Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Накратко за къщата:
• двуетажна къща строена през 50-те
• само гредоред м/у етажите, и м/у вторият етаж и покривът.
• 8м на 8м
• Каменни основи, тухление стени 25см, почти сигурно липса на колони.
• Четирискатен покрив

Прикачен файл:
image_2026-05-02_142721105.png
image_2026-05-02_142721105.png (16.28 KиБ) Видяна 248 пъти

Ще правя основен ремонт на 2-рият етаж и ще подменям гредореда и покрива с нови. Планът ми е да премахна всичко до голи стени, включително и тухленият надзид. След това следва нов стомано-бетонен пояс -> нов гредоред -> нов надзид -> втори стомано-бетонен пояс -> нова дървена покривна конструкция.
Искам да увелича подпокривното пространство, затова и новият надзид който мисля да е поне 700мм височина над първият пояс.

Основно ме интересува:
• Как се случва полагането на гредореда и след това изграждането на надзида. Дали в поясът се оставят стъпки, в които после да легне гредата, или надзида се зиди около тези греди,които ще бъдат анкерирани в надзида?

Снимки от сегашното състояние на покрива:
https://ibb.co/yntBcJTJ
https://ibb.co/4RDRGXYp
https://ibb.co/MkWQT8P6
MamaMy - майстор
Гредореда не е лош. Защо ще го махаш? Прави си пояс и сменяй покрива. На този гредоред свали таваните с рогозките и пръстта. Сложи вата и го затвори от горе ОСБ. Отдолу си правиш конструкцията и кеф ти картон, кеф ти окачен таван.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Почти + 1 ... Ако няма да променяш височина на тавани, гредоредът си е ОК. Аз бих оставила кьортавана... Опит от практиката ми.
съб май 02, 2026 7:19 pmMamaMy написа:
Гредореда не е лош. Защо ще го махаш? Прави си пояс и сменяй покрива. На този гредоред свали таваните с рогозките и пръстта. Сложи вата и го затвори от горе ОСБ. Отдолу си правиш конструкцията и кеф ти картон, кеф ти окачен таван.
Честно казано не съм смятал ,че оставянето на гредореда е вариант.
А за пояса, искам да направя нов надзид с увеличена височина.
MamaMy - майстор
Ако искаш да правиш обитаем етаж...Все едно ще строиш къща на ново върху калпава основа. Ти нямаш основа пич. Къде са ти колоните. При едно земетресение стените ще се нагънат. Нямат достатъчно дебелина защото не са проектирани за тази височина. Ако си отлееш цяла плоча, тя ще се плъзне на страни по старите основи. Нямаш шанс,
hidrazin - майстор
съб май 02, 2026 7:49 pmone_more написа:
А за пояса, искам да направя нов надзид с увеличена височина.
Ами погледни си строителните книжа и най-вече разрешението за строеж.
Какво ти пише в проекта? :?
:partyman:
съб май 02, 2026 8:51 pmMamaMy написа:
Ако искаш да правиш обитаем етаж...Все едно ще строиш къща на ново върху калпава основа. Ти нямаш основа пич. Къде са ти колоните. При едно земетресение стените ще се нагънат. Нямат достатъчно дебелина защото не са проектирани за тази височина. Ако си отлееш цяла плоча, тя ще се плъзне на страни по старите основи. Нямаш шанс,
Не, не се опитвам да тръгвам по този път, просто искам да го позлвам като склад нищо повече.Няма да се живее там :yawinkle:
MamaMy - майстор
Да, но ти по закон имаш кота било и кота корниз. За първото забрави да го нарушаваш. Ще те накарат да гътнеш цялата къща. Второто по-може ако при ремонт имаш промяна на типа на покрива, но това пак без разрешително и проект няма да мине. При мен идваха едни младежи от кадастъра и без дори да се доближават до къщата с една лазарна рулетка си свалиха размерите в няколко точки. Въведоха ги в един таблет и той им каза всички останали размери. Тя геометрията е измислена много преди нас. Внимавай да не изгориш като факел.
нед май 03, 2026 2:52 amMamaMy написа:
Да, но ти по закон имаш кота било и кота корниз. За първото забрави да го нарушаваш. Ще те накарат да гътнеш цялата къща. Второто по-може ако при ремонт имаш промяна на типа на покрива, но това пак без разрешително и проект няма да мине. При мен идваха едни младежи от кадастъра и без дори да се доближават до къщата с една лазарна рулетка си свалиха размерите в няколко точки. Въведоха ги в един таблет и той им каза всички останали размери. Тя геометрията е измислена много преди нас. Внимавай да не изгориш като факел.
Благодаря, това е хубав съвет.

Тема "Подмяна на стар гредоред, двоен пояс." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: