От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 10:17 pmprasse написа:
Затова е много по-важно да измериш ESR, отколкото самия капацитет на кондензатора ...
Затова е много по-важно ПЪРВО да измериш КАПАЦИТЕТА а после ESR. И то ако въобще е нужно. :)
Що? Ми щото примерно читав кондензатор 100 µF 16V има съшия ESR като читав кондензатор 1000 µF 35V
И ако по твоему гледаме само ESR ще си го вкараме трънлив в гащите. :-D
Щото нещо работещо с 1000 µF вероятно вече няма да бачка с паднал до 100 µF капацитет.
Па ти си мери само ESR-a... :shock:
:partyman:
P.S. Интернет е "голяма работа" ама трябва да се чете с разбиране и с някакво предварително образование... :)
prasse - специалист
вт май 19, 2026 11:10 pmhidrazin написа:
Затова е много по-важно ПЪРВО да измериш КАПАЦИТЕТА а после ESR. И то ако въобще е нужно. :)
Интересно... И неуместно! Те се виждат едновременно! :?
щото примерно читав кондензатор 100 µF 16V има съшия ESR като читав кондензатор 1000 µF 35V
Втора греда! :shock: Читав Sanyo, Nichicon, Rubycon, ELNA, Vishay или SAMWHA, срещу читав Chhsi, CHOYO XG, G-LUXON, JunFu, Kung FU и така до безкрай...??? Или читав СССР-Армения???
Щото нещо работещо с 1000 µF вероятно вече няма да бачка с паднал до 100 µF капацитет.
Ами, например ако 1000µF на етикета, ти покаже на уреда, да речем 900... Ама, нали ESR-а не ти е важен, нищо че е 2 ома???
Щом казваш... #-o

P.S. Интернет е "голяма работа" ама трябва да се чете с разбиране и с някакво предварително образование... :)
Не се заигравай с "разбиранията" и "образованията" на хората. Току виж, някъде в някоя тема се нацелиш дето не трябва...
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 12:02 amprasse написа:
Не се заигравай с "разбиранията" и "образованията" на хората. Току виж, някъде в някоя тема се нацелиш дето не трябва...
А дано. От колко годни го чакам...
И тогава ... чистосърдечно ще си призная че съм сбъркал.

Останалото нагоре от цитата ... отива към талаш... :)
prasse - специалист
ср май 20, 2026 12:09 amhidrazin написа:
А дано. От колко годни го чакам...
И тогава ... чистосърдечно ще си призная че съм сбъркал.
Вярно, бре! Сега осъзнах! Ти си "навсякъде"!!
Ей, туй Интернета, наистина било "Голяма работа"... :supz:
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 12:21 amprasse написа:
Ей, туй Интернета, наистина било "Голяма работа"...
Така е. Амаааа... не е за всеки. :)
ESPACE - майстор
Няма шанс кондензатор с паднал с 90% капацитет да му е добре ESR-a.
Обаче редовно се срещат кондензатори с много влошен ESR и запазен капацитет. Наскоро даже видях кондензатор на 16V на който му бяха отишли над 30V, почти излязъл от металната капачка но със запазен капацитет.
kozl - майстор
Преди доста годинки по времето на стрелковите уреди, нямах капацитетмер. Кондензаторите ги тествах с мултицета на режим измерване на съпротивление. Сравнявах реакцията на стрелката при обръщане на поляритета в-у тестван и нов кондензатор.
Познат ми донесе видеокасетофон съвсем угаснал. Беше опукал предпазител към захранването. По статистически причини започнах от кондензаторите в схемата на захранването. Понеже по гореописения текст проверката не показа съмнителни резултати за кондензаторите и ги запоих обратно оригиналите и пак цък - предпазителя замина. Смених кондензаторите с нови видеото проработи.
Проверка с мултицет на съпротивление не показа късо в старите кондензатори. След това ползвах стабилизиран токоизправител със защита и като повишавах напрежението на "болния" кондензатор и защита се задейства над някакво напрежение. Явно мултицета не може да усети пробива.
А какъв ли щеше да ESR-a на такъв кондензатор :?

Аз втори такъв случай не съм имал с външно запазен кондензатор.
Случаите с "кондензатор-фоерверк" вероятно са по същата причина, но външния вид веднага насочво вниманието в-у него.

Тема "Samsung LE32A656A1FXXH бъгва се on и off от дистанционното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: