Днес ми показаха един много интересен номер - насочих диода на дистанционно за телевизор към камерата на телефона ми и когано натисна някое копче на дистанционното, камерата на телефона показва, че диода свети. Пробвах и фотоапарат и уебкамера и всички регистрират светлина, и то силна - ако я насочиш към нещо, тя го осветява. А в същото време като гледаш диода той въобще не свети. Знам че светлината му е инфрачервена, но защо камерите я улавят при положение, че са предназначени да улавят само видимия за човешкото око спектър? Ако някой знае нещо - да пише. Експериментираите на воля!!!
nzagorov написа:Знам че светлината му е инфрачервена, но защо камерите я улавят при положение, че са предназначени да улавят само видимия за човешкото око спектър?ami ti sam si otgovaria6 na vaprosa - pri polojenie, 4e svetlinata, izla4vana ot distancionnoto e nevidima za 4ove6koto oko, 6toto e infra4ervena a i vaprosnite kameri deto sa prednazna4eni za vidima svetlina ne ia hva6tat..... prosto priemi fakta, 4e i telefonite malko si izmisliat - ako izob6to si dorasal za da go asimilira6 - te prosto se vazbujdat ot tazi svetlina i ia interpretirat vav vidima. ina4e tazi swetlina e poredica ot barzi impuilsi - demek i tova, koeto se vidi ne e "ba6 te taka" . . . ako za celta se polzvaha vidimi svetlini - vremeto za zapalvane i zagasvane 6te zabavi skorostta mnoooogo.