• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
minca - специалист
Здравейте колеги,
Имам стерео усилвател с който искам да озвуча две различни помещения
Възможно ли е с потенциометър да регулирам силата на звука в едно от помещенията ,без да влияе това на силата и качеството на звука във второто.
Изхода на усилвателя е с импеданс 4-16ом
Моля ,някой разбирач да драсне една схемичка!
mkocev - специалист
С потенциометър се регулира нивото на сигнала, преди да е усилен.
Най-добре ще е, от един източник да захраниш два усилвателя и да им регулираш нивото поотделно. Ако ползваш един усилвател , към който може да включиш четири озвучителни тела (2 по 2 стерео) или съгласувани по импеданс към един стерео изход, май няма как адекватно и качествено да регулираш нивото само на единия чифт.
Може да стане с L-pad (потърси инфо в нета), но е за предпочитане да се атенюира сигнала преди усилвателя.
barakuda - специалист
Кажи първо къф е усилвателя.повечето имат баланс ляв и десен канал,може да пуснеш двата в двете помещения.е,няма да е стерео ама-компромис.може да ползваш автокасфон с 4 канала-те си имат баланс предни-задни
krasi92 - майстор
нед юли 18, 2021 8:43 pmbarakuda написа:
Кажи първо къф е усилвателя.повечето имат баланс ляв и десен канал,може да пуснеш двата в двете помещения.е,няма да е стерео ама-компромис.може да ползваш автокасфон с 4 канала-те си имат баланс предни-задни
+1
Ако е готин усилвателя си има регулирането. Явно този не го може това
sstefanov - майстор
нед юли 18, 2021 3:30 pmminca написа:
От какво?
От много неща. Колкото повече подробности ни кажеш, толкова по-точни отговори ще получиш.
mkocev - специалист
Регулирането на нивата на ляв и десен канал, нито е параметър на готин усилвател, нито ще свърши работа (е, зависи от критериите на слушащия :)). В повечето случаи ще се чува "половината" от записа в едното помещение и другата "половина" в другото. Зависи от микса на конкретното парче разбира се, но лично за мен само един канал не става за слушане.
Вероятно, ако автора на темата даде повече подробности, може и някой да предложи решение. На мен, чисто концептуално, ако се търси приличен резултат ми се струва кауза пердута.
Последна промяна от mkocev на нед юли 18, 2021 11:32 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Обикновено стерео усилвателите имат линеен изход.
От него сигналът се подава на някакъв друг стерео усилвател.
Така регулирането на силата в двете помещения става независимо а качеството се запазва.
Е, стига втория усилвател да не е някое дърво.
Пък и читави стерео усилватели вече се намират на много сгодни цени.
:partyman:
mkocev - специалист
Сигнала няма смисъл да се предава от усилвател на усилвател, тъй като усилвателя не е източника на сигнала, а просто го усилва до необходимите нива, че да "разклати" електроакустичните преобразователи, демек говорителите в тонколоните.
От източника на сигнала (компютър, CD, телефон или каквото и да е, което подава аналогов аудио сигнал към усилвателя) спокойно може да се подаде на повече от едно стъпало (крайно или не :)). В случая, това, което автора на темата иска да постигне, не е съвсем постижимо в случай, че целта е удовлетворителен краен резултат.
Към момента се предлагат изключително евтини (китайски) платки с интегрални усилватели (чипове), които в повечето случаи "свирят" по-добре от да кажем 30 годишните бюджетно ориентирани усилватели. Освен платката с чипа, обикновено е необходимо, захранване (например някакво импулсно от лаптоп), малко "направи си сам" подход и човек си спестява преоткриването на топлата вода ;)
  • 1
  • 2

Тема "Изход на стерео усилвател" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: