• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Virtex - майстор
Да се карате в нова тема :)

Че не знам дали е нахалство, некадърност, неразбиране или каквото и да е на някои участници взема да прекрачва разумни граници :)
peppone1
съб сеп 26, 2020 12:42 amVirtex написа:
Офтопика и спама породен от поредното "гениално" включване на peppone1 е преместен в нова тема:
viewtopic.php?f=41&t=64980
Извинявайте, но кое от мнението ми е офтопик? Просто някои неща не могат да се обяснят с две думи. Постарах се и отделих не малко време максимално подробно да отговоря на критикуващите и нямам вина за това че моето мнение не съвпада с останалите. Щом спорът не е желан в този форум, а приказките на останалите "мрънкалници", които не могат да родят нищо повече от "глупости", "нищо не разбираш" и т.н. безплодни коментари, това не считате за спам и техните мрънканици стоят увековечени във всяка една тема и без моето участие. Това не е безпристрастно поведение на модератор, щом се изтрива мнение само за това че е "гениално", а така беше заключена и последната ми тема без никаква причина и обяснение и без да е нарушила кои и да е правила. Ако мислите че нарушавам някои правила, посочете кои са те, защото аз не видях такива. Това не е коректно само защото моето мнение на "многознайко" не ви се харесва да го триете. Всеки споделя по различен начин знанията си така и предния потребител П. Петков доста подробно оспори моят коментар, макар че според мен не беше прав, бях дължен да му отговоря, какво нередно има в това?
mironcho - специалист
А що, таман взе да става интересно. То явно господина не знае какво е стъпков мотор, къде обичайно се ползва и в какви режими работи щом носи от девет кладенеца вода да покаже, колко много знае само и само някой да го похвали.
За какъв дявол ще включваш стъпков мотор като асинхронен :shock: - ами ползвай асинхронен.
Понятието обороти при СМ е следствие, тук е от значение точността на позициониране, брой стъпки на 360° , товара, който могат да задържат на позиция... кой ти говори за мощност, високи обороти и размери според пепоне.
На тва му викаха "дървен философ " - дето само дрънка, за да е център на внимание без значение дали е по темата.

Пепоне явно ти се удава да пешеш научни статии, ама вземи прочети какво пише из нета (или учебниците) и после се изявявай. Така само се излагаш и си обект на подигравки.
sstefanov - майстор

.. Всеки споделя по различен начин знанията си така и предния потребител П. Петков доста подробно оспори моят коментар, макар че според мен не беше прав, бях дължен да му отговоря, какво нередно има в това?
Не си длъжен да отговаряш на никого, успокой се! И без това няма какво да споделиш.
peppone1
съб сеп 26, 2020 4:15 pmsstefanov написа:

.. Всеки споделя по различен начин знанията си така и предния потребител П. Петков доста подробно оспори моят коментар, макар че според мен не беше прав, бях дължен да му отговоря, какво нередно има в това?
Не си длъжен да отговаряш на никого, успокой се! И без това няма какво да споделиш.
Не ти трябваше да ми зададеш този въпрос! Не на теб трябва да отговоря! Обърнах се към модератора за да каже кои правила съм нарушил. Това за мен е непочтено действие така да се прекратява един спор от който могат да се родят полезни истини.

Щом един модератор може да взема лична страна и винаги мен да нарочва за спама, който вие породихте и тези ваши спамища да стоят закачени като табела във всяка една тема, бъдете сигурни че те стоят защото модератора така е поискал, утре той може да си промени настроението и да ги изтрие, защото вие му позволявате.

Никъде в правилата не прочетох че споровете или дискусиите в темите са забранени, но прочетох в т.10 че не са желани кратките и безполезни коментари и липсата на аргументи. Също и да не се пуска нова тема, ако такава вече е била публикувана, а сега станаха две теми-половинчати. Ако някой е нарушил правилата, това сте вие и трябваше вашите мнения да бъдат изтрити. Докога аз ще плащам за чуждите грешки, днес дори закъснях за работа пишейки последното си мнение, няма кой да ми върне това погубено време. Не мисля че аз или който и да е автор на мнение трябва да носи отговорност за това че неразбирането му от страна на невежи и недоброжелателни потребители, то провокирало у тях злобата, завистта и желанието им да спамят. Всеки трябва да носи лична отговорност за своите коментари и думи които изрича и да не търси вина в провокатори. Ако така се оправдават и серийните убийци и изнасилвачите, затова че жертвата им ги е провокирала със своята красота и сексапил, какъв морал може да има? Докога на истинските нарушители ще им се разминава, а тази безнаказаност ще ги насърчава още повече да спамят след като знаят че винаги някой друг ще им плаща лудориите?

Не виждам с какво темата сега е станала по-добра, като се разцепи на парчета, без отговори и дискусии в нея.
peppone1
съб сеп 26, 2020 12:41 amVirtex написа:
Да се карате в нова тема :)

Че не знам дали е нахалство, некадърност, неразбиране или каквото и да е на някои участници взема да прекрачва разумни граници :)
Бихте ли очертали все пак тези граници за да знам къде не трябва да стъпвам? Подозирам че мен имате пред вид под нахален, некадърен и неразбиращ набутвайки ме в тази накъсана тема без начало и без край. Когато обвинявате някой в нахалство и некадърност, поне го цитирайте, подобни обиди и клевети не отиват на човек който се грижи за редът и добрия тон във форума.
П. Петков - специалист
пет сеп 25, 2020 10:37 pmangelfilev написа:
пет сеп 25, 2020 9:38 pmpeppone1 написа:

Как може да намериш нещо вярно, след като не знаеш какво търсиш? С постоянен ток работят само колекторните мотори с навит ротор!
Не е вярно! С постоянен ток работят и стъпковите мотори. Достатъчно е да погледнеш схемата на кой да е драйвер.
С постоянен ток работят и безколекторни мотори, например вентилатори в компютри, сервозадвижвания и др.


Не можеш да пресмяташ мощността на захранването, без преди това да пресметнеш мощността на товара.
Не е вярно!
При статично положение на мотора мощността на товара е нула. Погледни формулата показана от П.Петков. В същото време моторът консумира енергия като активно съпротивление.


Стъпков мотор може да захраним и директно с променливо мрежово напрежение 50Hz, с пусков кондензатор, както всеки асинхронен мотор. В този случай трябва да се придържаме към спецификациите на производителя и захранващото напрежение да не е повече от 2,8V.
Малка поправка: не като всеки асинхронен, а като всеки синхронен.
Стъпков мотор не е предназначен и няма смисъл да се ползва в такъв режим.

Малка поправка:
Двуфазните стъпкови мотори могат да работят на променлив ток с дефазиращ кондензатор, подобно на РД 09, като този режим се нарича редукторен. Навремето (по спомен) се използваше често. Спестяваше се механичният редуктор, като този на РД 09, но въртящият момент е малък. Недостатък е, че има пулсации на въртящия момент, подобни на пулсациите в постояннотоковите, универсалните и асинхронните двигатели без наклон (скосяване) на роторните канали (При постояннотоковите и универсалните се скосява и полюсният накрайник, ако каналите на ротора са прави. Пулсациите се дължат на напречните пулсации на магнитното поле от назъбването на роторните канали, а при асинхронните и на статорните. Проблемът е, че при въртенето на ротора оста на симетрия на магнитния поток през полюса се мести ту отляво, ту отдясно спрямо оста на симетрия на самия полюс. Описано е подробно в "Ел. машини" на Волдек)
Последна промяна от П. Петков на вт сеп 29, 2020 10:57 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
чет сеп 24, 2020 8:27 amkozl написа:
Хабер си немам от стъпкови мотори.
А твърдението,
peppone1 написа:
Всичко зависи от това каква скорост ти е нужна, за да не се окаже този мотор прекалено мощен или прекалено слаб. Така за еднаква мощност и за високи обороти ще е нужен малък размер мотор, а при ниски обороти моторът трябва да е голям.
колко е свързано с реалността :?
Всъщност как се избират стъпковите мотори?
И колко размера е от значение?
Понеже никой не отговори, то шъ ся опитам да Усмивсля горните твърдения на Пеппона :roll:
Немам идея ква е нужната скорост и къде е тази скорост на двигателя или на задвижваното средство и за тва приемам, че стаа въпрос за обороти. И ся излиза, че всичко зависи от оборотите на двигателя, за да не е прекалено мощен или прекалено слаб. Да прекалено мощния може и да задвижи нещата, а прекалено слабия нема да задвижи нищо, но пък ще лапа енергия за да грее и да пее :-D
И понеже Пеппона сакаше примери не с кафемелачки, шъ опиша действителен случай с помпа за вода:
Та налична помпа за вода с двигател 25 kW се ползваше да създава поток в охладителна система на мощен синхронен двигател. По време на продължителна работа на охладителната система с прясна вода, която след загряване се ползва за други последващи процеси в топлообменника вода/въздух се натрупват отлагания, които стесняват отворите и влошават проводимостта на вода, както и Т проводимост вода/метал, а в резултат двигателя почва да прегрява. Съдейки по Т на входяща и изходяща вода, щото дебитомер немаше в системата, началството решава, че му требва друг по-мощен помпен агрегат, който да повиши дебита. И понеже я бех единствения хитроспециалист :roll: ми възложиха да избера помпа и по възможнос налична и по-евтина. При проверка във все още работещия тогава завод за ПА във Видин и на база сверка цени на ПА внос избрах видински ПА с двигател с мощност 75kW, т.е. три пъти по мощен от работещия в момента. Обаче началството опасявайки се от младийо хидроспециалист (тогива бех млад, не като ся) се договорило с Випом за друг наличен помпен агрегат с двигател още по-мощен, ей тъй да има в запас ОБАЧЕ без аз да знам за това. Я бех предвидил запаси и началството се запасило с още мощност и новия ПА, поръчан от началството докаран, монтиран и ме викат на келимчето :? Ков съм бил некадърник и защо 100 киловатовия ПА работи мноо по-зле от наличната помпа с двигател 25 киловата :? 4 пати по-гоуема мощвост, а ефекто в пъти по-малък. :rolleyes:
Еми така е като се съди по мощност, а не по дебит и напор. Оти мощносста е в произведение на дебит и напор, аналогично на U×I. И като напора на помпата е по-малък от геодезичния, дебита е нула, но двигателя ще се върти, ще харчи електроенергия на пусто, без полза.
Та целия тоя пример, е че оборотите са в неразделна връзка с въртящия момент. Щото от спрело положение оборотите са нула и за да има ускорение то требе въртящия момент при 0 обороти да е по-гоуем от съпротивителния момент, иначе прекалено мощния двигател мое и да не завърти чекръко :lachtot:.
Те ти изложение по първото съждение :-D И как прекалено мощният може да се окаже прекалено слаб :lachtot:
А по второто съждение ке има продължение :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Работа със стъпкови мотори - размисли и страсти (отцепена тема)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: