От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте,някои може ле да постне някоя схема на стабилизиран токоизправител,която да отговаря. горе долу на на:
1. имам 2xLM317 1xua723.ако с тях може да се направи ще е доста добре.Може и някаква комбинирана схема с двете.
2.Да има регулировка и по напрежение и по ток (съответно с амперметър и волтметър)!
3.Трансформатора ми е със средна точка и доста могъщ :Д ,така че лесно мога да го използвам за Двуполярно,ако може да се направи.
3.Да бъде между 3-5А и да може дa се регулира до 30V.

Ами това е в общи линии.също знам че гугъл ми е приятел ама ми е малко мътна терминологията на англииски и не ми помага особено :).
hidrazin - майстор
Ахаа... С една дума как да си направим лабораторен захранващ блок за 5 кинта от боклуците дето имаме?
Няма да стане. Сядай да си учиш уроците! И да внимаваш в час!
:partyman:
shadow__01 - майстор
Оставяш настрана тези чаркове и четеш темата за преработване на компютърно захранване с 494. Когато си схванал принципа на работа намираш си старо работещо захранване и малко по малко действаш.
hidrazin - майстор
Оооо... Колегата Мъгла е много навътре с тези преработки. Предполагам ще ти обясни как да изкараш от такова захранване двуполярно +/-30V регулируемо. Ако е в настроение, разбира се. Иначе е бог по тях. Само да ги барне и .... :-D
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
Оставяш настрана тези чаркове и четеш темата за преработване на компютърно захранване с 494. Когато си схванал принципа на работа намираш си старо работещо захранване и малко по малко действаш.
Мдааа... Ама то от преработката повечето елементи ще изчезнат и трябват и някои елементчета, които така лесно може и да не се намерят, да не говорим че компютърното захранване има малко по-особена форма на изходният ток и общо взето не обича да му товарят линиите небалансирано.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Оооо... Колегата Мъгла е много навътре с тези преработки. Предполагам ще ти обясни как да изкараш от такова захранване двуполярно +/-30V регулируемо. Ако е в настроение, разбира се. Иначе е бог по тях. Само да ги барне и .... :-D
Ей голям базик значи... Едно захранване да ми изгори и един адаптер да ми гръмне не значи, че ще откажа пак да си направя импулсен изправител. Просто още не съм намерил захранване с 494.
Иначе аз даврандисах с един LM338. Издържа до 5A на радиатор с вентилатор. Издържа до 30V макар, че моя е само до 16V и лесно кляка(трафа ми е слаб).
gogo7777 - майстор
С една дума как да си направим лабораторен захранващ блок за 5 кинта от боклуците дето имаме?
Че какво им е на боклуците? Става си регулируемо захранване екстра. Схеми бол с тая LM-ка.

Прикачен файл:
Блок питания для домашней лаборатории.JPG
shadow__01 - майстор
Стабилизиран означава да има обратна връзка по напрежение. Да поддържа точно зададената стойност и ако напрежението падне от голям товар да го стабилизира до зададената стойност. Идеята е например 12V да се поддържа точно 12.00V както на празен ход така и под 100-200W товар без значение дали активен или индуктивен. Затова истински качествените изправители са много скъпи.
thebugger - специалист
gogo7777 написа:
С една дума как да си направим лабораторен захранващ блок за 5 кинта от боклуците дето имаме?
Че какво им е на боклуците? Става си регулируемо захранване екстра. Схеми бол с тая LM-ка.

Прикачен файл:
Блок питания для домашней лаборатории.JPG
ето за тва питах не да ми обяснявате кво да уча или да права.човека ми даде точно и ясно схема отговаряща на изискванията, а не някакви преправени компютърни захранвания дето нито са регулирируеми нито са до 30волта а само до 12в ли бяха неш такоз нямат регулировка по ток абе кажи речи не оотговарят въобще на дадените изисквания. благодаря за единствения добър отговор ;)

п.с. вкъщи имам един два хубави Тип Дарлингтон транзистори. ако заменя крайния транзистор с един от тези би ли се получило по добре?

Тема "Стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: