• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
Чертежите са много добри. Няма какво да се коментира по тях и конструщцията.
Обаче ти искаш да повдигнеш с още метър колоните без да променяш ъгъла при билото. Това компроментира малко чертежа и проекта. Билната греда, както и двете прилежящи към нея в модула ще трябва да се преизчислят. Обърни внимяние, че не са подпрени в средата, а някъде по линейната проекция на гредата. Стрехите ще трябва да се намялят също. Най-горните столици може спокойно да се заменят със СВ П-профил лежащ на перата си, вместо зададения по чернежа UPN профил.
:drinkers:
чет юли 09, 2026 6:41 pmgogo7777 написа:
Чертежите са много добри. Няма какво да се коментира по тях и конструщцията.
Обаче ти искаш да повдигнеш с още метър колоните без да променяш ъгъла при билото. Това компроментира малко чертежа и проекта. Билната греда, както и двете прилежящи към нея в модула ще трябва да се преизчислят. Обърни внимяние, че не са подпрени в средата, а някъде по линейната проекция на гредата. Стрехите ще трябва да се намялят също. Най-горните столици може спокойно да се заменят със СВ П-профил лежащ на перата си, вместо зададения по чернежа UPN профил.
:drinkers:
Ще бъде преправен проекта. Но аз смятам да повдигна само стените, без да повдигам билото. Това ще доведе до промяна на ъгъла и доколкото го изчислявах, ще стане намалее от ~30* до около 15*.
MamaMy написа:
Не си уточнил между покрива и последния етаж какъв е финала. Гредоред или плоча. Ако е плоча има шанс да ти се случат нещата правилно дори и без колони надолу. Ако е гредоред обаче филма е по-сериозен. Плочата преразпределя натоварванията и до някъде задържа стените странично, но сеизмично стои много по-зле защото втвърдява конструкцията. Ако няма и колони положението съвсем се сговнясва. Колкото и да си зле по физика и геометрия все можеш да си представиш две форми. Едната е , а другата е Λ. При натиск от горе втората винаги ще тича да се разкрачва защото няма основата която да я спъне.
От друга страна плочата спъва стените за да не е къщата , но пък при хоризонтален земетръс има склонност да се плъзга на страни все едно тази фигура да я бутнеш странично .
По тези причини има проектанти и архитекти които съобразяват всичко от-до. Ако на двуетажна сграда просто вдигнеш още един етаж ще стане все едно на последната фигурка и удължиш краката с 1/3. Тя ще стане още по-нестабилна.
Ще гледам да направя снимка на какво е в момента или утре една схема да нарисувам набързо.
В момента, между всички етажи е плоча. Тухлената стена на подпокривното пространство е също разположена върху плоча.
Текущият покрив в момента е с дървен гредоред и колони.
В дадените чертежи, има предвидени хоризонтално разположение профили на върха на колоните. Обсъждал съм го и съм го възложил на проектакт точно да изготви чертежите. Не съм ги правил аз, единствено съм дал каква ми е идеята на проектанта.

За самата земетръсоустойчивост - при положение, че е на същото разстояние до Перник както София с оглед на онова земетресение преди 10-15 години, няма и една пукнатина. Замислял съм се за добавяне на колони от външната страна, но според проектанта и един архитект - нямало нужда.

А за физиката - нея си я взех... за разлика от Съпротивление на материалите 1 и 2.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на покрив на къща с метална конструкция и сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: