От мобилни телефони до цифрови камери
stefanjor - специалист
Тази тема ще се превърне, като сервизна книжка за моята съдомиялна :cool:
Та на кратко- машината пак спря :(
Да припомня, че става въпрос за Hotpoint Ariston LFTA+ M284 A
При пускане издава известно време някакви звуци и напъни както обикновено, но до там- спира и започва да пипка. Не изписва никакъв код за грешка.
При последното ползване беше извъртяла цикъла, но не се беше отворило капачето където е таблетката.
Взех таблетката и я хвърлих на дъното на съдомиялната, оставих капачето отворено и я пуснах отново. След малко изпипка и изписа код за грешка "6".
В нета открих, че това било проблем със заключващият механизъм на капачето за таблетката.
Да предположим, че там е проблема- някой да се е сблъсквал с подобен проблем?
Някакви насоки дали проблема е механичен или е нещо в електрониката? :?
MamaMy - майстор
Има вероятност проблема да е в кабелите на вратата или в управляващата (силовата) платка. Нали знаеш за грешките? Понякога не са верни. Моя съвет е да прегледаш там където се прегъват кабелите от вратата.
stoy@n - специалист
Механизма е във вратата на миялната. При мен беше изгорял соленоида който освобождава заключващия механизъм на капачето. Моята е Gorjene и не успях да намеря оригиналната част, защото машината вече подминава 15 години. Купих цялото устройство за друг модел и ползвах само соленоида с леко преправяне на захващането.
stefanjor - специалист
Благодаря за отговорите и насоките.
Ще проверя кабелите на вратат да не се е пречупил някой.
За соленоида също ми звучи логична причина.
Проблемът е, че "соленоид" нищо не ми говори :?
Намерих целият диспенсър/контейнер като част. В него ли трябва да е соленоида и как точно изглежда- като бубина, реле... нещо друго?

Прикачен файл

Ariston_Container.jpg
Ariston_Container.jpg (79.56 KиБ) Видяна 170 пъти
bigdragon - майстор
"соленоид" - Електромагнит, има ток - положение 1, няма ток - положение 0.
Соленоидите намират приложение при управлението на автоматизирани процеси, по управление на хидравлични устройства, електромагнитни клапани за управление на двигатели и работните им режими, в битовата техника по отваряне или затваряне, на заключващи автомати и др.
kozl - майстор
Изображение
От дясната страна металното най-долу в дясно.
Като протече ток през него привлича метална, подвижна част, която отключва вратичката на таблетката.
Дали се предлага като отделна резервна част :?
stoy@n - специалист
Ами мисля, че не се предлага отделно. Цялото устройство на снимката се предлага. И да, това в металния корпус е соленоида или електромагнита за по-разбираемо.

Тема "съдомиялната спря-къкъв може да е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: