• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
пет юли 04, 2025 6:21 pmBeTaTesTeR написа:
Не ми е съвсем ясно как точно ще ги монтирам на сандвич панелите ама да стигна до там. И дали само на панелите или ще трябва да им направя и рамка от профили заварени за констукцията.
Разбира се, че ще трябва да си направиш рамки за прозорците към конструкцията. В зависимост от тях може после да се импровизира за "ветроопорки" :wink:

Конструкцията не е голяма и търпи компромиси :wink:

Давай смело :partyman:
PIP - майстор
Защо беше нужно да сваляш тавана, в работилница височината е важно предимство. Не знам за какво ще я ползваш тая работилница, но широка врата, шумоизолация, светлина са важни неща да се знаят преди да се прави нещо, как така строиш нещо без да знаеш предварително даже какви прозорци ще слагаш.
MamaMy - майстор
Направи ми впечатление лошия избор на прозорци. Това са малки прозорци за баня или тоалетна. За малко повече пари ще има 4 пъти по-големи. Той обкова е на същата цена, а той е голям процент от цената. Това таванче иначе не е лоша идея. Никой на казва, че трябва да е от край, до край. Може да е отворено в средата и да са два джоба от двете страни. Като дълготраен склад си е супер. Може да се ползва за съхранение и на дълги неща. Примерно стълби, греди, тръбно скеле и др. Просто ще бъдат стъпили в двата края. Добре си е таванчето. За врата може и да си я направи сам. Винкели дал бог. Електрожена му е в ръцете. Ламарина, фибран ламарина. Това е термопанел направи си сам за пълнежа. :)
gogo7777 - майстор
съб юли 05, 2025 2:01 pmMamaMy написа:
Никой на казва, че трябва да е от край, до край. Може да е отворено в средата и да са два джоба от двете страни.
Много разумно и практично. Може и само от едната страна :supz:
Малките прозорчета са за предпочитане ако работилницата ще е железарска. Ще трябва и един вентилационен отвор в най-горната част на стената срещу вратата.....под билото :wink:
nikolson - майстор
съб юли 05, 2025 9:38 amPIP написа:
Защо беше нужно да сваляш тавана, в работилница височината е важно предимство. Не знам за какво ще я ползваш тая работилница, но широка врата, шумоизолация, светлина са важни неща да се знаят преди да се прави нещо, как така строиш нещо без да знаеш предварително даже какви прозорци ще слагаш.
Преди обяд се канех да напиша това. Сега само ще добавя някои неща. Пише, че таванът ще е на 2.50м. Да го сваляш? Даже трябва да е по-висок.
Удобна врата, от удобна страна за внасяне на машини и материали.
Прозорец от страна, позволяващ евентуална работа с дълъг материал.
BeTaTesTeR - специалист
Тавана финално ще е на 2.50м, няма да го свалям повече. Прави сте, но забравяте, че работилницата е малка, вътре ще дойде 3.65м на около 4м. Колкото и да е висок тавана, кой знае колко едрогабаритни неща не могат да се работят вътре. Максимум врата метър на два, пейка, маса и подобни неща. А и трябва някъде да си държа инструментите, всичко ми е затрупано и гараж и по приземния етаж има какво ли не. На таванчето ще събера по-рядко използваните неща, трябва ми това пространство. Ако сложа всичко в работилницата всичко ще се затрупа и няма да има къде да се завъртиш, камо ли да работиш нещо. А и тавана си мисля да е плоскости OSB подпряни на винкели заварени по околните профили, ако пък толкова ми пречи ще мога да ги вдигна, няма да е някакъв монолитен таван.
Иначе смятам основно да заварявам там, естествено без рязане и пилене с ъглошлайфа няма да мине. Затова ме е страх да слагам много големи прозорци, защото искрите от ъглошлайфа ще ги съсипят. Но може да сложа примерно един такъв ЕДНОКРИЛ PVC ПРОЗОРЕЦ 75Х115
Отвора за вратата съм го оставил 1.05м. и вратата е към площадка още около 3.70м, което е плочата на вкопано мазе и над него ще има навес, така, че нещо много дълго може да излезе натам. Смятам да си направя маса два на един метър, ще я направя на колела и ще може да минава през вратата и да излиза навън под навеса на по-широко. Работилницата е на такова място, че е много трудно да се донесат големи и тежки неща. Кой знае какви машини няма да има, една маса, ще си наредя там електрожен, телоподаващо, ВИГ, плазма, бутилките, там дребните машинки ъглошлайфи, ще накача по стените дреболии, някое малко стелажче ако остане място и това ще е работилницата. Не очаквайте някакво голямо производство да стартира. Пак съм доволен, защото ще имам маса и ще мога да вляза да се позанимавам по половин-един час и като реша само гася тока и заключвам. А не като сега, като тръгна да правя нещо половин час изкарвам инструменти на двора и половин час ги прибирам след това, ако не и повече. И нямам свестна маса, защото не мога да оставя желязна маса да ръждясва на открито. И аз искам 50 квадрата хале, но това е най-доброто, което мога да направя за момента.
Някой спомена вентилационен отвор, задължително ще направя някаква аспирация, няма как, като се заварява с електроди пушека много бързо се натрупва. Само се чудя дали да сложа някакъв обикновен кухненски аспиратор или да търся канален вентилатор и за него да хвана някакъв гъвкав въздуховод, така ще мога да го движа и да го нагласям по-близо до заварявания детайл.
MamaMy - майстор
Аспирация си направи ти. Тез кухненските са калпави. Направи си една фуния от поцинкована ламарина и я окачи с тел на една тръба по дължина на помещението така, че да може да я пързаляш напред-назад. Сложи тръбата от страната на масата и прозореца. Така като се наложи да режеш нещо на масата искрите ще бъдат в обратната на прозореца посока. Отделно на това светлината от прозореца ще осветява масата, а ти няма да си хвърляш сянка върху работата. Помисли от сега за отоплението. Все ще се наложи зимата да свършиш нещо там. Едни ножове да наточиш на шмиргела или да се скатаеш от жената за един час няма да мръзнеш я. Комина ако мислиш да имаш такъв, трябва да е на отсрещната на вентилацията страна. Дали зидан отвън или само кюнец през стената няма голямо значение. Мога да ти предложа да си направиш мини печка на дърва от стара газова бутилка. В нета има доста сполучливи решения точно от това.
BeTaTesTeR - специалист
За отоплението мисля да сложа един стар, но работещ климатик, който имам, хем и охлаждане ще има лятото. Малко кофти, че ще събира прахоляка от въздуха ама ще се съобразявам.
Мислих и аз за печка някаква да си направя, то имам и две тип чудо от тея с кофите, които не се ползват. Ама трябва да се занимаваш да я палиш, пак някакво място ще заема, колкото и малка да е. Трябва кюнеца много добре да се изолира където минава през сандвич панела за да не го стопи. Ще пробвам с климатика, така и така го имам и само събира прах на тавана.
MamaMy - майстор
Ти си знаеш най-добре къде те сърби. Иначе знам цели две работилници които имаха климатици и се пробваха да се топлят с тях. Всичко приключи за няма и месец при бобиньорите. При сервиза на дребни битови електроуреди май изкара една зима. Сега са ги ремонтирали за пореден път и си ги пазят само за охлаждане в най екстремните моменти. Щом и лятото карат на вентилатори смятай... Явно битовите климатици въобще не са подходящи за производствени помещения. Не съм ги разпитвал какво им се поврежда, но предполагам. Там постоянно има пепел и нещо гори пуши. Заварява се постоянно и все разни лакове и смоли се изпичат.
  • 1
  • 2

Тема "Строежа на работилницата започна!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: