От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
пет юни 05, 2026 5:29 pmgogo7777 написа:

....имам също циментови резистори 0,47 ома 10 вата.....с два в паралел би трябвало да достигна близо 40 вата върху регулатора.
Това не го разбрах. Ако искаш да натовариш изхода с 40 вата, трябва резисторите да издържат 40 вата. Ако всеки издържа 10 вата, то двата ще издържат 20 вата ...
gogo7777 - майстор
Ами това не го прецених :wallbash:
Имам 8 бр. от тях, ще стъкмя някакво товарно съпротивление с тях.
:)
hidrazin - майстор
пет юни 05, 2026 8:51 pmgogo7777 написа:
Имам 8 бр. от тях, ще стъкмя някакво товарно съпротивление с тях.
Ще стане супер - 4 от тези в паралел, и още 4 в паралел а двете групи серийно/последователно.
Резултатът ще е 0,235Ω 80W

А колко по-евтино и лесно щеше да е с 2-3 метра арматурна тел от тънката 0,8 мм
Ще има горе-долу такова съпротивление и "гори" при около 100А и нагоре. :-D
Елементарно!
:partyman:
gogo7777 - майстор
Имам такава тел.....скоро опъвах мрежа за ограда :)
hidrazin - майстор
пет юни 05, 2026 11:41 pmgogo7777 написа:
Имам такава тел.....скоро опъвах мрежа за ограда
Цял живот ли ще те уча... ? :-D
Парче 3 метра, единия край към единия извод - "твърда връзка".
После с една жица и крокодил или дори "щипка" за електрожен почваш да "скъсяваш" жицата и гледаш тока...
Елементарно!!!
:partyman:
P.S.
Забравих, ма нали ти беше бягал от часовете по физика бре? :-D
gogo7777 - майстор
Ами бягах....и не само по физика.....
Вместо с твърда връзка може ли с Ваго клема?
:-D
batkoce - специалист
Към клемата на устройството свързваш късо парче медна жица. После вземаш лустер клема, вадиш от нея едно звено, само металната част и с него свързваш желязната тел към медта. Тази връзка се очаква да грее доста, за това се премахва пластмасата от лустер клемата. Медното парче служи, да отдалечи точката на нагряване от платката. Другият край, както вече е казано, с крокодил. Очаквай, там където е защипан крокодилът, също да е топло...
prasse - специалист
съб юни 06, 2026 8:54 ambatkoce написа:
Към клемата на устройството свързваш късо парче медна жица. После вземаш лустер клема, вадиш от нея едно звено, само металната част и с него свързваш желязната тел към медта. Тази връзка се очаква да грее доста, за това се премахва пластмасата от лустер клемата. Медното парче служи, да отдалечи точката на нагряване от платката. Другият край, както вече е казано, с крокодил. Очаквай, там където е защипан крокодилът, също да е топло...
По-добре е от двете страни болтово съединение с винт, гайка и 3 шайби - "сандвич". Така няма да грее. И от "подвижната" страна (при меренето за нагласяне на точния товар!) е по-добре, заради якото стягане на връзката, отколкото с "крокодил" или "щипка".
gogo7777 - майстор
Да, знам как да процедирам с телта. Платката е далеч от изхода на захранването.
Препратката към Ваго клемата беше за кодош на Хидрата.....щот мноо ги фали. Мъчи се да ме научи на Ваго-метрия ама няма да успее....нали съм тъп железар :-D
batkoce - специалист
съб юни 06, 2026 10:59 amgogo7777 написа:
Препратката към Ваго клемата беше за кодош на Хидрата.....щот мноо ги фали. Мъчи се да ме научи на Ваго-метрия ама няма да успее....нали съм тъп железар :-D
Ваго клемите не са лоши. Направих си труда да изследвам Ваго спрямо усукана връзка 3 сантиметра и Вагото даде по-добри резултати. Аз не съм заклет поклонник на Ваго клемите и освен тях ползвам всякакви други методи за свързване, но когато твърдим нещо, добре е и да проверим.

Тема "Тиристори в паралел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: