От мобилни телефони до цифрови камери
zdravko77 - помощник
Здравейте, не съм сигурен дали темата е за тук и ако модераторите преценят могат да я преместят.
Става въпрос за нов апартамент, който в момента е на шз и искам да сложа алармена инсталация. Идеята ми е да прекарам кабелите сега, докато още не съм положил нивелираща замазка и финната шпакловка на стените. Основно кабелите ще минават по пода а в стените ще издълбая малки канали.
Въпроса ми е какви кабели да купя и къде да са разположени датчиците? Прилагам и скица на апартамента.
Мерси на отзовалите се!

Прикачен файл

ap.jpg
ap.jpg (95.95 KиБ) Видяна 6607 пъти
crez - майстор
Кабела е 6х0.22, 1бр. PIR датчик за входната врата и три обемни датчика за стаите. Ако имаш куче или котка определи в коя стая ще стои и там се слага обемен датчик според теглото му, те са малко по скъпи. Избора на местата за поставяне на датчиците е от значение. Всъщност защо не повикаш фирма да ти ги постави, монтажа не е сложен, ако си запознат с начина на действие на алармата която ще монтираш. Трябва да определиш и места за централата, сирената и клавиатурата. Успех.
Nimi - специалист
zdravko77 идеята на другия ми отговор беше, че ще коментиран тук а не там :wink:

А тук може да стане и весело но ще рискувам :lol:

Желателно е който ще ти слага алармата той да опроводи инсталацията. Все пак там където някой друг е пускал кабели ми е много мътно от къде ли минават... какви ли идеи е имал предния.. за каква ли централа е окабелявал и т.н. Дали някъде ще ударя кабел или тръба докато монтирам и т.н.

Най не ми харесва желанието ти да окабеляваш по пода на помещенията. Има си причини да не ми харесва!
Окабели на някакво ниво от тавана където няма кабели или други инсталации. При окабеляването трябва да се съобразяваш с бъдещия монтаж... къде ще бъдат дюбелите и каква е вероятността да се ударят кабели при монтажа на техниката - имам в предвид кабелите които искаш да пуснеш за СОТ-а а не останалите.

Хубаво е да се знае на кой етаж е жилището.
zdravko77 - помощник
Аз също не съм много фен да пусна кабелите по пода но ми се струва най-безболезненото решение ](*,)
Всъщност цялата тази история с кабели в стените е дело на жената, не иска и да чуе за лайсничките с които обикновено ги слагат фирмите, аз лично съм ок с тях. По пода ще стане лесно тъй като върху тях ще легне нивелираща замазка.
Спрял съм се на следния вариант за аларма: Контролен панел Spectra 1727, клавиатура 1686 V/H, Акумулатор, Пиезо-сирена SOSB. Как мислиш, добър вариант ли е като се има предвид че не е много скъпа.
Иначе апартамента е на втори етаж, на около 5м от кота 0.
Мерси много за отговорите!
lz1wvm - специалист
От пода до самия датчик(около 2.3 метра) трябва да копаеш замазката.Също и до централата.
zdravko77 - помощник
Да така е, друг вариант е да го прекарам по ъгъла на стената и тавана и там малко да се вкопае. Ще видим ще преценя като започна, ако имате други идеи моля казвайте :)
alfafen - специалист
И според мен не е удачно да пускаш кабели по земята.Но ти си знаеш. Алармата на която си се спрял е добра но е много скъпа.Аз лично като си купувах моята си взех българска има си и изход за гсм комуникатор или телефонен дайлър (ако имаш стационарен телефон де :roll: ).Май единия модел беше за 8 охраняеми зони с вграден дайлър.Също така ако ще се вкл. към някой СОД те майче искаха те да си поставят датчеците и сирината
:!: :!: :!:
soteto - специалист
Техниката,която си избрал е хубава и никак не е скъпа,но мисля че този модел Спектра1727 вече е спряна от производсво.Може да ползваш Есприт Е65 като цената е същата.Тя е девет зонова и клавиатурна десета,като може да се свърже всеки датчик-зона и по този начин ще опънеш и по малко кабели,като в един кабел може да се оберат до четири зони.
zdravko77 - помощник
Мерси за информацията, възможно ли е при нея да се избират различни режими, примерно ако съм в апартамента през ноща да са включени някои зони а други не, също така може ли да се сложи известяване по gsm?
soteto - специалист
Да, може да байпасваш зоните в които ще има движение и си оставяш под охрана само входната врата докато спиш.За GSM комуникатор, също може да управлява , трансмитер за централна охрана и т.н.Ако искаш да използваш GSM ком. бих ти препоръчал от 190лв. с който има минимални харчове по комуникиране с домашната СОТ система.За изграждане на СОТ система има определени изисквания,които не трябва да се подценяват и според мен е най добре това да ти го направят компетентни лица или по скоро да ти очертаят трасетата и точките на датч
иците,контролен панел,за да няма при свършен факт преправяне.Ти все пак си се сетил в подходящ момент,щото някои се сещат след като са направили ремонта на жилището и тогава задачата е още по сложна.

Тема "Инсталация за СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: