• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Преди да започна да "творя" :) имам въпрос към вас.
Искам с един траф да захранвам три независими захранвания за моите вани. Понеже ще навивам вторичната на трафа се чудя как да постъпя. В кратуната ми изплуват три варианта:
1. Навивам три намотки за всяко захранване.

2. Навивам само една намотка и от нея захранвам три изправителя за всяка вана по един.

3. Навивам само една намотка и захранвам само един по-мощен изправител, от който ще разклоня плюса за трите вани. При това положение минусите на трите ще са общи.

След изправителя(те) ще има линейни регулатори на напрежение. Няма да е рядкост, когато две или и трите да работят едновременно. Също така контролните уреди ще са от тия цифровите A/V метри.

Кой вариант е най-удачен?

Благодаря.
:drinkers:
hidrazin - майстор
Вариант 1
И веднага казвам защо.
- Ще навиваш с по-тънка жица,
- Ще използваш изправители (Грец) за по-малък ток. (питането ти за оня грец 50А го помниш...)
- Галванично ще са разделени. И да омешат нещо между жиците към ваните от отделните захранвания, нищо няма да се случи.
- Утре не е ясно какво ще ти хрумне. Така имаш възможност за вариации...
:partyman:
gogo7777 - майстор
Благодаря,
И аз клонях повече към вариант 1.
torbalan - Дървен философ
По-мързеливия и лесен вариант е 3.

Но според мен - послушай хидрата.
gogo7777 - майстор
Вариант 3 също ми харесваше щото по-малко чаркове ще са ми необходими.
batkoce - специалист
При вариант 1 има още едно предимство. Може да защитиш нещата по такъв начин, че ако стане авария в един от клоновете, другите ще продължат да работят. Не виждам какво важно предимство може да има от другите варианти, че да си струва...
ivanovbg - майстор
То по добре три отделни трафа тогава. Щот при три намотки, едната да окъси и трафа става за пренавиване. Не на последно място е и кпд-то.
gogo7777 - майстор
Да бе да ще окъси.
А и КПД в моите теми не ми трябва.....ама въобще :wink:
gogo7777 - майстор
пон мар 03, 2025 5:48 pmbatkoce написа:
При вариант 1 има още едно предимство. Може да защитиш нещата по такъв начин, че ако стане авария в един от клоновете, другите ще продължат да работят. Не виждам какво важно предимство може да има от другите варианти, че да си струва...
Вариант 2 не е по-различен от 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "С един траф няколко захранвания" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: