От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Преди доста време се бях амбицирал да си направя пункшвайц по тази принципна схема, но си остана само като амбиция. :)
Вместо бутона може да се сложи таймер.....примерно с 555 и транзистор или реле.

Само като идея. Инак не бих се осмилил да ти давам акъл, точно пък на тебе. :partyman:
Прикачен файл:
Силов Контактор.JPG
Силов Контактор.JPG (13.64 KиБ) Видяна 2371 пъти
П. Петков - специалист
ср мар 26, 2025 5:38 pmgogo7777 написа:
Преди доста време се бях амбицирал да си направя пунктшвайс по тази принципна схема, но си остана само като амбиция. :)
Вместо бутона, може да се сложи таймер...примерно с 555 и транзистор или реле. Само като идея.
Схемата е работоспособна, но не и на вторичната намотка, където токовете са много големи. Говорим за стотици ампери.
Проблем е и ниското напрежение на вторичната – няколко волта.
Освен това, през резистора, който е последователно на бутона, текат променливи токове, отпушващи антипаралелните тиристори. Резисторът е нискоомен 50–100 Ohm и ограничава гейтовите токове само в момента на отпушване. След отпушване на сътветния тиристор, още в началото на синусоида, през резистора ток вече не тече, защто е шунтиран от този отпушен тиристор. Вместо галваничен контакт, там транзистор или 555 не могат да се сложат, освен ако не са в диагонала на "Грец" и имат самостоятелно, галванично развързано от контура на тиристорите захранване. При това, в случай на "отворен" тиристорен ключ, напрежението, приложено към контакта, е равно на мрежовото, макар и подадено през първичната намотка на трафа. Жална му майка на този транзистор!
Резисторите, паралелни на диодите, увеличават устойчивостта на тиристорите срещу dU/dt, което при синусоидално захранване 50 Hz не е проблем и са излишни.

Колегата MamaMy Ви е дал тази схема, която е същата, но е начертана по–разбираемо.

Прикачен файл:
post-16103-025396600 1327419244 (1).jpg
post-16103-025396600 1327419244 (1).jpg (30.62 KиБ) Видяна 2301 пъти

Недостатъкът й е, че не осигурява четен брой полупериоди и включването не е еднополярно. Такава схема може да управлява трансформатор на първичната намотка, само ако е изчислен да работи с индукция много по–ниска от тази на насищане на магнитпрвода. При такова "асинхрнно" включване той често ще "изръмжава". Ако работната индукция е близо до насищането, максималнотоковата защита ще сработва гарантирано.
P.S.
Хидра, един колега и приятел купи подобно китайско управление и ми каза, че с него е изгорил много предпазители. След това си е направил самостоятелно управление на гореописания принцип плюс фазово регулиране на захранването. Аз обаче мисля, че тъй като процесът е почти "адиабатичен", фазовото регулиране е излишно, при условие че времето за работа може да се скъси до един или няколко пълни периоди.
hidrazin - майстор
ср мар 26, 2025 10:59 pmП. Петков написа:
Хидра, един колега и приятел купи подобно китайско управление и ми каза, че с него е изгорил много предпазители. След това си е направил самостоятелно управление на гореописания принцип плюс фазово регулиране на захранването. Аз обаче мисля, че тъй като процесът е почти "адиабатичен", фазовото регулиране е излишно, при условие че времето за работа може да се скъси до един или няколко пълни периоди.
Е, изгорил много бушони ... Ми да беше сложил автоматични бре. :-D
Китаеца предлага нещо готово, нещо евтино, нещо лесно за "вграждане"...
За това в червеното - НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН. Най-добре си е да се регулира броя на пълните периоди.
Но ако беше погледнал какво съм писал - стъпка 20ms което си е един пълен период.
Демек ако му сложиш връткята на МАХ като мощност и играеш само с времето би трябвало да имаш възможност за промяна от 1 до 50 пълни периода.
Лошото е че е ограничено до 50 пълни периода или 1 секунда.
Но пък за траф от микровълнова и заваряване на "ламаринки" за литиеви батерийки е напълно достатъчно.
Просто ако се наканя да го сглобя, ще е добре да му пусна един осцилоскоп за да видя какво се случва - кога "пали" в различните комбинации и какво става с трафа.
ДОПЪЛНЕНИЕ: - Тук-там видях отрицателни мнения.
Основно че някои са получили модула е дефектен/бракуван симистор. Те тогава и горят бАшони... :)
Все пак симистор BTA100-800B струва някой лев.
Па той китаеца продава всичкото за някакви си 25 кинта...
:partyman:
P.S. Винаги е удоволствие човек да си побъбри с теб. :)
ivanovbg - майстор
Проблема с насищането много лесно се решава с включването на кондензатор и съпротивление в паралел на първичната на трафа без сложните схеми за изключване.
П. Петков - специалист
пет мар 28, 2025 8:25 amivanovbg написа:
Проблема с насищането много лесно се решава с включването на кондензатор и съпротивление в паралел на първичната на трафа без сложните схеми за изключване.
Включването на кондензатор паралелно на трафа не променя с нищо подмагнитването. Единствено подобрява косинус ф на комплексния товар за източника. Резисторът само ограничава при включване ударния капацитивен ток.
Преди много време един колега и приятел имаше проблем във ведомствената подстанция с радомирската инсталация за компенсация на реактивната енергия – ККУ, която нямаше документация. От добра воля, един месец свалях схема, правех документация, ремонт и настройки на електронния блок – РАРМЕ.
https://dox.abv.bg/download?id=52a31f607d#
Всичко тръгна но:
Известно е, че компенсирането на индуктивния, реактивен ток се прави най–често на вторичната на неголемите разпределителни трансформатори с превключваеми, трифазни кондезаторни батерии, свързани в триъгълник – 220uF. Този капацитивен ток, заедно с индуктивните на товарите се привеждат към първичната и така се получава обща компенсация за захранването. Това обаче не компенсира индуктивния подмагнитващ ток и при ненатоварен траф (Нощно време) силно се влошава косинус ф. Автматиката за компенсацията следи само вторичното напрежение и вторичните токове и хабер си няма за подмагнитването. При трансформатр 1000kVA токът на празен ход не е малък, а глобите за лош ксинус са съществени.
С този колега умувахме как да решим проблема и накрая измъдрихме следната глупост: Техниците вързаха втория, резервен високоволтов кабел към трафа, а другият му край, който стигаше да подстанцията остана да виси. Тъй като разстоянието до захранващата подстанция е голямо, неговият капацитет компесираше подмагнитващия. С други думи, получи се трифазен, високоволтов кондензатор.
Сиромах човек жив дявол!

P.S.
За комуто е интересно мога да кача и схемите, ама надали!
Последна промяна от П. Петков на съб мар 29, 2025 8:37 am, променено общо 1 път.
П. Петков - специалист
чет мар 27, 2025 10:31 pmhidrazin написа:
ср мар 26, 2025 10:59 pmП. Петков написа:
Е, изгорил много бушони ... Ми да беше сложил автоматични бре! :-D
Китаеца предлага нещо готово, нещо евтино, нещо лесно за "вграждане"...(апосиопеза) :)
За това в червеното - НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН. Най-добре си е да се регулира броя на пълните периоди.
Но, ако беше погледнал какво съм писал - стъпка 20ms което си е един пълен период.
Демек ако му сложиш връткята на МАХ като мощност и играеш само с времето би трябвало да имаш възможност за промяна от 1 до 50 пълни периода.
Лошото е че е ограничено до 50 пълни периода или 1 секунда.
Но пък за траф от микровълнова и заваряване на "ламаринки" за литиеви батерийки е напълно достатъчно.
Просто ако се наканя да го сглобя, ще е добре да му пусна един осцилоскоп за да видя какво се случва - кога "пали" в различните комбинации и какво става с трафа.
ДОПЪЛНЕНИЕ: - Тук-там видях отрицателни мнения.
Основно че някои са получили модула е дефектен/бракуван симистор. Те тогава и горят бАшони... :)
Все пак симистор BTA100-800B струва някой лев.
Па той китаеца продава всичкото за някакви си 25 кинта...
P.S. Винаги е удоволствие човек да си побъбри с теб. :)
Хидра, как да сложи автоматични, като в каталога на Шнайдер пише, че след третото късо, термоелектромагнитият трябва да се смени!
Освен това има големи толерансни разлики между граничните токове – Int и It (За нерегулируемите – !,15 и съответно – !,45). От последното следва, че и електромагнитната, която ще изключи, трябва да е буква "В" и "на късмет" е на какво ще попаднеш. Вярно, че за винтовите граничните са 1,3 & 1,6, ама "тънки жички за бушони – ракордеман"– бол! Вместо кварцов пясък става и този, препикан от кучетата в детските площадки.

P.S.
"Но, ако беше погледнал какво съм писал - стъпка 20ms което си е един пълен период."
Погледнал съм и имам един плах, асоциативно–страничен въпрос: "Може ли един безочлив човек да има виждане?" :)
Последна промяна от П. Петков на съб мар 29, 2025 8:44 am, променено общо 2 пъти.
ivanovbg - майстор
съб мар 29, 2025 6:42 amП. Петков написа:
пет мар 28, 2025 8:25 amivanovbg написа:
Включването на кондензатор паралелно на трафа не променя с нищо подмагнитването. Единствено подобрява косинус ф на комплексния товар за източника. Резисторът само ограничава при включване ударния капацитивен ток.
Преди много време един колега и приятел имаше проблем във ведомствената подстанция с радомирската инсталация за компенсация на реактивната енергия – ККУ, която нямаше документация. От добра воля, един месец свалях схема, правех документация, ремонт и настройки на електронния блок – РАРМЕ.
https://dox.abv.bg/download?id=52a31f607d#
Всичко тръгна но:
Известно е, че компенсирането на индуктивния, реактивен ток се прави най–често на вторичната на неголемите разпределителни трансформатори с превключваеми, трифазни кондезаторни батерии, свързани в триъгълник – 220uF. Този капацитивен ток, заедно с индуктивните на товарите се привеждат към първичната и така се получава обща компенсация за захранването. Това обаче не компенсира индуктивния подмагнитващ ток и при ненатоварен траф (Нощно време) силно се влошава косинус ф. Автматиката за компенсацията следи само вторичното напрежение и вторичните токове и хабер си няма за подмагнитването. При трансформатр 1000kVA токът на празен ход не малък, а глобите за лош ксинус са съществени.
С този колега умувахме как да решим проблема и накрая измъдрихме следната глупост: Техниците вързаха втория, резервен високоволтов кабел към трафа, а другият му край, който стигаше да подстанцията остана да виси. Тъй като разстоянието до захранващата подстанция е голямо, неговият капацитет компесираше подмагнитващия. С други думи, получи се трифазен, високоволтов кондензатор.
Сиромах човек жив дявол!

P.S.
За комуто е интересно мога да кача и схемите, ама надали!
Нещо не ме разбра. Кондензатора и съпротивлението са постоянно свързани към трафа и при изключването трептящия кръг размагнитва магнитопровода. Малко подбор е нужен на кондензатора и съпротивлението в зависимост от мощността. Същия проблем имах с шнека на камината когато работеше на ЮПС. Моторчето по същество е трансформатор с навивка на късо. След неопределен брой ( 5-10-20 пъти) включвания пусковия ток задействаше защитата на ЮПС-а. Тема бях пуснал тук. Моторчето е от този тип https://thermvia.bg/produkt/motor-reduk ... 11-oborota , а ЮПС-а 800 ватов.
П. Петков - специалист
съб мар 29, 2025 7:46 amivanovbg написа:
Нещо не ме разбра. Кондензатора и съпротивлението са постоянно свързани към трафа и при изключването трептящия кръг размагнитва магнитопровода. Малко подбор е нужен на кондензатора и съпротивлението в зависимост от мощността. Същия проблем имах с шнека на камината когато работеше на ЮПС. Моторчето по същество е трансформатор с навивка на късо. След неопределен брой ( 5-10-20 пъти) включвания пусковия ток задействаше защитата на ЮПС-а. Тема бях пуснал тук. Моторчето е от този тип https://thermvia.bg/produkt/motor-reduk ... 11-oborota , а ЮПС-а 800 ватов.
За да се получи резонанс на токовете при такава индуктивност, кондензаторът трябва да е с размерите на трафа, а и резисторът силно влошава качествения фактор на кръга и процесът няма да е колебателен. След включване, резисторът трябва да се окъсява от автоматика, а таймер да го включва отново известно време след отпадане на захранването, като го подготвя за следващото включване, което е усложнение. При това, честотата на "швайсването" ще се намали съществено заради това време. За малки товари става, но за големи – не!
ivanovbg - майстор
съб мар 29, 2025 8:28 amП. Петков написа:
съб мар 29, 2025 7:46 amivanovbg написа:
При мен се получава така защото се командва шнека от реле. То изключва независимо от края на полупериода и остатъчната намагнитеност се натрупва. При тиристорно управление и малки токове не би трябвало да има този проблем защото тиристора се запушва при много ниски напрежение и остатъчната индукция в трафа е много малка. При големи токове дори и тази остатъчна индукция е висока въпреки малкото напрежение и се натрупва измествайки точката на насищане на магнитопровода. В един момент напрежението продължава да нараства, а магнитопровода е вече наситен. Тогава трафа престава да има индуктивно съпротивление и тока само от съпротивлението на намотката превишава максималния ток на предпазителя и той гори. Едно добавъчно съпротивление последователно на трафа би решило проблема.
hidrazin - майстор
съб мар 29, 2025 6:42 amП. Петков написа:
Известно е, че компенсирането на индуктивния, реактивен ток се прави най–често на вторичната на неголемите разпределителни трансформатори с превключваеми, трифазни кондезаторни батерии, свързани в триъгълник

Да, а компенсирането на капацитивния, реактивен ток се прави най–често на вторичната на неголемите трансформатори с включването на шунт-реактори (трифазни дросели).
Предполагам преди мнооого години по-голям проблем е била консумираната индуктивна енергия заради големия брой работещи предприятия с огромен брой електродвигатели.
Днешно време е обратното - основен проблем е върнатата капацитивна енергия. Производство и двигатели няма но пък има бол ВЕИ централи присъединени на 20kV и 110kW с "хубави" дълги кабели.
Както и инверторни климатици, импулсни захранвания...
И когато не работят ВЕИ-тата (примерно за фотоволтаиците когато няма слънце) кабелите генерират прилична капацитивна енергия която се връща в мрежата.
(само при мен без реактори бихме връщали средно около 200MVarh месечно в зависимост от сезона...)
И "законодателят" е взел мерки. Количеството използвана/отдадена реактивна енергия се заплаща от всички потребители и производители които са с предоставена електрическа мощност100 kW и повече.
НООООО...
- Цената на консумираната индуктивна енергия е 10% от цената на активната енергия.
- Цената на отдадената/върната капацитивна енергия е равна на цената на активната енергия.
Разликата е съществена. По тази причина много се отказват да компенсират индуктивната реактивна енергия.
Инвестицията е голяма, наказателната цена е малка и инвестицията се връща за много дълъг период от време.
P.S. С колегата си не сте измислили глупост а едно много добро решение - да използвате капацитета на "скучаещ" високоволтов кабел.

Тема "Реле за време ЕРВЦ–С1 - схема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: