От мобилни телефони до цифрови камери
Fender - специалист
Здравейте, въпросно захранване е от машина, видимо няма нищо, но напреженията са по-високи от предписаните. На изходите са: 5.6v, 13.1v, 26.9v, като се менят, като последното дори беше стигнало 29v. Има един тример, завъртях до край надясно и последното напреженое падна до 24.8, но останалите продължават да бъдат високи. На какво може да се дължи проблема?
Линк към захранването: https://ibb.co/cSsWKvqF
kozl - майстор
По досещане напреженията трябва да са 5, 12 и 24 V.
Не ми е познато захранването, но какво захранва и как измерваш напрежението под товар или при разкачен товар?
По вероятност най-високото напрежение се стабилизира от тримера, чрез оптрон, ИС и импулсен траф. От стабилизираното най-високо, чрез ИС, подобни на 7812 и 7805 излизат и другите напрежения.
Fender - специалист
Да, напреженията трябва да са 5, 12 и 24 волта, премерените напрежения са докато захранването беше закачено на машината, но тя не стратира, сработва защитата и прекъсва теста при включване. Сед като го свалих отново са високи и не са постоянни а варират, незнам нормално ли е това...
ESPACE - майстор
нед май 31, 2026 7:08 pmkozl написа:
От стабилизираното най-високо, чрез ИС, подобни на 7812 и 7805 излизат и другите напрежения.
Не знам как е, но със сигурност не е така :)

Провери кондензаторите, започни с С22.
kozl - майстор
нед май 31, 2026 7:28 pmESPACE написа:

Не знам как е, но със сигурност не е така :)
Има логика, че ако са от типа 78ХХ напреженията щяха да са точни. :?
Може 2 от напреженията да са от вторичните на трафа през D4 и D5 :?
Но по снимката не мога да видя надписите на елементите към радиатора под D6. Тях ги обвиних в тип 78ХХ :-D
kozl - майстор
нед май 31, 2026 7:27 pmFender написа:
Да, напреженията трябва да са 5, 12 и 24 волта, премерените напрежения са докато захранването беше закачено на машината, но тя не стратира, сработва защитата и прекъсва теста при включване. Сед като го свалих отново са високи и не са постоянни а варират, незнам нормално ли е това...
А при кое от напреженията товарът е най-голям?
prasse - специалист
Дай снимка на платката от обратната страна :)

Тема "Импулсно захранване с 3 различни изходни напрежения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: