ivanovbg написа:Защо е нужно да се замразява и възможно ли е без замразяване да се постигне добро изсушаване. Все пак изпарението е ендотермичен процес и температурата сама ще си спадне в камерата.Понятието "ендотермичен процес" е от химическата термодинамика и се отнася до химически реакции, протичащи с поглъщане на топлина. Няма абсолютно никакво отношение към сушилните процеси.
Нагревателя задължителен ли е или е само за съкращаване на сушилния процес.
По-горе съм описал всички процеси на сублимационно сушене във вакуум. Ако ги беше прочел, нямаше да питаш.
А ако си ги прочел и питаш, то не виждам смисъл да отговарям.
ivanovbg написа:...Пропусна шок-фризера, само той достига четирицифрена сума.
Така че както виждаш един бойлерен водосъдържател за около 50-тина лева и вакумпомпа за 200 не е четрицигрена сума, а като разход на ток на помпата за 24 часа ще е 5киловатчаса или лев и малко в пари.
Ако мислиш да минеш без него, вземи изсуши три-четири кайсии от компот, и ако ти хареса вида след сушенето, покажи резултата. Аз съм сушил замразени в обикновен фризер - сушат се, ама приличат все едно някой вече ги е ял.