От мобилни телефони до цифрови камери
Lutchezar - майстор
Е нали затова ти пише горе Kozl за ADS....
kozl - майстор
Не съм се занимавал с контролери на Хьорман.
Скоро имах главоблъсканица с подобни на Бенинка и някакъв китайски.
Бенинката е за бариера. Стандартно се захранва от класически траф през грец схема.
Монтажник на системи Бенинка ми предложи платка с акумулатори, която прекъсва връзката от класическия трансформатор и включва
в същите точки акумулаторното захранване.
Е не става с два проводника.
Ако беше само моята бариера досега да съм и направил автономно захранване на тази бариера. Но тя е на ЕС.
Предложих подарък монтаж от мен и ЕС да закупи платката с акумулаторите и нищо не се случва :-D

Поне пиши къкъв е този контролер, тука има доказани търсачи на схеми, може и да му открият схемата.
По схемата може да се разсъждава.
До сега само гадателство.
batkoce - специалист
От прочетеното в този и и още един форум, започва да ми се оформя някаква идея.
Още сме в сферата на гадателството, но имам предположение, че един фабричен блок с UPS функция може да свърши работа. Вероятно няма да са нужни никакви допълнителни неща. Стандартният блок има свързан акумулатор, който се обслужва от самия блок. Този блок ще е свързан с мрежата, а контролерът за врата ще се откачи от мрежата. Стабилизираният изход на новия блок ще захрани контролера на клемите, където е бил преди това акумулаторът. За да не стане някакъв конфликт, добре е техник, който РАЗБИРА материята да погледне на място.
Оригиналният контролер съдържа в себе си такъв захранващ блок с UPS функция, но част от елементите са изнесени в кутийката на батерията и от там идва цялото объркване. Съществува вероятност и да се направи електроника, като добавка към батерията, но лично аз не мога да дам готова рецепта, без оглед и измервания на устройството.

Споменава се напрежение от 23,4 волта, което идва от контролера. На пръв поглед това е недостатъчно за обслужване на батерията, но може да се окаже, че това е изправено, но нефилтрирано напрежение. Тогава нещата се променят. Може да има и други такива "тънкости", за това е добре местен човек да погледне...
adyulgerov - помощник
нед яну 26, 2025 11:09 ambatkoce написа:
От прочетеното в този и и още един форум, започва да ми се оформя някаква идея.
Още сме в сферата на гадателството, но имам предположение, че един фабричен блок с UPS функция може да свърши работа. Вероятно няма да са нужни никакви допълнителни неща. Стандартният блок има свързан акумулатор, който се обслужва от самия блок. Този блок ще е свързан с мрежата, а контролерът за врата ще се откачи от мрежата. Стабилизираният изход на новия блок ще захрани контролера на клемите, където е бил преди това акумулаторът. За да не стане някакъв конфликт, добре е техник, който РАЗБИРА материята да погледне на място.
Оригиналният контролер съдържа в себе си такъв захранващ блок с UPS функция, но част от елементите са изнесени в кутийката на батерията и от там идва цялото объркване. Съществува вероятност и да се направи електроника, като добавка към батерията, но лично аз не мога да дам готова рецепта, без оглед и измервания на устройството.

Споменава се напрежение от 23,4 волта, което идва от контролера. На пръв поглед това е недостатъчно за обслужване на батерията, но може да се окаже, че това е изправено, но нефилтрирано напрежение. Тогава нещата се променят. Може да има и други такива "тънкости", за това е добре местен човек да погледне...
Не става с UPS на 220v.

Какво е изправено нефилтрирано напрежение? За първи път чувам този термин. Може ли малко пояснение.
gogo7777 - майстор
пон яну 27, 2025 4:51 pmadyulgerov написа:

Какво е изправено нефилтрирано напрежение? За първи път чувам този термин. Може ли малко пояснение.
Образно казано....
Преди изправителя са кандидатите. След него се отделят мъжките от женските. Остават само мъжките в надпреварата до достигане на целта акумулатора. Те продължават до следващото препиятствие, висок скок. Който преодолее скока продължава напред към целта. Понеже акумулатора е ненаситна кучка приема всички финалисти..

Това е филтрирано напрежение :wink:
:)
batkoce - специалист
Не говоря за ЮПС на 220 волта.
Когато използваме изправителна схема, а след нея не включим филтър, получаваме изправено напрежение, което не е филтрирано.
Това са основни неща. Трябва да се погледне в някоя книжка или учебник където има писано за изправители.
Ето набързо графиката, но за повече си трябва цял урок. В училище се учеха и може би още се учат тези неща. Аз там съм ги учил, а дори нямам средно-специално образование...

Прикачен файл

IMG_3124.JPG
IMG_3124.JPG (90.98 KиБ) Видяна 344 пъти
kozl - майстор
пон яну 27, 2025 4:51 pmadyulgerov написа:
Не става с UPS на 220v.

За пореден път пишеш, че не става с UPS на 220V, а знаеш ли защо не става?
Измерил си 23,4V напрежение с някакъв уред и не знаеш какво е "изправено нефилтрирано напрежение". Т.е. ти не знаеш какво си измерил, а ние пък трабва да предполагаме, т.е. да гадаем.
В общи линии търсиш съдействие за решаване на задача с много неизвестни. Някои от тях умишлено не споменаваш, защо ли :?

Измери напрежението отново след като добавиш последователно диод с правилната посока (анода към плюса от контролера), а след диода успоредно електролитен кондензатор. Плюса на кондензатора свързан с катода на диода и минуса на кондензатора с минуса от контролера. Кондензатора примерно 10 микрофарада.
Напрежението проверяваш преди и след добавените елемнти. Ако от контролера измерваш само изправено напрежение, то след диода и кондензатора се очаква да е по-голямо с към 40%.

Тема "Модул за зареждане на батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: