От мобилни телефони до цифрови камери
Alexcho - напреднал
Здравейте, имам проблем с батерията на PARKSIDE, не зарежда и не работи. Клетките ги замерих 3.8V, като я сложа на гайковерта завърта и спира след секунда - две. Когато лампата на инструмента загасне можеш пак да натиснеш копчето и пак спира след секунда - две. Пробвах да дам ток от друга батерия, покачи малко, но проблемите си останаха. Съпротивлението на клетките съм замерил 14 на всяка. Нещо по платката загрява, но не мога да определя кое, ако може малко съдействие, ще съм благодарен.
kozl - майстор
Батерии на Парксайд има няколко вида.
Основната разлика е, че в последните модели на 20V изхода от батерията е директно от елементите, без ключови транзистори.
Пробвай да заредиш елементите един по един ръчно.
Alexcho - напреднал
пет юни 28, 2024 7:43 amkozl написа:
Батерии на Парксайд има няколко вида.
Основната разлика е, че в последните модели на 20V изхода от батерията е директно от елементите, без ключови транзистори.
Пробвай да заредиш елементите един по един ръчно.
Ама то завърта за секунда и спира, явно някаква защита се включва. И да ги заредя мисля, че няма да се оправят нещата. Видяхме го с един приятел на термокамерата, замерих ме елементите и стигнахме до извода, че чипа е заминал.
Батерията е PAP 20 A1
Дали има някакъв аналог на този чип LGT8P22A? Трябва ли да се програмира или няма нужда?
torbalan - Дървен философ
Гаранцията изтекла ли е?

Малко отговори задавам, но...
Alexcho - напреднал
пет юни 28, 2024 1:10 pmtorbalan написа:
Гаранцията изтекла ли е?

Малко отговори задавам, но...
Гаранция няма…
kozl - майстор
Защитата е в уреда.
Измери напрежението на елементите под товар, за да се отсее съмнението в тях.
А дали ID чипа се е повредил или друг елемент :?
Към всеки елемент има ИС, които следят напрежението на Li-ion елемента и "докладват" на ID чипа. Последният кореспондира със зарядното или с уреда и ако изпрати код, че има елемент с ниско напрежение заряд няма или консумацията спира.
И все пак пробвай с ръчно зареждане.
Alexcho - напреднал
пет юни 28, 2024 1:31 pmkozl написа:
Защитата е в уреда.
Измери напрежението на елементите под товар, за да се отсее съмнението в тях.
А дали ID чипа се е повредил или друг елемент :?
Към всеки елемент има ИС, които следят напрежението на Li-ion елемента и "докладват" на ID чипа. Последният кореспондира със зарядното или с уреда и ако изпрати код, че има елемент с ниско напрежение заряд няма или консумацията спира.
И все пак пробвай с ръчно зареждане.
Докато върти за секунда - две, от 3,8 пада на 3,65
Мога ли ръчно да ги заредя както са на пакет една по една? Дали ще има проблем? Или целия пакет да пусна да зареждам, без да разпоявам нищо, само на положителния и отрицателния извод на целия пакет, преди BMS? Между другото видяхме с камерата, че загрява съпротивлението както си седи батерията разглобена, тоест постоянно грее без товар. Стига до 65-70 градуса, затова се насочихме към чипа.
brum - майстор
Туй съпротвиление къде е? Да не е в балнсиращата верига? Може ли снимка?

Подозирам, че имаш заминала клетка. За да потвърдиш зареждаш всяка клетка до 4.2 волта (така както са си в пакета), пускаш винтоверта за 10 секунди и мериш напрежението на всяка клетка.

И не знам какво е това 14 дето го мериш на всяка клетка, но съпротивление на клетки не се мери с мултицет.
kozl - майстор
Зареждам както са на пакета една по една с платка за 1 елемент. Зареждането трае няколко часа, при мен цял ден за елемент, защото сменям на следващия ден.
Alexcho - напреднал
пет юни 28, 2024 3:44 pmbrum написа:
Туй съпротвиление къде е? Да не е в балнсиращата верига? Може ли снимка?

Подозирам, че имаш заминала клетка. За да потвърдиш зареждаш всяка клетка до 4.2 волта (така както са си в пакета), пускаш винтоверта за 10 секунди и мериш напрежението на всяка клетка.

И не знам какво е това 14 дето го мериш на всяка клетка, но съпротивление на клетки не се мери с мултицет.
Вътрешното съпротивление е 14 на всяка, тоест още стават батериите. Имам си уред за измерване на съпротивлението, знам, че не се мери с мултицет.
Добре де, как да го пусна за 10 секунди, като той след 2 спира?

Мисля, че съпротивлението не е във балансиращата верига, ако тя се пада отдясно. Съжалявам, не съм много наясно с термините...
Изображение

Тема "Проблем с батерия на PARKSIDE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: