Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Имам къща, която е на 2 етажа + таванско. Покрива е с дървени греди и обикновени керамични керемиди.
Къщата е на около 50 години, правена е края на 70-те.
Като гледам, вече е бил частично ремонтиран покрива, преди може би 10-15 години.
За съжаление, част от гредите са наядени от дървояди, самият покрив тече и състоянието на керемидите е доста лошо.

Поради това, ще трябва да се направи ремонт на покрива и смятам да има повдигане на стените.

Самото под-покривно пространство е с размери от около дължина 7.8м, широчина 6.7м, височина на стената в най-ниската точка 0.9м и най-високата точка - 3м.
Ъгъла на покрива е около 30* (+-2*, в зависимост дали широчината не съм я разменил с дължината).

Идеята ми е стените да се повдигнат от 0.9м на 1.8-1.9м. Върха (билото) ще бъде оставен да е същият - 3м.
Желая таванското помещение да бъде усвоено по-добре и да се използва за жилищно.
Идеята ми е да заменя дървената конструкция и керамичните греди с метална конструкция и сандвич панели (ТехноПанел PIR, 100мм).

Доколкото успях да разуча, сандвич панелите на ТехноПанел са адекватни като качество, като е препоръчително да е PIR и 100мм като дебелина.

Имам и изготвен архитектурен/инжинерен план за покрива, но той е вече стар - изработен е без повдигане на стените и покривните панели не са изчислени с точност (само някаква груба сметка). Но не е проблем да се преправи.

Може ли някой да изрази мнение, дали цялостно идеята е адекватна?
gogo7777 - майстор
В какво ще укрепиш желязната конструкция?
ср юли 08, 2026 5:27 pmgogo7777 написа:
В какво ще укрепиш желязната конструкция?
Със сигурност ще се изгради пояс на повдигнатата стена, та предполагам на него ще се закрепи конструкцията.
gogo7777 - майстор
А пояса какво ще го крепи?
MamaMy - майстор
Като видя пояс направен околовръст само на външните стени и ме лови офтикарията. За да ползват евентуално 5-10м2 таван правят глупости. Не, че няма възможности, но те не ги правят.

Тема "Ремонт на покрив на къща с метална конструкция и сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: