От мобилни телефони до цифрови камери
mitak88 - напреднал
Здравейте, имам проблем със звука на телевизор LG 43LH630V. Върнах телевизора във фабрични настройки, това беше първото което направих. Свалих капака, прегледах добре захранването, разкачих говорителите и ги измерих (здрави са). След което проверих всички напрежения, измерих двата кондензатора до ОУ (имам 13,2 V), но нямаше напрежение на 4-те бобини, за това се насочик към повреда на ОУ. Размърдах малко жака,за слушалките аудиото ту спираше, ту тръгваше. Та жака го свалих и всичко тръгна, до момента в който завих болтовете на платката. Проблема го реших след като поставих малки гумени уплътнения (шайби) на всеки болт така, че отворите на платката да няма досек с металната част (шасито). Сега напрежението на бобините е от порядъка на 1,5 - 1,8 V и телевизора работи. Чудя се защо се получава тази аномалия. Щом горния ляв ъгъл на платката се опре към шасито аудиото изчезва. Не знам защо , това с уплътненията беше просто за да видя какво ще се получи, фабрично не идва така.
naster - майстор
Тъпа идея, но открих, че имам опция на телевизора да изключа вградените говорители от менюто... дали тази настройка се възстановява от заводските... проверете, аз ползвам външен усилвател и случайно я открих.
mitak88 - напреднал
При измерване, към бобините нямаше никакво напрежение, та се чудя ОУ да не е дефектирал.
iliya_i - майстор
Жака, дето си го наритал прекъсва напрежението към говорителя. Нищо чудно, че преди това не си измерил нищо. Чудното е какво може да му се е случило.
kozl - майстор
A какъв е принципа на прекъсване на звука във високоговорителите посредством жака, като се слуша по слушалките :?
И каква е връзката на буксата за жака с шасито?
DMN - майстор
Аз нищо не разбрах :? .
mitak88 написа:
та се чудя ОУ да не е дефектирал.
Какво е "ОУ"? На мен ми звучи като "Операционен усилвател" или "Основно училище".
mitak88 написа:
но нямаше напрежение на 4-те бобини
Кои 4 бобини?
mitak88 написа:
Размърдах малко жака,за слушалките аудиото ту спираше, ту тръгваше. Та жака го свалих и всичко тръгна
Жак или букса? Буксата е запоена на платката и в нея влиза стерео жакът за слушалките. Ти кое свали?
sokolov.91 - специалист
По принцип в буксата за аудиото има крачета, които се допират, когато мъжки стерео жак се вкара в нея. Най-често когато GND се съедини с един пин в буксата вградените говорители спират. Аз скоро си играх с моя телевизор. Исках да го накарам да си мисли, че някой му вкарва жак за слушалки в буксата и да спира звука на вградените говорители с едно Sonoff реле. И успях.
Мисли в тази посока...
kozl - майстор
:? :? :? :? :? :?
Бубини има на високоговорителите. Дали пък за тех става реч :?
И дали автора иска едновременно да чува звук в слушалки и по високоговорители :?
Щот ми доде на ума, че най-елементарно е при вкарване на жака той да измества масата към слушалките и да я откача от високоговорителите. И ся ако автора е намерил положение при което и към слушалки и към говорители да има маса и напрежение на бубините ке има, ама променливо де и звук ке има.
Па дали е така :? :? :? :? :?
Antonii - майстор
Обикновенно при така описания проблем става въпрос за студена спойка по платката или пукнатина в платка, която прекъсва някоя писта.

Тема "LG 43LH630V - без звук" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: