От мобилни телефони до цифрови камери
prasse - специалист
пет май 22, 2026 11:29 pmhidrazin написа:
И онова нещо дали е ... True RMS :)
:partyman:
Къф е тоз True RMS в режим на DC мерене??? И то върху кондерите???
kozl - майстор
prasse написа:
пет май 22, 2026 7:31 pmkozl написа:
Така като гледам в-у схемите, за да се получи некаков удвоител като по долната схема, трябва D1 и D2 да изчезнат :?
Приеми, че цялата система D1, D2, С10, С11, R1, R2 е все едно С1 от долната схема. D1 и D2 са част от еквивалентния кондензатор (защото С10 и С11 са полярни и не могат без обратни диоди в АС верига!!!) и нямат (пряко) значение за умножението.
ср май 20, 2026 8:43 pmBaлepu написа:
Последната с която се занимавах днес, имаше различни симптоми. След първото светване (блясване) тръбата остана да свети в някаква степен. И естествено готовност за следващо (блясване) нямаше. Оказа се, че напрежението на батерията е 530V. На С11 – 300V. А на С 10 – 20V. Мернах всички диоди - окей са си. Утре ако имам време, ще отворя една работеща, да я прегледам на осцилоскопа.
Този С10 ми изглежда като свидетел там :?
Неработеща светкавица, на която пакета показва 530V преди или след блясъка :? . То в пакета С1...С7 има натрупване и напрежерието , измерено на обхват DC трябва да е на показател за заредени кондензатори. Като правя некви бакалски сметки за капацитета 100 към 2100 и мрежово напрежение 50 Хц, то С1...С7 ще се зареди до макс напрежение за половин секунда. Докато дръпна сондите и ги наместя и станало максимално напрежението :? :? :? Обаче измереното напрежение в-у С10 и С11, то не е ли пулсиращо :? И като се :? като се запълни пакета С1...С7, то С10 ще престане да се зарежда, а С11 ще се напълни на макс. А и ролята на резисторите в наситен режим. :rolleyes:
И да заплетох се в схемите с изветрел и свестен кондензатор :rolleyes:

Също съм :shock: че кондензаторите в пакета удържат напрежение доста над означеното им на корпуса.
По изложените доводи за схема предвидена да работи на напрежение от 110 до 220V нещата се връзват при шунтиран или пробил симистор, но ме глождят двойките последователно свързари диоди :?
Тези диоди поемат обратно напрежение 1000V. Защо са счели, че трябват 2 последователно навързани :?

Не съм ползвал светкавица зареждана от мрежово напрежение. Имах на батерии, но маката ми разгонваше куфара с батерии :-D

Тази светкавица постоянно ли е свързана към мрежата или прави N на брой блясъка със макс заредени С1...С7?

Защото логически ме заплита работата на симистора като регулатор на що :rolleyes:
Ако симистора регулира напрежението на заряд на пакета С1...С7 с цел мощност на светлинния импулс, то следва след светване пакета да се е разредил и за следващия блясък да се зареди отново, което означава, че светкавицата трябва да е постоянно включена в мрежата.
Ако симистора регулира само напрежението на заряд на С1...С7, а друга схема подава импулс към газоразрядната лампа тогава допускам, че пакета С1...С7 ще осигури N на брой блясъци.
sstefanov - майстор
C11 се скапва, защото е по-натоварен от C10. Токът през него е по-голям, защото не минава през товара, особено при първоначалното включване (както вече каза hidrazin). Едно NTC или резистор ще оправи нещата.
Lux Æterna - специалист
.......е то има едно NTC 3D-20(с дросела до него) на предходната платка, но @Валери го мързи да сподели дали е само за халогенната(изключена) лампа и дали изобщо действа серийно в коментираната схема?!
prasse - специалист
Информацията, която той даде, мисля че е достатъчна :wink:

Намерих нещо много полезно по (и благодарение на!) темата - форум само за светкавици: https://impulsite.ru
Baлepu - специалист
съб май 23, 2026 10:32 amsstefanov написа:
C11 се скапва, защото е по-натоварен от C10. Токът през него е по-голям, защото не минава през товара, особено при първоначалното включване
Първоначално ... са включени (някои) преди години. Е и при спиране на тока, и при смяна.
В процеса на зареждане на С1-С7 обаче, аз изобщо го не виждам да работи :? Зареждането ми е ясно. Как се разрежда? През 470кΩ ще му трябват минути. Друга верига за разреждане не виждам?

съб май 23, 2026 8:29 amkozl написа:
Тази светкавица постоянно ли е свързана към мрежата или прави N на брой блясъка със макс заредени С1...С7?
Защото логически ме заплита работата на симистора като регулатор на що :rolleyes:
Ако симистора регулира напрежението на заряд на пакета С1...С7 с цел мощност на светлинния импулс, то следва след светване пакета да се е разредил и за следващия блясък да се зареди отново, което означава, че светкавицата трябва да е постоянно включена в мрежата.
Ако симистора регулира само напрежението на заряд на С1...С7, а друга схема подава импулс към газоразрядната лампа тогава допускам, че пакета С1...С7 ще осигури N на брой блясъци.
Постоянно е включена. Според мен пакета се разрежда напълно при всяко блясване. На тръбата се подава отпушващ високоволтов импулс за йонизиране на газа. След това няма какво да прекъсне тока на дъгата. Поне в тази схема. Плюс това, разреждам кондерите на пакета за безопасност през две последователно свързани 100 ватови крушки. Светват за максимум 2-3 секунди. Затова смятам, че заряда на пакета си точно за едно светване.
sstefanov - майстор
C11 е непрекъснато под напрежение около 310V, даже и когато светкавицата не светва, за разлика от C10, който работи само докато се зареди кондензаторната батерия и после почти не "вижда" никакво напрежение. Може да ги измериш при неактивна светкавица.
Интересно е как кондензаторната батерия се зарежда до над 500 V след като кондензаторите са до 400V. Да не би да са последователно свързани 2 по 2?

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: