• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Е, тъй де, корейско е и това нищо не означава.
Чипа е avs1ac и може да си го намериш в Интернет.
Но това с нищо не порменя нещата дето съм написал по-наред...

Не можеш да запоиш временно един кондензатор ли? :?
:partyman:
prasse - специалист
Интегралата да не те интересува. Тя, заедно с триакът TRC1 изграждат просто превключвател 115-230VAC и нямат връзка с проблема.
Устройството си работи като преобразувател, но нямаш стабилизация на изходните напрежения. ШИМ-контролерът е вграден в Q2. На първо време свали Q2 от радиатора и му виж означението. Най-добре е направо да го смениш (вероятно има много заместители). Провери и оптрона РС1. Не мога добре да определя от снимката, но сякаш се забелязва, че големият кондензатор във втроричната страна да е леко надут :? И тези кондензатори подлежат на проверка.
Всичко това, при положение че си сигурен, че напреженията "плават" под товар. Ако не си сигурен, пак го пробвай самостоятелно, като ползваш за товари комбинации с автомобилни крушки с подходяща мощност (включително и за 5-те волта)! :wink:
Последна промяна от prasse на пон юни 01, 2026 8:43 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Тези елементи към радиатора, дето ги набедих за 78ХХ са с по 4 крака :?
Видно от гърба на платката от изхода на трафа през D4 и филтриращ кондензатор отива на #1 от "78ХХ", а от краче #2 към +5V, където има още 2 филтриращи кондензатора.
Най-натовареното напрежение се изправя от Д6 и се филтрира от С15 и С17 и най-вероятно е 24V.
И според мен от това напрежение е обратната връзка за управление на импулсния траф през оптрона.
Другите 2 напрежения, минават през елементите "78ХХ".
Какви са тези елементи с вход изправено напрежение и изход към поне по надпис стабилизирано :? Елементи които набедих за стабилизатори на напрежение :?
Логически и на мен не ми се връзва да са стабилизатори, защото посочените от Fender напрежения са по-високи от набедените стойности.
Ако тези елементи "78ХХ" са стабилизатори на напрежение се очаква при ситуация с пулсации на напрежението, то да намалява от набеденото за стабилизиране (примерно 5V).
Освен ако тези елементи са повредени или с нестандартно стаб.напрежение или са само защити по ток :?

А дали има нещо общо между качването на снимки и напълзелите гърли във форумо :?
MamaMy - майстор
Интересно ми е какви са тези елементи с четирите крака. Схемата не е баш стандартна. Нещо са творили дръпнатите. Иначе и аз съм на мнението на колегите. Изфирясали кондензатори. :cool:
Fender - специалист
Не съм махал радиаторите да видя какво е под тях, иначе мислех днес да мина да взема кондензатори и да ги сменя, а също си мислех и за оптрона, да не е деградирал и той вътре, но се чух с представителите на машината и им го пратих да го погледнат и те, ако не го оправят, поне ново да ми поръчат ако е възможно, а като го върна това или ще видя, ако са правили нещо по него или ще сменя нещата, за които писахте. Много благодаря за мненията и съветите ви, безценни са и добре, че поне този форум остана. Ще пиша като има развръзка.
hidrazin - майстор
Та най-вероятно се следят не 5-те а 24V като оптрона взима информация от U5
Ония с по 4 крака са нещо от сорта на KIA378R12 и съответно KIA378R05
Онуй нещо Q2 е от сорта на VIPer100

Изображение

Схемата във високоволтовата част е почти като тази:

Изображение

prasse - специалист
пон юни 01, 2026 2:37 pmhidrazin написа:
...като оптрона взима информация от U5...
..., която също може да бъде причина за "танцуващи" изходни напрежения. Т.е. и тя трябва да бъде проверена.
MamaMy - майстор
Това автоматично значи, че и двата стабилизатора са опукали и дават на късо вх-изх.
hidrazin - майстор
Ми то ако питащия беше написал осен напреженията и за какъв ток са можеше да му се предложи ново захранване.
Едно такова с три напрежения и мощност около 130W струва към 40 ЛевРо с три години гаранция.
И много по-качествено от това... :)
  • 1
  • 2

Тема "Импулсно захранване с 3 различни изходни напрежения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: