Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Доколкото разбрах, Sd е един от важните показатели, характеризиращи паропропускливите мембрани. Но моля Ви обяснете с думи прости на мен неукия по тази тънка в прекия и преносен смисъл материя кое е по-добре - Sd =0.01, 0.02 или 0.05. Срещах най-често тези стойности. А т.н. консултанти в някои борси бяха по-зле и от мен като ги питах.
За теглото/м2 е ли вярно, че колкото по-тежка, толкова по-добре?
Уважаеми и уважавани специалисти по покриви, от кои мембрани да бягам - това ако имате желание на лични.
Приятна вечер!
8180 - майстор
Ще опитам частично да отговоря.
Ако става дума за паропропускливи мембрани, по-малкото число означава по-голяма пропускливост.
Физическият смисъл на Sd (дифузно еквивалентна дебелина), с размерност [m] e: дебелината на слоя въздух в метри, който има същата като мембраната пропускливост. Мембрана с Sd=1m пропуска колкото 1m въздух.
По-подробно това е изложено в един хубав пост на колегата AntonBM:
viewtopic.php?p=218302#p218302

Хубаво е все пак, че намираш данни в тази дефиниция, с доста разбираем физически смисъл.
Често се срещат изразени в други размерности (вероятно руски или стари) - чрез налягане, площ, време и маса. На мен не са ми много ясни, пък и не са ми трябвали.
Наскоро в една от темите колегата Profy писа малко по този въпрос - виж с Търсачката, ако ти трябва.

Според мен, НАЙ-ОБЩО, от по-тежките мембрани може да се очаква по-лоша пропускливост, но са меродавни данните от производителя (сертификата), заедно с механичната якост, устойчивостта на UV и пр.

За конкретните марки - не знам.
Нямаше да е лошо да споменеш за къде точно в покривната система търсиш мембраната, да не стане грешка.
Цифров, сложи някое по-човешко име man. То вярно, че много по-често ни питат за ЕГН или номера на банкова сметка, отколкото за името ни.
Шегичка ей, да не го вземеш навътре:)
Паропропусклива, дишаща, пародифузионна мембрана, фолио - тези имена съм срещал най-често. ТИ между ребрата, дървена обшивка, мембрана, двойна скара - питаш за къде точно.
Та казваш да предпочета такава с Sd=0.01
Относно коментара ти, че по тежките са с по-лоша паропропускливост виж какво пишат ондулин за паропропускащите си фолиа:
За Ондутис 90/110 - паропропускливост>40г/м2/24ч те са 90 или 110гр/м2
за Ондутис 1300в - паропропускливост>1700г/м2/24ч 135гр/м2.
Без дълбока теория, но като потребител ми се ще да съм поне малко наясно с материята.
marmoz - специалист
Като лаик ЩЕ ОТГОВОРЯ,"орентираи се по цената". :)
Като инжинер ще попитам,"моля пояснете,обяснете с функции на физичните закони" :)

П.П. И на мен ми е интересно , не съм се сблъсквал с проблема /само с антипода/ :)
8180 - майстор
svetoslavoff написа:
Относно коментара ти, че по тежките са с по-лоша паропропускливост виж какво пишат ондулин за паропропускащите си фолиа:
Няма лошо - виж как хитро съм си оставил вратичка - "най-общо", "може да се очаква", "сертификати".
Погледнах данните и ми се струват интелигентно изложени - бих се доверил.
Доколкото видях 110 и 1300 са с перфорация, която позволява различни вариации тегло/пропускливост - не се притеснявай. Моето твърдение е за еднороден материал с различни дебелини. То и самото Sd = Мю*d, където:
Мю - число на дифузно съпротивление на материала;
d - дебелината в [m].
При еднакъв материал (Мю), по-дебелите са по-тежки и с по-голямо Sd.
С производствено-конструктивни мерки (перфорация, армировка) нещата могат да се изменят.
Гледай и другите споменати фактори. При Ондулин са добре изложени, пък като решиш можеш да ги приложиш за друг информиран избор.
Фолиото има по-отговорно значение при ТИ - вата. Тя е с Мю~1 и при 20см, става Sd = 0,2 за нея. Фолиото трябва да поне толкова - зависи и как е отдолу.
Местото на фолиото е там - спокоен съм за избора ти.
Изброените ги брой синоними.
Успех,

marmoz,
Не те разбрах добре.
Оказа се, че в линка от вчера, водим дискусия с Антон - погледни там и моя предшестващ пост, пък и цялата тема.
Ако останат въпроси, ще отговоря, ако мога, че аз любител. :)
schuldiner - майстор
Няма да обяснявам по какъв повод, но до мен достигна оферта от китайски производител на нетъкан полиестер, като в аргументите му за "качеството на продукцията" фигурираха няколко негови клиенти от България... Определено става дума за нискокачествени материали, вече и на теория ми е ясно защо. Та за теглото - означава количеството суровина (полиестер), респективно дебелината/плътността на армировката, което пък обуславя здравината и дълготрайността й. Някои се изхитрят да компенсират леката мрежа с по-тежък найлон, но много си личи на пипане. Подозирам, че и реномирани марки се изкушават да вкарват "вносен" полиестер в продукцията за нашия пазар, ама няма как да знам.

В общи линии marmoz е прав, че по цената се познават, обаче маркетинговият трик на ментетата е да са плътно до качествените продукти, само на 5-10% надолу (все пак клиентът трябва да почувства че е на далавера).
Ако ще си избираш нещо по сертификати, по-добре мижай и вземай първото квото хванеш. Ако си виждал как се избират платове... по подобен начин е и с мембраните.
schuldiner - Ако си виждал как се избират платове... по подобен начин е и с мембраните.
Ако знаеш как ме облекчи :-D Показвам това на жената и да ходи по борсите.
А бе майтапа настрана, но по руските сайтове доста инфо по въпроса, отделно в пъти по-подробните спецификации. Интересно ми стана. Ще се опитам по-добре да си изясня процеса и терминологията па да видим какво пишат и другите братя.
Здравейте,
Не е точно за двата параметъра в заглавието, но пак касае пародиф мембрани, да не отварям нова тема.
Под сурдинка някои дистрибутори признават, че вследствие запрашаването след 2,3,5г намаляват пародифузионните св-ва на мембраните.
Дали конструктивно някои мембрани са по-добри (запазват свойствата си) при запрашаване?
Ако не е прието да се навлиза в конкретика, може на лични.
Лек ден!

Тема "Sd и тегло на мембрани" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: