От мобилни телефони до цифрови камери
П. Петков - специалист
Здравейте!
Търся електрическа схема на габровско реле за време ЕРВЦ-С1. Проблемът е, че изходното реле включва след времезакъснение, а на мен ми трябва
релето да включва при подаване на захранването и да изключва след изтичане на зададеното време.
Вариантът с допълнително външно реле за 230 волта не ме устройва, пради липса на място в блока за управление.
Правя с подръчни материали схема за управление на вехтозаветен пунктшвайс, на който силовата част съм правил преди 50 години и оттогава стои като паметник, като съм го включвал инцидентно само със щепсел.
(Навремето, срещу техникума "Сталин", в една уличка, имаше ТПК "Атанас Романов" и там ми навиха макарата на трафа. Сега там е кварталът "Зона Б5".)
Прикачен файл:
пунктшвайс.jpg
пунктшвайс.jpg (112.07 KиБ) Видяна 3908 пъти

Схемата е известна и осигурява подаване на четен брой полупериоди, като включването е винаги през положителния, а изключването след изтичане на отрицателния полупериод.
При такава функция на релето се налага на педала за включване да се сложат два отделни контакта, работещи едновременно, като задържането им във включено състояние трябва да е до края на цикъла.
При втората функция на релето, схемата се опростява, а натискането на педала е еднкратно и не изисква задържането му във включено състояние до края на цикъла.
Прикачен файл:
пунктшвайс2.jpg
пунктшвайс2.jpg (108.88 KиБ) Видяна 3908 пъти

Имам няколко япoнски релета OMRON H3C, които стават, но за тази глупост ми е жал да ги слагам, а и имам щение да се отърва от габровското.
Мисля, че може да му се бръкне в карантията и да се преправи.
Давам половин царство заедно с царската дъщеря. (На някой превтасал ерген, за да му зачерня къщата!)
ivanovbg - майстор
Отвори го и погледни, трябва да има и нормално затворени контакти.
П. Петков - специалист
Вътре, самото реле е с бобина за постоянно напрежение 48 волта и е стандартно, подобно на полските R15 или на харманлийските РМ 300, или каквито там бяха. РМ 300 май ще да беше за променливо 220 волта, имаше късосъединена навивка на ярема и реманентна междина. На релето са свалили външната прозрачна капачка и са го натикали в гнездо на кутията. То е с единадесет пера на цокъла и има три пълни превключващи групи (3PDT). Всичките са изведени на цокъла, което се вижда и на двете схеми. Не мога да се сетя как да ползвам нормално затворените контакти при сегашната функция.
Двете вериги – за захранване на релето и за управление на гейта на Th1 са разнопотенциални!!! Ако някому схемата и принципът на работа не са много ясни, мога да обясня. Ама надали!
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 9:41 am, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Аз имам малко страничен въпрос.
Кое налага задържането да се съобрази с време? Ръчното управление от оператора на апарата с бутон или пeдал не е ли достатъчно?
ivanovbg - майстор
То ще стане лесно, но схемата ми се гледа грешна. Още с подаването на захранването, кондензатора С1 се зарежда и след зареждането му тиристора ТН2 се отпушва и е постоянно отпушен през всеки положителен полупериод, независимо дали си натиснал бутона и на двете схеми.

Де факто през положителния полупериод ще тече ток винаги през трансформатора.

Незнам какво налага превключването да е точно през положителния полупериод.
Последна промяна от ivanovbg на пет мар 14, 2025 7:45 am, променено общо 1 път.
П. Петков - специалист
При първата схема, ако отпускането на педала стане преди края на цикъла, релето ще изключи и заваряването ще се прекрати преждевременно.
При втората, еднократното натискане стартира процеса и педалът може да бъде отпуснат без да се ангажира вниманието и за него, което е по–удобно.
Цялата история на тази глупотевица е дълга и свързана с една пещ на ГДР – WS100, която преди години ми подариха доста пооскубана и неработеща.
Успях да я възстановя по таблицата на истинност на ключа, Като направих ново опровадяване и сложих две допълнителни релета, но носачите на рафтовете и самите решетки ги нямаше.
Това наложи да правя носачи и решетки от неръждаема стомана ф6 мм и да ги заварявам на пунктшвайс. Експериментално времето за заваряване е 5,5 секунди и да се натиска педалът непрекъснато е непрактично.
Камерата на пещта е от неръждаема стомана, има мощен вентилатор за циркулация и работи добре. Два пъти в нея пекох хляб и правих крем карамел.
Вкусът на хляба няма нищо общо с магазинния!
Прикачен файл:
пещ.jpg
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 12:21 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Всички пункшвайси дето съм виждал са с педали с пружини дето притискат материала между човките като чак в долно положение се натиска ключето и се държи до приключване на заварката и изстиването й. Тоест педала се отпуска секунда след приключване на заварката. Ако се пусне педала веднага след приключването, отпада натиска на човките и съответно материала се разделя защото заварката е още мека.
П. Петков - специалист
пет мар 14, 2025 7:35 amivanovbg написа:
То ще стане лесно, но схемата ми се гледа грешна. Още с подаването на захранването, кондензатора С1 се зарежда и след зареждането му тиристора ТН2 се отпушва и е постоянно отпушен през всеки положителен полупериод, независимо дали си натиснал бутона и на двете схеми.

Де факто през положителния полупериод ще тече ток винаги през трансформатора.
Схемата не е грешна!
Принципът е следният:
Прикачен файл:
пунктшвайс2.jpg
пунктшвайс2.jpg (108.88 KиБ) Видяна 3789 пъти

Ако релето не е включено двата тиристора са запушени. Нямат гейтови токове за управление.
При натискане на SW1, независимо в кой момент e мрежовата синусоида, контактите TIMER1 и 2 подават захранване на диода D1 и той само през положителния полупериод отпушва Th1. Същевременно кондензаторът C1 се зарежда още в началто на момента на включване на Th1, тъй като до отпушване на този тиристор той няма как да се зареди. Двата тиристора са запушени и минуса на кондензатора няма връзка с нулата. През следващия, отрицателен полуперид C1 се разрежда напълно през гейта на Th2 и чака ново зареждане през Th1. Ако релето отвори контактите си през отрицателния полупериод, Th2 вече е отпушен и в края на полупериода се запушва. При изключване на релето през положителния полупериод C1 вече е зареден и ще отпуши Th2 през следващия, отрицателен полупериод, като той ще е последен за трафа.
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 12:21 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Да прав си, но не разбирам нуждата да тръгва от положителния полупериод. Ако тръгне от отрицателния какво се случва? Винаги след отпадане на гейтовото напрежение тиристора е отпушен до края на полупериода и изключването е винаги след края на полупериода.

Отделно не тръгва от началото на полупериода, а може да тръгне и по средата или почти накрая на положителния полупериод, което според мен обезсмисля цялото усложнение.
П. Петков - специалист
пет мар 14, 2025 7:57 amivanovbg написа:
Всички пункшвайси дето съм виждал са с педали с пружини дето притискат материала между човките като чак в долно положение се натиска ключето и се държи до приключване на заварката и изстиването й. Тоест педала се отпуска секунда след приключване на заварката. Ако се пусне педала веднага след приключването, отпада натиска на човките и съответно материала се разделя защото заварката е още мека.
Така е при професионалните машини. "Долното" положение се нарича провал в електрическите апарати – релета и контактори.
Такава механика не ми се прави! Педалът има само бутон за включване и няма връзка с механиката. Натискът трябва да е постоянен и го осигурявам с десеткилограмова тежест, висяща на подвижното рамо. След изстиване отварям човките ръчно въпреки яростната съпротивата на тежестта.
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 12:23 pm, променено общо 1 път.

Тема "Реле за време ЕРВЦ–С1 - схема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: