От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
8180 написа:
Е, то и за литиевите ще възникне въпросът. :)
На зарядното, дето го чакаш също трябва нещо да се зададе като ток - нали плашат, че по-гърмят литиевите.
Естествено че не съм против "НАПРАВИ СИ САМ" и нямаше смисъл от логото. :-D Те литиевите при мен са в този стил както писах по-горе. Просто прецених че за самото зарядно не си заслужава да се прави при такава цена. Обаче батериите са си точно в нашия стил. За предимствата им пак писах по-горе. Вече не мисля изобщо за ръчни инструменти да ползвам метал хидридни.
Пък и при литиевите не е точно гърмене. По-скоро изпускат голямо количество газове, загряват много и може нещо да запалят. Просто когато са в стил "направи си сам" трябва да се наглеждат при заряд и да се зареждат някъде където трудно ще запалят нещо.
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
Пък и при литиевите не е точно гърмене. По-скоро изпускат голямо количество газове, загряват много и може нещо да запалят. Просто когато са в стил "направи си сам" трябва да се наглеждат при заряд и да се зареждат някъде където трудно ще запалят нещо.
Не се коси за логото - майтап.
Живот и здраве, като минем на литиеви, това дето го пишеш за тях нормално ли е ?
Чат пат ползвам по обекти Бош с литиеви, но не съм заглеждал какво и как при заряд с оригиналните батерии/зарядно (рядко се налага). Май и те са "бързи".
Найденов - специалист
8180 написа:
бих разгледал схемата на Найденов.
Руснаците много нахвалват заряд с асиметричен ток (поне за по-старите батерии) - твърдят рециклирал (с доста "земни" схеми). Ще намеря линка, при интерес.
Аз съм много впечатлен и повлиян от идеята да се зарежда с асиметричен ток. Може би за съвременните акумулатори това не е необходимо.
Устройството предлага и разряд през резистор за времето, когато не протича заряден ток (тоест имаме асиметричен ток на заряд) и в този момент се измерва напрежението на акумулатора. Когато то достигне напрежение около 1,45-1,5 волта на елемент, зареждането спира. Това ми харесва в тази схема- не се следи температурата , а напрежението на акумулатора, при което да спре заряда.
Ето схемата:
Изображение
http://media.snimka.bg/s1/2575/031394037.jpg?r=0
Ееееехххх, не мога да я покажа в по- голям размер :evil: ! Някой да помага, моля.
При интерес ще покажа и цялата статия, както и моите идеи и промени по схемата.
П. С. Доста се отдалечихме от първоначалния въпрос на автора, за което моля да ни извини. Ако трябва да се отдели в друга тема...
ESPACE - майстор
hidrazin написа:
Пък и при литиевите не е точно гърмене. По-скоро изпускат голямо количество газове, загряват много и може нещо да запалят.
Абе не е съвсем така. Явно не ти се е случвало. Ако са добре заредени и ги окъсиш стабилно първо загряват, после протича етера и тогава трябва бързичко да ги изхвърлиш някъде, защото преди да пламнат, ако въобще се запалят гърмят като пиратки. :) Веднъж ми се случи и оттогава боравя с по-голямо внимание. Сега има елементи с вградена защита ама тези лаптопските не са от тях.

Найденов, интересно е това с асиметричните токове ама никой от големите в индустрията май не го прилага. Контролът по температура е да не се взривят батериите при по яките зарядни с големите токове. Вземи си едно зарядно дето изключва кадмиевите и никеловите по - ΔV, а за литиевите нещата са ясни - зарежда се първо с постоянен ток до достигане на допустимото напрежение, после тока се намалява като напрежението се поддържа константно.
hidrazin - майстор
ESPACE написа:
Абе не е съвсем така. Явно не ти се е случвало. Ако са добре заредени и ги окъсиш стабилно първо загряват, после протича етера и тогава трябва бързичко да ги изхвърлиш някъде, защото преди да пламнат, ако въобще се запалят гърмят като пиратки. :) Веднъж ми се случи и оттогава боравя с по-голямо внимание. Сега има елементи с вградена защита ама тези лаптопските не са от тях.
Е не е толкова страшно както го описват де. Повярвай, голяма част от живота ми е била свързана с гърмене и взривове. Това си е детски тапишник. Пък и не препоръчвам на никого ако си няма понятие какво прави да се занимава с тях.
Лаптопските елементи наистина нямат защита на елементите та затова съм си поръчал и десетина индивидуални защити към елементите - ограничават разряда на 10 ампера. Също пазят и от перзаряд по напрежение. :) Ако ми харесат ще поръчам още.
Кики - специалист
Дай да ги видим тея защити!!! ако може де и ако искаш разбира се.
Кики - специалист
О.К. мерси! готина е пък и парите са супер.
Vectra - специалист
Доста се отдалечихме от първоначалния въпрос на автора, за което моля да ни извини
Няма проблеми :) Следя темата с интерес и чакам да ми остане малко време да пробвам да реализирам идеята си.
hidrazin - майстор
Мдааа... Снощи ми пристигна зарядното и десетина защити. Учудващо добре изглежда и работи. За сега само заредих двете батерии на малкия винтоверт че от началото на пролетта не са зареждани. Защитите още не съм ги пробвал. Зарядното поддържа различните видове литиеви батерии, метал-хидридните, кадмиевите и нормалните оловни. Дават му заряден ток го 5А но не съм го товарил още до там. По-нататък ще пиша пак ако има интерес.
Прикачен файл:
PICT0047-1.jpg

Тема "захранване за винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: