Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

не съм сигурен дали това е правилното заглавие, но бих бил много благодарен, ако някой сподели мнение и опит за следния казус:
1. Двуетажна къща (собственик съм на първия етаж), строена 71ва, бетонна конструкция и тухли "четворка";
2. Къщата е строена с морски пясък... арматурата беше изядена още преди 20 години, като падна мазилката на няколко места, по спомен имаше пукнатина по една от плочите в т.н. антре което е с 2 външни стени.
3. Стените са от вече рушащ се и напоен с миризми хоросан, за качеството на цимента при зидарията - къде е имало, къде не.

Генералния проблем - шум от втория етаж, при това не просто от говорене, музика и т.н., но осново от тропане и ужасни вибрации. В последствие беше сложен гипсокартон + вата, което според мен го прави още по-зле, не му разбирам но все едно резонира и тътена е ужасен. Общо взето сме 2 отделни семейства (наследствен имот), но чувството е, че сме едно голямо цяло, особено когато децата се активират.

Въпросите:
1. Бях посъветван (имайки в предвид нужната височина) че може да се излее втора плоча от моята страна + допълнителни колони и подсилване или замяна на съществуващи - как ви се струва тази идея?
2. Ако приемем че плочата (без пестене на материали) се направи, трябва ли да се предвидят допълнително сантиметри за шумоизолация след това?
3. Прочетох в няколко форума, че подобен вид "подобрения" изискват и реморт по стените, т.е. да не се опират в старата плоча например, както и прозорците да не се захващат за стария трегер с цел намаляване на вибрациите.

Абе с две думи, ако изключим покупка на нов имот или полит-коректни разговори с обитаващите втория етаж, може ли да се постигне нещо адекватно от чисто техническа гледна точка? Много благодаря!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юни 02, 2025 11:09 pmmreji написа:
...
2. Къщата е строена с морски пясък... арматурата беше изядена още преди 20 години, като падна мазилката на няколко места, по спомен имаше пукнатина по една от плочите в т.н. антре което е с 2 външни стени.
... качеството на цимента при зидарията - къде е имало, къде не.

Генералния проблем - шум
Само се записвам, да следя отблизо сагата
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юни 02, 2025 11:09 pmmreji написа:
...

Абе с две думи, ако изключим покупка на нов имот или полит-коректни разговори с обитаващите втория етаж, може ли да се постигне нещо адекватно от чисто техническа гледна точка? Много благодаря!
alright alright alright Ako забравим небивалиците за втора плоча и тотално компрометираната сграда... Напръскай тавана с монтажна пяна...
gogo7777 - майстор
Всичко е просто...
Траябва само шумо изолация, също паро, водо, термо и влаго изолация. Елементарно е....слага се дебел найлон под плочата.....може и геотекстил за тавани :lol: После окачан таван с вата отгоре..... :drinkers:
iliya_i - майстор
Аз се обзалагам, че върху плочата няма замазка и съответна изолация.
Ходи се директно върху бетонЯ, постнлан най-много с някой балатум.

Та ако инвестираш част от разходите за фибран + ламинат от горна страна на плочата, нещата ще се подобрят значително.
А и ще ти излезе по-евтино.

ПП. Това е втора тема вървяща в момента за междусъседски проблеми. Осъзнайте се, че когато сте принудени да живеете заедно, егото на е най-добрия съветник и за двете страни. Най-доброто решение е в съвместните действия.
resistbody - майстор
Като знам как се излива плоча във въздуха не мога да си представя как се прави втора плоча ПОД съществуваща, обратното е възможно но това абсолютно НЕ...

Пусни я за продаване и вкарай няколко мангала да я разглеждат... веднага ще има ефект в отношенията със съживущите...

Другото е, че има и хора дето птичките и жабите им пречат, да не си то тях..
Доколкото са ме консултирали по сходни въпроси - ударен шум се тушира с еластичен слой над плочата (т.е. при съседа), а изолацията с вата под плочата би трябвало да върши работа срещу говора и глъчката (въздушния шум). Шума обаче и свързаните с плочата стени го пренасят.

Тема "Втора плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: