От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Какъв вариант има според големината на ток да се осъществява вторичен контрол.Или казано с прости думи токово следящо реле което да се настрои да следи ток примерно 70А ако превиши се намаля подавания материал ако намали се увеличава. И тук става интересно ПИД контролер ще е плюс,дисплей и прост потенциометър за настройка на желания ток още по голям плюс.Изобщо съществува ли нещо подобно или може би ардуино би помогнало,но кой би се навил да напише програмата и да го сглоби. Реално сега има налично реле със настройка на минимум и максимум и времена но настройката му е бавна а и релето само за проба може да се сложи нужно е другаде. И за да е още по забавно релето да е с аналогов изход с променящо се съпротивление за директно въздействие върху честотен инвертор. Май мисията е обречена на неуспех макар че ако нещо не може да се направи то се прави с много пари.
nikolov333 - майстор
Това би трябвало да ти свърши работа като основа за размисъл... Даже е с гласово управление.. :-D :lol:
mironcho - специалист
Честотния инвертор няма ли вграден ПИД регулатор и не може ли да се управлява с напрежение?
tzetz009 - специалист
За пелет-преса ли става въпрос ? Гадна работа . Флуктуации те в консумирания от тях ток са доста големи , колкото и равномерно да им подаваш матр'ял !

:partyman: :partyman: :partyman:
lov - майстор
Що трябва да е точно пелетна машина. В промишлеността се ползват достатъчно много такива управления с инвертори и мисля че ще ти е по лесно да се обърнеш към специалисти по темата за да ти предложат решение. И повярвай ми инвертор с ПИД е най евтиното и безболезнено решение. Това което искаш тепърва да го правиш с аруиното там вече е готово измислено и направено. Само трябва да се зададат параметрите и подбере датчика.
fox_vt - майстор
Да за пелена пелетна преса става дума. Идеята е да се зададе примерно да поддържа 70А като ако падат да увеличи честотата на инвертора на подаващия шнек , ако се увеличават да намали. Целта е да се поддържа едно сравнително малко ниво над матрицата като със това машината ще се самонастрои за максимална скорост на подаване защото при поддържане на ниско ниво на материала Т на матрицата остава постоянна. Вярно е че пиковете и падовете на тока ги има но ще се мисли как да се забави реакцията, може би със настройка на хистерезиса . Инвертора е някакъв евтин модел трябва да видя какви опции има но как мога да му въздействам със токов траф.

Пп сега разгледах един произволен инвертор , аналогов вход -10+10 волта DC И входен ток ~ 20 mA. Предполагам това ми трябва или бъркам. Ако разбирам правилно при промяна на входното напрежение ще се променя и честотата но някъде трябва да има още опции.
Инвертора е този модел във описанието има пдф хвърлете едно око има ли възможност за контрол.
инвертор
nikolov333 - майстор
Има разбира се, но как ще ги ползваш е отделен проблем.. :partyman:
lov - майстор
За конкретния модел не мога да помогна. Макар че сега очаквам да ми дойдат няколко бройки такива но освен четенето трябва да се и тества. Доста са орязани като възможности за програмиране да не говорим че са една камара с най различни модификации и това което го пише в мануала много, много не отговаря на истината. Дори няма да се очудя ако са му рязнали комуникационния порт по RS-485. Нищо че са го написали че го има. А за такива задачи е добре да наблюдаваш реални данни за да можеш да му баеш с параметрите. То свесен манула за програмиране не можах да намеря да не говорим за програмно обзпечаване за настройка и контрол.
Търговците в случая са метнали един орязан мануал колкото да си измият ръцете и не става за нищо.
За моите задачи ще ми вършат работа щото са на твърди параметри но като ще се борите давайте отчет че да крадна нещо на готово. :lol:
fox_vt - майстор
Да не отварям нова тема дайте предложение за амперметър с дисплей който има релеен изход за поне зададен максимален ток. Идеята е за бункер който за в момента следим тока който консумира бъркалката му със амперклещи и при достигане на определен ток който е безопасен за мотора спираме пълненето. Принципно токовите релета могат да вършат това но нямат дисплей. И да цената е определяща трябва да е максимално евтино. Досега само едно намерих около 40-50 евро ама някакъв много кофти сайт. Може и от китайците времето не е проблем. Тока на мотора е 3,7 А така че 5А обхват е предостатъчно АС е .
nikolov333 - майстор
В клипа, който пуснах по-горе има достатъчно информация за най-евтиния вариант, но без дисплей, с малко знания и минимум програмиране..

Тема "Малко размисли за токово управляемо реле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: