От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Никой нормален уред не е направен да разчита на повишеното вътрешно съпротивление на захранването да го спаси от прекалено силен ток или да му нормализира консумацията. Особено пък такъв скъп и прецизен уред.
Ако захранващият блок има ограничител на тока, а уредът се нуждае от по-силен ток, то тогава напрежението ще спадне доста и уредът въобще няма да тръгне. Не е логично да търсиш захранване с ограничител на тока.
DMN - майстор
А някой ще обясни ли по-точно какъв е този уред? Видях линка, но не разбрах много от него за предназначението и как работи това чудо :?
jordanvass, съгласен съм с теб, но и аз търся някакво логично обяснение. Пък и имах предвид ограничение на тока след превишаването му над 3А, щом и предпазителя му е за 3.5А...
sashot - специалист
jordanvass написа:
Никой нормален уред не е направен да разчита на повишеното вътрешно съпротивление на захранването да го спаси от прекалено силен ток или да му нормализира консумацията. Особено пък такъв скъп и прецизен уред.
Ако захранващият блок има ограничител на тока, а уредът се нуждае от по-силен ток, то тогава напрежението ще спадне доста и уредът въобще няма да тръгне. Не е логично да търсиш захранване с ограничител на тока.

Замислих се за въпросните 200 британски паунда, които му искат за акумулатор. Дори и за стандарта на Острова си е множко за една проста12 волтова никел-металхидридна батерия с някакъв разумен капацитет. Може би става дума за захранващ блок, включващ в себе си акумулатора и електронна схема за регулация и защита по ток? И от там да идват цирковете при захранване на устройството с обикновен акумулатор.
DMN - майстор
sashot написа:
Може би става дума за захранващ блок, включващ в себе си акумулатора и електронна схема за регулация и защита по ток? И от там да идват цирковете при захранване на устройството с обикновен акумулатор.
Аз съм почти сигурен, че там се крие "зайчето", това беше и моята мисъл.
jordanvass - майстор
Този инженер, дето ще проектира уред за няколко хиляди, който се нуждае от външна защита по ток, трябва да не е у ред. Това първо.
Второ - никоя защита не сработва, ако уредът функционира нормално. Щом се стига до ситуация, в която уредът да разчита на външна защита, значи нещо в него е повредено. Тя защитата сработи ли, напрежението пада рязко или въобще спира. Уредът няма да работи. Няма никаква логика да може да работи дълго на сработила защита.
Щом има стопяем предпазител за 3,5А, значи при никаква нормална работна ситуация токът не трябва да става повече. Щом става, значи уредът е повреден. Така мисля аз. Не е виновен силният акумулатор.
sashot - специалист
jordanvass написа:
Този инженер, дето ще проектира уред за няколко хиляди, който се нуждае от външна защита по ток, трябва да не е у ред. Това първо.
Второ - никоя защита не сработва, ако уредът функционира нормално. Щом се стига до ситуация, в която уредът да разчита на външна защита, значи нещо в него е повредено. Тя защитата сработи ли, напрежението пада рязко или въобще спира. Уредът няма да работи. Няма никаква логика да може да работи дълго на сработила защита.
Щом има стопяем предпазител за 3,5А, значи при никаква нормална работна ситуация токът не трябва да става повече. Щом става, значи уредът е повреден. Така мисля аз. Не е виновен силният акумулатор.
Съгласен, но...
В дизайна на съвременните устройства, освен инженери, участват също и маркетолози, и прочая меринджейска сволоч, чиято основна задача в проектирането, е не само това, колко добре да работи устройството и колко добре да се продава то, но как и да носи пари, след продажбата. Акумулаторът е консуматив и едно е, след амортизацията му, клиентът да може да го замени с закупен стандартен такъв, за 10 паунда, от друг производител, друго е - да е длъжен да купи от производителя на устройството фирмен захранващ блок с акумулатор за същите 10 паунда, електроника и корпус с шарен надпис за още един и всичко това за 200.
DMN - майстор
jordanvass написа:
Този инженер, дето ще проектира уред за няколко хиляди, който се нуждае от външна защита по ток, трябва да не е у ред.
Няма да се учудя, ако на инженериНа му е наредено да направи уреда "проблемен", ако е захранен с нещо различно от 200 паунда :-D .

П.П. sashot ме е изпреварил :)
8180 - майстор
Пичове,
Честит празник!

Дълбокото ми убеждение е, че Питащият изобщо не заслужава вниманието и гадателските Ви усилия - самозасипа Темата си с маса лични странни и нелогични разсъждения, без практическа информативна стойност.

- От уважение към Вашите опити да помогнете, ще споделя смътното си усещане и коментар:

- Става дума за устройство, което питащият вероятно се опитва да захрани РАЗЛИЧНО от предвидената комплектация:
Remark написа:
http://www.ecplaza.net/trade-leads-sell ... 82102.html
Говорим само за станцията, без контролера.
- Няма надеждна информаия за захранването на уреда като САМОСТОЯТЕЛНО У-ВО!?, освен мъглявите и ПОДВЕЖДАЩИ, според мен твърдения на Автора:
Remark написа:
да захраня устройство, което работи на 12 V и има защита за 3.5 Ah, което го прави експлоатаемо за кратък период от време, а целта ми е да му се осигури безпроблемната работа за поне 16h,
Хрумна ми идея да включа акомулатор за скутер, но той е на 7 Аh /не става/
Remark написа:
Единствения приблем произтича от това, че самото устройство не трябва да се изключва, т.е. привключването между батериите не може да става ръчно.
Това последното пък, според документацията (стр. 82 по-долу) изобщо НЕ Е ВЯРНО и пусна темата по допирателната.

Признавам, и аз бях подведен и започнах да си мисля, че устройството се захранва с ИЗТОЧНИК НА ТОК (от някаква станция), което донякъде обясняваше "разясненията" за странното поведение на уреда".

Според мен, НЯМА НИЩО свръхестествено в този уред и захранването му (стр. 26 и 77), за което беше редно Авторът да ни "светне", вместо да раздава "квалификации".

Моята хипотеза е, че АВТОРЪТ БЪРКА НЯКЪДЕ (възможно поляритета) ПРИ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ВЪНШНИТЕ (нестандартни) БАТЕРИИ, с нестандартни кабели, което ОБЕЗСМИСЛЯ ТЕМАТА И ЗАГЛАВИЕТО Й.
Не изключвам и уредът вече да е сериозно увреден след споменатите манипулации.

Лошо включване Седларов (Remark). Добре че вече не съм Модератор тук.
Remark - помощник
@sashot, :D не се обиждам , разбира се, напротив, оправи ми се настроението , след като и аз като теб, макар й да нямам слабост към историята, разбрах, че сме имали трима римляни :D Иначе, благодаря за отговора!
@DMN в интерес на истината и аз не мога да си обясня защо въпросните големи комании не предоставят фърмуера на този модел тотални станции, както й сервизният софруер за зареждането му в инструмента, но уви нещата опират до пари - калибрирането и сервизирането на такъв тип инструмент не е никак евтино, а се налага ежегодно. А що се отнася до това, че някой бърка, обяснението е в причината породила грешката, в моя случай е личната ми логика, която се опитва да си обясни елементарните неща, провокирали проблем в нещо.
jordanvass написа:

Това не можах да го разбера.
DMN написа:
А някой ще обясни ли по-точно какъв е този уред? Видях линка, но не разбрах много от него за предназначението и как работи това чудо
Основното предназначение на уреда е да измера прецизно хоризонтални посоки, вертикални ъгли и наклонени дължини, всичко останало е въпрос на обработка на данните, за да се получи крайния резултат, който е различен, спрямо нуждите. Особеността му идва от там, че е роботизиран (елиминира един човешки фактор) и технологията му е много по-сложна от тази на класическите тотални станции. Предполагам си виждал много неориентирани човечета по улиците, които гледат през едни "камери", е , това сме ние - геодезистите :)
jordanvass написа:
Може би става дума за захранващ блок, включващ в себе си акумулатора и електронна схема за регулация и защита по ток? И от там да идват цирковете при захранване на устройството с обикновен акумулатор.
И аз това предполагам, но нямам в момента въпросните 200 паунда , за да си провера хипотезата. Ако ги имах нямаше да се налага да се интересувам за това как да си направя акомулатор, с който да захраня уреда.
jordanvass написа:
Щом се стига до ситуация, в която уредът да разчита на външна защита, значи нещо в него е повредено. Тя защитата сработи ли, напрежението пада рязко или въобще спира. Уредът няма да работи. Няма никаква логика да може да работи дълго на сработила защита.
Не разбрах какво се има предвид под "външна защита". Защитата на инструмента си е вътре в него, на една плтка, за която е закрепен комуникационно-захранващият порт (HR10G7R4SC конектор), като на платката има малко цокълче за предпазителя.
sashot написа:
Съгласен, но...
... участват също и маркетолози, и прочая меринджейска сволоч, чиято основна задача в проектирането, е не само това, колко добре да работи устройството и колко добре да се продава то,......
[/quote]
Това е основен проблем точно с този тип инструмент, който ме мъчи в момента с външното си захранване. В интерес на истината по-горе споменах част от маркетинговата стратегия на вече не съществуващата компания GEOTRONICS. Te са проектирали почти съвършен иинструмент, който трябва да бъде прегазен от камион или да падне от високо, че да се наложи сервизно обслужване. Ето как решават проблема с обслужването на инструмента и допълнителни средства от всеки потребител на всеки три години (не касае калибрирането на инструмента). В него са сложили две литиеви батерии по 3V, заварени за пластинки, които са запоени за дънната му платка. Батериите могат да имат живот от 3 до 5(7) години, но задължително на третата година ти излиза информационно съобщение, с което ти се напомня, че трябва да идеш в сервиз. Как пък не, за две батерии сервиз, и понеже са се сетили, че всеки ще реагира така, когато изключиш една от батериите имаш 90 % вероятност да си загубиш фърмуера и от там, предвид нещо, което бях споменал по-горе , отиваш в сервиз (такъв в България няма :( за тези инструменти) имат и много шантава полутика по отношение на точно този фърмуер и сервизния софтуер, силно докачливи и чувствителни са на тази тема.
Remark - помощник
@8180 Здравейте. Дълбокото ми убеждение, е че не е неоходимо да се отклонявам от темата, но предвид написаното се налага да направя още един пост, за да визирам и анализирам малките пропуски във всичко написано по горе /нямам никакво желание, но някой, като Вас би могъл да се приближи до тангентите/
8180 написа:
- Става дума за устройство, което питащият вероятно се опитва да захрани РАЗЛИЧНО от предвидената комплектация:
Да, така е , ако бяхте прочел останалата част от темата щяхте да разберете защо искам нещо различно и понеже не обичам да оставям нещата недовършени - говорим около GBP 200 за батерия .
8180 написа:
Това последното пък, според документацията (стр. 82 по-долу) изобщо НЕ Е ВЯРНО и пусна темата по допирателната.
Ако си бяхте направили труда да попитате защо това е така щяхте да разберете - това , което сте прочел в Bat Low абзаца е абсолютно вярно. Обяснението е много елементарно - загуба на UHF сигнала и комуникацията между контролера, чрез радио модема и станцията . Сам разбирате при малък капацитет на батерията колко километра трябва да се извървят за превключване на батерии ;) Този конкретно не губи данните си за калибрационни константи и прочее, а сега си направете труда да прочетете малко за другия ми инструмент GDM 608 S, който е абсолютно идентичен на този по отношение на захранване , фърмуер и т.н. Никъде в темата не съм споменавал, че търся решение само, единствено и конкретно за този инструмент. Единствената причина да го посоча е интерес , проявен многократно.
8180 написа:
- Няма надеждна информаия за захранването на уреда като САМОСТОЯТЕЛНО У-ВО!?, освен мъглявите и ПОДВЕЖДАЩИ, според мен твърдения на Автора:
8180 написа:
...и захранването му (стр. 26 и 77), за което беше редно Авторът да ни "светне"...
Сам си противоречиш. Моят проблем произлиза от стр.79 () и капацитета от 10.5 Аh, които дава външния акомулатор/multi adapter/, сформиран от три отделни батерии 12V/3.5 Аh , показани на Figure 10.2 External Battery/ Radio Battery, 12V, 3.5 Ah. Моят инструмент не разполага с Figure 10.1 Battery unit 12V for central unit, понеже на нейно място е поместена track-light технологията и единственото възможно място за захранване е външен източник /акомулатор/ стр. 26 (Connecting the external battery to the instrument)Също така никъде не съм споменал за "самостоятелно устройство" , вероятно убеждението идва от допирателната ;)
8180 написа:
Моята хипотеза е, че АВТОРЪТ БЪРКА НЯКЪДЕ (възможно поляритета) ПРИ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ВЪНШНИТЕ (нестандартни) БАТЕРИИ, с нестандартни кабели, което ОБЕЗСМИСЛЯ ТЕМАТА И ЗАГЛАВИЕТО Й.
Не изключвам и уредът вече да е сериозно увреден след споменатите манипулации.
Няма нищо нестандратно във външните батерии, както и начина им на свързване, кабелите нямат също никакво отношение, да не говорим за поляритета, като по отношение на него ще си позволя едно отклонение - когато си правиш експерименти с инструменти за по няколко хиляди долара грешките, които допускаш не са провокирани от поляритета на захранването. Първото нещо, което се намира е точно това, от сигурен и проверен източник.
8180 написа:
Лошо включване Седларов (Remark). Добре че вече не съм Модератор тук.
[/quote]
Това кой какъв е във виртуалното пространство няма никакво значение (освен ако не си някой шантав хакер) , а визирайки конкретно някакъв форум винаги съм мислел, че хората са се събрали там, за да си решават проблемите, а не да ги използват, като кошче за душевни отпадъци и избиване на комплекси.

С най-добри пожелания!
Лека вечер, г-н 8180!

ПП Ако модераторите преценят могат да затрият поста, аз самият виждам заядливи от моя страна елементи в него, по съдържание може да разберете причините.

Тема "Електронен превключвател между батерий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: