От мобилни телефони до цифрови камери
Да сведе глава смирено,
нека бъде му простено!
CZ2130DA - помощник
Здравейте, сетих се още нещо, ако искам да добавя и автоматичен предпазител да кажем 10А как се свърза и имали нужда от такъв на входа преди крушката.
[~220V (Вход) > Ав.Пред (10А) > Крушка (60W) > Контакт (Изход) ]. Идеята ми е да мога с кабел да си включвам едната страна в контакта а другата в захранването примерно.
Благодаря предварително на всеки, който взема отношение по темата. Знам, че за повечето от вас това което питам е смешно и елементарно но за мен е важно и искам да знам как се прави. Благодаря Ви още веднъж, с най-добри чувства.
hidrazin - майстор
Ти по принцип си имаш предпазител в таблото за тоя контакт.
Иначе АП не е излишен но ако ще го правиш така:
нед яну 12, 2025 1:51 pmCZ2130DA написа:
Идеята ми е да мога с кабел да си включвам едната страна в контакта а другата в захранването примерно.
То предпазителя трябва да е ДВОЕН (не два отделни а един двоен).
Защо? Защото единичен предпазител ще ти даде фалшиво чувство за безопасност.
В зависимост как си натикал щепсела в контакта предпазителя може да изключва фазата но може да изключва нулата.
Тогава дори при изключен предпазител, всичко ще е офазено!
:partyman:
P.S.
Жокер. Ако ти се намира трифазен предпазител може да използваш него вместо двоен...
CZ2130DA - помощник
Идеята е че не искам да се стига до изключване на главния предпазител на съответния токов кръг. Тоест искам да изключва при мен. Идеята е това да го събера в една кутия, с оглед на това да е по прегледно и практично. От друга страна искам да ложа предпазител като допълнителна защита в случай че крушката изгори. Въпросната идея е видях, като изпълнение в едно видео на руски радио любител. Не че нещо но просто размишлявам кабела от захранването до контакта не може да се обърне знае се кое е фаза и нула ако трябва ще ги бележа на контакта, така лампата е вързана на фазата, а предпазителя трябва да е вързан паралелно или успоредно като лампата.
hidrazin - майстор
нед яну 12, 2025 2:48 pmCZ2130DA написа:
Идеята е че ...
... че онова захранване 400W или отива в сервиз, или в коша и си купуваш ново/работещо.
CZ2130DA - помощник
Това за захранването не го разбрах.
MamaMy - майстор
Твоето захранване не подлежи на ремонт. Няма нужда да се абиш. Боба знае всичко. :lol:
hidrazin - майстор
нед яну 12, 2025 8:55 pmMamaMy написа:
Боба знае всичко.
Нема ми бараш БоБо ! Особено оня шарения! :-D
P.S. Абе човек, какво да му кажа?
Писахме си и на лични... Направих опит и даже рисувах и малко обяснявах.
Ама той не прави разлика между между последователно и паралелно свързване...
Какви ремонти на PSU-та, какви защитни ламБи, какви предпазители, какво БЕЛЯЗВАНЕ на контакт...?
Ами щепсела кой ще бележи? Ми утре ще тръгне да го включва в някой разклонител...
Най-много да го трясне AC-то или над 300VDC от кондензаторите.
Не на мен тия. Аз искам да спя спокойно.

Електричар майстор по ламБи
MamaMy - майстор
Аз за твоя боб писах. Иначе го оцених още на първия въпрос, но видях, че ти се опитваш да налееш мозък в каца без дъно. :lol:
CZ2130DA - помощник
:( лесно е да се правиш на умен, трудното е да го покажеш - китайска поговорка. За кондензаторите в силовата част знам че са опасни когато са заредени и знам как да ги разредя. Знам също и принципа на работа на едно PSU. Това че нещо не съм разбрал от първия път или съм сбъркал и вие умирате от смях няма да ме откаже да разбера това което ми трябва. В друг форум намерих подобна тема на това смешното дето го мъдрим тук и попаднах на тази схема, която ще споделя с вас да кажете това ли е или пак не е.

Прикачен файл

Schema_1.jpg
Schema_1.jpg (16.74 KиБ) Видяна 237 пъти

Тема "Проверка с пробна лампа на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: