От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
Обърнахте ли внимание на буквите по новия предпазител. Той трябва да е бавнодействащ.
Трябва да пише примерно Т10А. На самата схема е написано.
Според описанието на дефекта, проблемът може и да е механичен, например претоварване на мотора. Не е много вероятно полупроводникови елементи да се държат така...
kozl - майстор
То схемата съм я правил аз и такъв беше предпазителя.
Обаче може и да е бил друг, защото преди мен с платката се е занимавал друг и със сигурност и на него са му горяли предпазители, че имаше останали около задвижването.
Надявам се, че е ползвал правилния предпазител, като е гледал по заварения.
Не открих надписи по ел.двигателя поне да преценя според мощността му колко да е предпазителя.
А м-у другото понеже нямах Т10А, след първото късо ползвах Т8А и платката така изкара над месец до следващото окъсяване. При втория път вече бях се подготвил с шепа предпазители Т10А.

Даже първия път като е окъсила, аз се съмнявах в това, че късото е било в платката, а не в мотора, но втория път бях на място и собственоръчно установих, че предпазителите Т10А пукат без да е свързан мотора или квото и да е освен единствено захранването от трансформатора.
ivanovbg - майстор
Казах ти как да ползваш лампа на мястото на предпазителя следващия път.
kozl - майстор
чет яну 16, 2025 1:09 pmivanovbg написа:
Казах ти как да ползваш лампа на мястото на предпазителя следващия път.
Ще подготвя 2 крушки или 1 със здрави къси и дълги да свържа два реотана за 12V последователно и така ще имам товар близо над 110W.
Т.е. над 4А ток ще протича през късото.
Вероятно ако имах термокамера ще мога да визирам пътя на късото. Ама нямам.
И тогава с мултицета ще търся пад на напрежение или ще чакам нещо освен лампата да се затопли, че да го видя :?

Гледах клип как търсят загряване по платката със спрей, но не разбрах какъв е спрея :?
brum - майстор
Обикновен спирт върши работа.

Но това работи за претоварване по-често. За късо дето пада предпазителят веднага по-скоро няма да стане. Но ако можеш да задържиш платката в режим на късо ще е идеално.

И предпазителят задължително бавен! Че с индуктивни товари като моторите имаш по-голям ток при тръгване и бързите не вършат работа.
batkoce - специалист
Да, то пък късото се проявява и без мотор. Остава да са залепнали контакти на релета. Не е изключено и на новите и на старите да се е получило същото.
Например ако има износени лагери, някакви замърсявания по механизмите, замръзнала грес или съвкупност от всичко, може моторът да си е повишил тока и да прецаква релетата. Винаги остава вероятност и за нещо необичайно...

Тема "Късо съединение в платка за управление на врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: