От мобилни телефони до цифрови камери
ben84 - специалист
OК да опитам друго
Вместо да търсим слънцето, нека търсим сянка. Инсталацията е насочена на изток и слънцето изгрява. Издига се и осветява датчика, който кара системата да се завърти, докато не го засенчи. Така си се върти цял ден. Като се стъмни много друго фотореле връща системата да гледа на изток в очакване на нов изгрев.
Така като се заоблачи няма да стане нищо, като се разкарат облаците системата ще го догони, ако прекали малко със завъртането слънцето ще я догони.

Дано разбираемо да съм обяснил какво имам предвид

Прикачен файл

cats.jpg
cats.jpg (29.49 KиБ) Видяна 2116 пъти
fox_vt - майстор
Да сега разбрах какво искаш да кажеш :) И това е вариант, аз тогава ми се стори сложно за да го направя и заложих на таймера.
vanku60 - напреднал
Да благодаря на всички отзовали се до момента. Като че ли съм склонен да повторя донякъде схемата на колегата фокс поради функционалността на позиционера и възможността за ръчен контрол във всеки момент.В най -близко време ще кача конструкцията на покрива и ще опъвам кабелите.При нужда ще питам а при завършване на начинанието ще докладвам.Ако към мен има въпроси ще се постарая да отговоря.
2v6 - майстор
vanku60 написа:
Да благодаря на всички отзовали се до момента. Като че ли съм склонен да повторя донякъде схемата на колегата фокс поради функционалността на позиционера и възможността за ръчен контрол във всеки момент.В най -близко време ще кача конструкцията на покрива и ще опъвам кабелите.При нужда ще питам а при завършване на начинанието ще докладвам.Ако към мен има въпроси ще се постарая да отговоря.
Видя ли какви релета предлага ivanovbg ?
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 91#p611791
vanku60 - напреднал
Току що ги разгледах тези ю с б релета и да, добри възможности предлагат , но вече получих седмичния програматор(китайски разбира се) за 16.40лв с доставката.Също разполага с възможност за 8 on/off за 24 часа и комутира 220 в. , което е добре защото след него , когато не работи линейния мотор(а той сработва за по няколко секунди на всеки 60 мин.) няма никакво на напрежение.Общо взето ще започна експеримента с този седмичен таймер + програмируемия позиционер и разбира се ще направя равносметка на постигнатото.В момента съм на етап търсене на програмируем позиционер втора ръка на изгодна цена и монтаж на стойката на наклонен циглен покрив.Ако нещата се осъществят и ми харесат ще ги представя в тема със снимков материал в раздела "Направи си сам".
2v6 - майстор
vanku60 написа:
Току що ги разгледах тези ю с б релета и да, добри възможности предлагат , но вече получих седмичния програматор(китайски разбира се) за 16.40лв с доставката.Също разполага с възможност за 8 on/off за 24 часа и комутира 220 в. , което е добре защото след него , когато не работи линейния мотор(а той сработва за по няколко секунди на всеки 60 мин.) няма никакво на напрежение.Общо взето ще започна експеримента с този седмичен таймер + програмируемия позиционер и разбира се ще направя равносметка на постигнатото.В момента съм на етап търсене на програмируем позиционер втора ръка на изгодна цена и монтаж на стойката на наклонен циглен покрив.Ако нещата се осъществят и ми харесат ще ги представя в тема със снимков материал в раздела "Направи си сам".
Недостатъци на седмичния програматор:
1. Има само един изход, следователно трябва допълнителни релета за да връща на изток.
2. Няма възможност за програмиране на дължината на импулса - необходими са допълнително реле/таймер за движението.
3. Няма възможност за ръчно управление - необходими са допълнителни бутони и релета за ръчно управление.

USB релетата са 4 - просто ще се ползва второ за връщането в крайно източно положение.
Има възможност за ръчно управление без никакви допълнителни жици и допълнения по схемата :!:
Не пише само какви стойности на таймерите могат да се задават :?

Иначе схемата ще бъде както ben84 я показа:
Изображение
fox_vt - майстор
Ангажирането на лаптоп само заради колектора е някак си :? неефективно както казах и в другата тема.Вярно дава по големи възможности реално всичко можеш да направиш.То ако разбираш и от програмиране може доста да се направи с PIC.А седмичния програматор най добре работи със автомтичен позиционер,все пак линейния мотор си има предвидено устройство което да го управлява ефективно и това е позиционера.
2v6 - майстор
fox_vt написа:
Ангажирането на лаптоп само заради колектора е някак си :? неефективно както казах и в другата тема.Вярно дава по големи възможности реално всичко можеш да направиш...
За Web релетата ли говориш?
Компютър (или лаптоп) е необходим само за настройка на времената на таймерите за автоматично включване/изключване.
За работа на автомат е достатъчно едно USB захранване (2 лв).
vanku60 - напреднал
При наличие на програмируем позиционер обратното връщане ще бъде просто една (последната) позиция по време , като на таймера ще бъде зададен по-дълъг интервал на включване за да може моторчето да върне колектора в положение изток.Е поне в момента така си представям нещата.
Впрочем релетата предложени от ivdnovbg също ми допадат и ще ги поръчам и тях ,но на следващата заплата :lol: .Относно продължителността на импулса-регулира се от седмичния таймер-минимално време на включване-1мин.А ръчния контрол -чрез дистанционното.Въпрос към fox за преработката на дистанционното:В какво се състои и как всеки следващ импулс командва позиционера да отиде на следващата позиция?
fox_vt - майстор
От дистанционното ползваш само бутоните НАГОРЕ и НАДОЛУ.Което води до отиване една позиция нагоре или надолу от зададените,също като на телевизора като дадеш бутон НАГОРЕ(UP) отива един канал нагоре по списъка.Когато седмичния таймер включи за 60 сек той чрез реле задейства примерно бутон НАГОРЕ мотора завърта една позиция нагоре,НО дистанционното стои включено 60 сек с натиснат бутон НАГОРЕ.Това при телевизорите води до завъртане на каналите но при позиционера който ползвам ако не отпуснеш бутона не се зачита като непрекъснато натискане.Демек след 60 с задействане е отишъл само една позиция нагоре.

Тема "каква схема за почасово включване на електродвигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: