От мобилни телефони до цифрови камери
nikolov333 - майстор
Да то варианти много, но всеки си има плюсове и минуси.. Алекса има много добри микрофони и ме чува при отворени врати в целия апартамент, освен това я ползвам да слушам разни радиостанции и музика през блутут, а с голямата дъщеря в Англия си говорим, вместо по месинджър, понеже и тя има Алекса..но да не изместване темата.. понеже гласовото управление си е отделна тема от ESP..
ig_ivanov - специалист
torbalan написа:
Ако е така - поръчал съм му едно ВМЕ 280, то си работи на 3.3 волта.
Има BME280, което е с вграден преобразувател на ниво и работи и на 5В.
Има и друго- I2C шината е с pull-up резистори към захранващото напрежение. Няма проблем те да се включат към 3.3В, нищо че чипа работи на 5В- логическите нива ще си се обработват нормално и няма опасност от претоварване на входните вериги с по-високо напрежение.
ПП: Платките от Китай, които имат изходи за I2C са с вградени pull-up резистори. Ако се прави врътката по-горе, те трябва да се махнат, за да не стане така, че едното е захранено на 5, а другото на 3.3В.
Vectra - специалист
Искам да споделя с вас един трик, който ми отне доста време ровене из мрежата, докато го открия.
Може да бъде полезен на всеки, който иска да пусне на ESP-то WEB сървър с малко по-големички странички.
Повечето примери в нета зареждат целия код на HTML страницата в един char масив и така го предават за изпращане към клиента. Поради ограничената RAM памет на ESP-то така ограничаваме размера на няколко килобайта.
Трика, който използвам, "цепи" страницата на порции и така я препраща към клиента. При мен изходния код на всяка страница е записан на една SD карта и от там се чете на порции.
Ето и въпросния код:

Код: Избери всички

void SendHtml(String filename)
{String buffer;
  File myFile = SD.open(filename); // отваряме файла за четене
  server.setContentLength(CONTENT_LENGTH_UNKNOWN); 		 // *** начало  ***
       server.send(200, "text/html", "");
                while (myFile.available()) {	 //*** четем до края на файла
                      buffer = myFile.readStringUntil('\n');  //***четем ред от файла ***
                       server.sendContent(buffer);               //*** изпращаме към клиента***
                                                        }
                                  server.sendContent(""); 		 // *** край на предаване***
                                   server.client().stop(); 		// *** спираме клиента ***
                                   myFile.close();			//*** затваряме файла ***	

  }
Така реализирано можете да си добавяте Java Script, CSS..... Единствения минус е лекото забавяне причинено от четенето от картата.
За увеличаване на бързината, гледам един ред от кода да е с големина около 1000 символа.Така се чете по-рядко и има известно подобрение на скоростта.
Също така предимство е, че лесно може да се редактира кода на страницата, без да се препрограмира ESP-то. А, да не забравя да отбележа, библиотеката за SD за ардуино има ограничения като при DOS -> 8 символа за име на файла и 3 за разширението му. Доста си блъсках главата, докато се усетя...
:partyman:
torbalan - Дървен философ
ig_ivanov написа:
...
Мисля да го захранвам първоначално с 3 батерии по 1.2 волта...
Проблем ли е?

ESP-12F ESP8266
ESP8266 adapter plate

Това съм поръчал. Една от платките смятам да я запоя на адаптера, че да мога да ръчкам, а ако успея да го подкарам на друга ще залепя директно кабелите.

Това ми се върти в главата.
Vectra - специалист
torbalan написа:

Мисля да го захранвам първоначално с 3 батерии по 1.2 волта...
Проблем ли е?
Няма никакъв проблем. Доколкото си спомням толеранса на захранващото напрежение беше 2.8 - 3.6V. Първите ми стъпки бяха с две батерии по волт и половина. Има вариант и с лаптопска батерия с 1-2 диода свързани последователно. В новото поколение ESP32 има вариант с една 18650 + 0.96''OLED дисплей : ЦЪК
:partyman:

P.S. А, и имай предвид, че вградената антена на ESP-то не е от най-читавите. За всеки случай си предвиди антена от стар лаптоп.
Последна промяна от Vectra на пет яну 19, 2018 5:30 pm, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
Виж и ТОВА.., а ТУК е дадена полезна инструкция за ползването на готови данни от метеостанции в цял свят, от разработчици или за собствени цели.. Например аз съм си вдигнал уеб приложението за автоматизация на домашен сървър и извличам и съхранявам в него, данните от местната метеостанция..
Прикачен файл:
Wind.png
Прикачен файл:
Weather.png
Сървъра ми получава данните от избраната станция в този вид:

{
"response": {
"version":"0.1",
"termsofService":"http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html",
"features": {
"conditions": 1
}
}
, "current_observation": {
"image": {
"url":"http://icons.wxug.com/graphics/wu2/logo_130x80.png",
"title":"Weather Underground",
"link":"http://www.wunderground.com"
},
"display_location": {
"full":"Plovdiv, Bulgaria",
"city":"Plovdiv",
"state":"16",
"state_name":"Bulgaria",
"country":"BU",
"country_iso3166":"BG",
"zip":"00000",
"magic":"1",
"wmo":"15625",
"latitude":"42.15000153",
"longitude":"24.75000000",
"elevation":"166.1"
},
"observation_location": {
"full":"Plovdiv, Central District, 16",
"city":"Plovdiv, Central District",
"state":"16",
"country":"BU",
"country_iso3166":"BG",
"latitude":"42.138905",
"longitude":"24.746584",
"elevation":"0 ft"
},
"estimated": {
},
"station_id":"I16CENTR2",
"observation_time":"Last Updated on January 20, 5:11 AM EET",
"observation_time_rfc822":"Sat, 20 Jan 2018 05:11:14 +0200",
"observation_epoch":"1516417874",
"local_time_rfc822":"Sat, 20 Jan 2018 05:12:02 +0200",
"local_epoch":"1516417922",
"local_tz_short":"EET",
"local_tz_long":"Europe/Sofia",
"local_tz_offset":"+0200",
"weather":"Clear",
"temperature_string":"37.9 F (3.3 C)",
"temp_f":37.9,
"temp_c":3.3,
"relative_humidity":"65%",
"wind_string":"From the NNE at 1.2 MPH Gusting to 3.1 MPH",
"wind_dir":"NNE",
"wind_degrees":33,
"wind_mph":1.2,
"wind_gust_mph":"3.1",
"wind_kph":1.9,
"wind_gust_kph":"5.0",
"pressure_mb":"1012",
"pressure_in":"29.89",
"pressure_trend":"0",
"dewpoint_string":"27 F (-3 C)",
"dewpoint_f":27,
"dewpoint_c":-3,
"heat_index_string":"NA",
"heat_index_f":"NA",
"heat_index_c":"NA",
"windchill_string":"38 F (3 C)",
"windchill_f":"38",
"windchill_c":"3",
"feelslike_string":"38 F (3 C)",
"feelslike_f":"38",
"feelslike_c":"3",
"visibility_mi":"6.2",
"visibility_km":"10.0",
"solarradiation":"--",
"UV":"-1","precip_1hr_string":"-999.00 in ( 0 mm)",
"precip_1hr_in":"-999.00",
"precip_1hr_metric":" 0",
"precip_today_string":"0.00 in (0 mm)",
"precip_today_in":"0.00",
"precip_today_metric":"0",
"icon":"clear",
"icon_url":"http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_clear.gif",
"forecast_url":"http://www.wunderground.com/global/stations/15625.html",
"history_url":"http://www.wunderground.com/weatherstat ... =I16CENTR2",
"ob_url":"http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... ,24.746584",
"nowcast":""
}
}
torbalan - Дървен философ
Чакам ESPтата да пристигнат. :)
Vectra - специалист
То за чакането и аз чакам 5бр. v.12 да пристигнат. Ама вече точа лиги по това esp32
Между другото, подарявам едно ESP8266 v.1. Ако има някой интерес..на лични :)
Vectra - специалист
Моята поръчка вече пристигна. :supz:
@Torbalan ако те сърбят ръцете и не ти се чака, мога да ти заема едно от моите :partyman:
torbalan - Дървен философ
И моите пристигнаха. Като гледам, ще пристигнат два пъти.

Някой, ако може да помогне за първоначално пускане, скайпа ми е stefanov.d.j
..................

Подкарах Arduino IDE, закачих ESP-то, компилирах най-елементарния пример (дето трябва да мига диодчето на платката), какво трябва да направя, за да го накарам да работи?
Компилира се и се ъплоудва без грешки.

Тема "Всичко за ESP8266" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: