Поставени са качествено, но все пак са стари и искам да се сменят. Първо си мислех да се изкъртят, но ще е МНОГО тежко и трудоемко. Прах и хамалогия. За това предпочитам новите да се залепят в/у старите. Поразрових се в Гугъл и видях, че има такива лепила. При някой, предварително старите плочки трябва да се обработят с грунд. Друго, за което се сещам е старите плочки да се надраскат с виброшлайф с доста едра щурка, за да може лепилото по-добре да залепне в/у стария фаянс.Та, въпросите ми са:

1. Само силно лепило за плочки ли да използвам или да ги обработя предварително с грунд? Ще помоля за марки и техника, ако има някаква последователност.
2. Да ги надраскам с въброшлайф с едра шкурка.
3. Къртене. Последен и краен вариант ми е. За същото време и труд, половината баня ще е готова, а и допълнително разходи за извозване на боклука, после изравняване на стените...
4. Пода. Ще се поизкърти около сифона. Ако тръбата е здрава, няма да има смисъл да се сменя - само сифона, или ще трябва целия под да се изкърти?

ВиК задължително ще се смени! Тук, вече ще се доверя на майстор. Предполагам, като се махнат старите тръби, на тяхно място могат да се поставят новите. Няма смисъл да се кърти за нови канали.

Мивката ще се опитам да я спася. За тоалетната чиния е ясно, че ще се смени.

И пак да уточня. Плочките са здрави. Никъде няма подпухнало, счупено или напукано.

Благодаря на отзовалите се! :)
ivanovbg - майстор
А защо точно плочки? Можеш да се направи и с панели https://www.domko.com/za-stenata/oblits ... i-za-banya Направо се лепят върху плочките.
Николов Н. - специалист
Преди 3г. майстор ми прави банята. Ситуацията беше същата. Направи го с грунд върху старите прочки и лепене. Без да се надраскват. ВИК, сифона и тръбите аз си ги правих. Той залепи теракота на пода.
svg - специалист
вт фев 04, 2025 10:32 amНиколов Н. написа:
Преди 3г. майстор ми прави банята. Ситуацията беше същата. Направи го с грунд върху старите прочки и лепене. Без да се надраскват. ВИК, сифона и тръбите аз си ги правих. Той залепи теракота на пода.
Ако се сещаш, какви бяха марките на грунда и лепилото?
Николов Н. - специалист
Не. Помня само,че грунда беше син на цвят. Питай чапара - е на "ти" с тази тематика или в магазина.
svg - специалист
Надали в магазина ще ми дадат адекватен отговор. Повечето или не са наясно или продават това, което им е казано, че има най-голяма печалба. Ще се доверя на мненията тук :)
chapara - майстор
Оф, бях написал всичко по въпроса с подробности и ха да го постна, тока спря, ииии🤢🤢🤢. Малко да ми минат бясовете и ще го напиша отново😉
svg - специалист
МАйната му. Когато се успокоиш. Предполагам, горе-долу съм се насочил в правилна посока.
5kof - специалист
Да дам и мойте 5ст по темата. 2020г го играх тоя мач. Основен ремонт на баня и WC. Поддадох се на блажните приказки на "майстора" да лепи новите плочки върху старите. Впоследствие разбрах, че основният мотив за това е да намали от работата си. Остави си ръцете и неуменията в този КОШМАРЕН РЕМОНТ, продължил найсе месеца, и с който още се боря. Резултатът е такъв, че сме на фаза проектиране, проучване и най-вече кой ще е тоя, който ще се наеме да разбие, изнесе и извози два ката фаянс и теракота. Ако сега започвах щях да събера родата с по един къртач, да приведем помещенията до сурово състояние и тогава да мислим за всичко останало. И от горчив опит, вече никога няма да допусна възпитаник на Суходол да прилага "уменията" си в моя собственост.
svg - специалист
ср фев 05, 2025 7:05 am5kof написа:
Да дам и мойте 5ст по темата. 2020г го играх тоя мач. Основен ремонт на баня и WC. Поддадох се на блажните приказки на "майстора" да лепи новите плочки върху старите. Впоследствие разбрах, че основният мотив за това е да намали от работата си. Остави си ръцете и неуменията в този КОШМАРЕН РЕМОНТ, продължил найсе месеца, и с който още се боря. Резултатът е такъв, че сме на фаза проектиране, проучване и най-вече кой ще е тоя, който ще се наеме да разбие, изнесе и извози два ката фаянс и теракота. Ако сега започвах щях да събера родата с по един къртач, да приведем помещенията до сурово състояние и тогава да мислим за всичко останало. И от горчив опит, вече никога няма да допусна възпитаник на Суходол да прилага "уменията" си в моя собственост.
При теб, по-скоро е от майстора. Ако е използвал качествени материали, сигурно е нямало да се стигне то тази кофти ситуация.
  • 1
  • 2

Тема "Няколко въпроса за стара баня с тоалетна." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: